2022-11-25

Науковці обговорили основні фактори забезпечення фінансової безпеки України в умовах воєнного стану

25 листопада у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася IV Міжнародна науково – практична конференція «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи», організована науковцями кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування. Близько 112 вчених та експертів з України, Польщі, Грузії, Азербайджану обговорили існуючі фінансові ризики для нашої держави в умовах повномасштабної війни.

Науковці обговорили основні фактори забезпечення фінансової безпеки України в умовах воєнного стану

Науково-педагогічні працівники кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" під керівництвом доктора економічних наук, професора, завідувачки кафедри Ліани Птащенко провели IV Міжнародну науково-практичну конференцію «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи», присвячену глобалізаційним економічним викликам, обговоренню ризиків для стабільності фінансової системи нашої країни. Через запровадження воєнного стану та активні бойові дії на території України масштабна міжнародна наукова подія за участі українських та зарубіжних партнерів пройшла у онлайн-форматі, що не завадило налагодженню плідної професійної комунікації та активних наукових дискусій навколо вищезазначених проблем.

Власними напрацюваннями з колегами з різних країн світу охоче поділилися близько 112 науковців з провідних українських закладів вищої освіти – Луцького національного технічного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Донецького національного університету імені Василя Стуса, Одеського національного технічного університету, університетів-партнерів – Батумського державного університету імені Шота Руставелі, Білостоцького технологічного університету, Азербайджанського університету архітектури і будівництва, і фахівців-практиків – керівників та представників фінансових установ та органів державного управління.

Конференцію відкрили в.о. проректора з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор архітектури, професор Вадим Вадімов та доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Ліана Птащенко, які відзначили актуальність обраної тематики міжнародної наукової події та значущості презентованих результатів у непростих воєнних та повоєнних реаліях.

«Полтавську політехніку як один з провідних класичних університетів нашої країни можна сміливо брати за переконливий приклад синергії освіти та науки, досвіду та практики. Навіть у непростих умовах сьогодення, повітряних тривог та економічно-фінансових загроз відчуваємо тверду впевненість, що разом все здолаємо, все переможемо! Підготовлені наукові доповіді презентують кращий європейський досвід, напрацювання українських та зарубіжних колег, які неодмінно використаємо для фінансового відновлення нашої країни. Бажаю учасникам наукового ентузіазму, цікавих дискусій та плідної роботи!», – зазначив в.о. проректора з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор архітектури, професор Вадим Вадімов та передав слова щирих вітань учасникам конференції від ректора Полтавської політехніки, професора Володимира Онищенка.

«Шановні колеги, навіть в непрості часи тих важких випробувань, що випали на долю незалежної України, науковці всього світу можуть активно ділитися досвідом та працювати над вирішенням актуальних проблем розвитку фінансового ринку та відновлення фінансової стабільності нашої країни в умовах війни.

Щиро радію, що, незважаючи ні на що, можемо дискутувати, обмінюватися досвідом і радіти наданим можливостям для всебічного розвитку, професійного та особистісного зростання! Щиру вдячність висловлюю нашим Збройним Силам за докладені титанічні зусилля, аби ця конференція відбулася, щоб ми почули думку досвідчених експертів та взяли на озброєння кращий європейський досвід. Віримо, що за нашою державою – світле майбутнє!», – наголосила модератор пленарного засідання, доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ліана Птащенко.

Основними тематичними напрямками конференції стали:

  • Актуальні проблеми та перспективи розвитку ринку фінансових послуг: світовий досвід та українські реалії;
  • Забезпечення фінансової безпеки України в умовах воєнного стану;
  • Сучасні тенденції та напрями розвитку грошово-кредитного ринку України;
  • Управління фінансами суб’єктів підприємництва: проблеми теорії та практики;
  • Проблеми обліку і оподаткування діяльності суб’єктів підприємництва.

Учасників конференції привітали міжнародні партнери університету з Польщі та Азербайджану, зокрема успішних виступів та натхнення у наукових диспутах світовій академічній спільноті побажали доктор філософії, асоційований професор, заступник декана з навчальної роботи факультету менеджменту Білостоцького технологічного університету Єва Роллнік – Садовська, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри Азербайджанського університету архітектури і будівництва Махаббат Мамедов. Мотивуюче відеозвернення до колег – науковців підготувала кандидатка економічних наук, доцентка, завідувачка кафедри фінансів, банківської справи та страхування Луцького технічного університету Вікторія Дорош. Привітала учасників, щиро подякувала за активну участь в роботі, побажала міцного здоров’я, плідної праці на науковій ниві кандидатка економічних наук, доцентка, заступниця декана економічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса Неля Волкова, яка презентувала цікаву доповідь «Мінімізація ризиків іпотечного кредитування шляхом їхнього страхування». Спікерка проаналізувала вищезазначені ризики та поділилася з присутніми власним баченням вирішення проблем у фінансовій сфері.

Про вагому роль бюджетування у системі управлінського обліку Грузії презентував доповідь кандидат економічних наук, професор, завідувач кафедри туризму Батумського державного університету імені Шота Руставелі Анзор Девадзе. Корисними практичними кейсами у своїй англомовній доповіді «Analysis of the modern situation of Azerbaijan’s foreign economic relations» поділився магістр Азербайджанського університету архітектури і будівництва Іса Мірзаєв.

Особливий інтерес серед учасників викликала доповідь «Реформування податкової системи в контексті зміцнення фінансової безпеки України у воєнний та повоєнний час» доктора економічних наук, професора кафедри фінансів Київського національного університету імені Тараса Шевченка Захарія Варналія. У своєму структурованому виступі досвідчений науковець представив власні рекомендації щодо зміцнення фінансової стабільності нашої країни: «Війна – це не лише основний фактор економічної нестабільності для усієї країни, це, в першу чергу, руйнівний чинник що має ряд глобальних наслідків. Воєнні конфлікти спричиняють зниження темпів національної зростання економіки країн світу, рецесію багатьох розвинутих країн, загрози продовольчій безпеці, коли ціни на продовольство зросли в середньому на 20 %, збільшується кількість людей, що опинилися за межею бідності, рекордні ціни на енергоресурси. Що можна зробити? По-перше, прирівняйте корупцію до зради Батьківщині, по - друге, підвищіть соціальний престиж професій військових, лікарів, вчителів, науковців. І крім того, працюйте – працюйте –працюйте, адже ніхто, окрім вас самих, не захистить вас і не нагодує. Ваша країна передусім потрібна саме вам, і коли це стане не просто словами, а сенсом нашого життя, Перемога буде за нами!».

Доктор економічних наук, доцентка, завідувачка кафедри банківської справи Одеського національного економічного університету Лілія Жердецька представила присутнім наукову доповідь, у якій проаналізувала вплив інституційних чинників на розвиток банківського бізнесу та зробила детальний огляд емпіричних досліджень даної тематики.

Напрацюваннями у сфері обліково-аналітичного забезпечення економічної безпеки будівельної галузі поділилася кандидатка технічних наук, доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Коба.

Активним учасником наукової дискусії став незалежний директор наглядової ради АТ «Полтава-банк» Володимир Щербаков, який презентував виступ «Оцінка готовності акціонерів банків підтримувати капітал в умовах воєнного часу» та поділився практичними лайфхаками з діяльності фахівців фінансової сфери.

Після завершення пленарного засідання учасники конференції працювали у п’яти секціях, де активно обговорювали представлені доповіді, ділилися власними думками та науковими напрацюваннями. Модераторами секційних засідань виступили науковці Полтавської політехніки - доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Ліана Птащенко, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлана Онищенко, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлана Єгоричева, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Людмила Свистун та кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Євгенія Карпенко.

Підводячи підсумки конференції, вчені та фахівці-практики домовилися про подальшу плідну науково-освітню співпрацю у сфері реалізації спільних проєктів, підготовки наукових публікацій, статей в авторитетних фахових виданнях.

За результатами роботи буде підготовлено збірник наукових праць учасників IV Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи», з якими можна ознайомитися на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Нагадаємо, раніше науковці-фінансисти обговорили розвиток фінансового ринку України в умовах сучасних глобалізаційних змін та обговорили вплив пандемії на фінансову стабільність України.

Нещодавно вчені-мовознавці п’яти країн світу обговорили актуальні проблеми філології та перекладознавства, а викладачка політехніки взяла участь у конференції «Knowledge, Research, Education-2022» у Празі.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»