2023-12-01

Науковці обговорили сучасні проблеми та перспективи розвитку економічної науки в Україні в умовах війни

Учені ННІ фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки провели ХІІІ Всеукраїнську науково-практичну Інтернет-конференцію з міжнародною участю «Сучасна економічна наука: теорія і практика», присвячена 205-річчю провідного класичного університету. Вчені, економісти-практики, викладачі та здобувачі вищої освіти провідних університетів України, Німеччини, Румунії, Грузії обговорили особливості сталого розвитку України в умовах повномасштабного вторгнення.

Науковці обговорили сучасні проблеми та перспективи розвитку економічної науки в Україні в умовах війни

30 листопада Національний  університет  «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став майданчиком для проведення  ХІІІ Всеукраїнської  науково-практичної Інтернет-конференції з міжнародною участю «Сучасна економічна наука: теорія і практика», організованої науково-педагогічними працівниками кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки. Масштабний науково-освітній івент відбувся у рамках наукового форуму до Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку і відзначення 205-річчя класичного Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

У роботі конференції взяли участь вчені, економісти-практики, викладачі та здобувачі вищої освіти провідних університетів України, Німеччини, Румунії та Грузії, які детально обговорили теоретичні, методологічні і практичні проблеми сучасної економічної науки та методи їхнього розв’язання в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови. Загалом наукова подія об’єднала понад 100 учасників – 12 докторів наук, понад 20 кандидатів наук, 84 здобувачів вищої освіти.

Серед пріоритетних напрямків  конференції – розвиток економічної науки в умовах глобалізаційних процесів, економіка бізнесу у сучасних умовах, теорія та практика сучасного маркетингу,  енергетичні, економічні та фінансові інновації в умовах євроінтеграції, моделювання та прогнозування соціально-економічних процесів в умовах повномасштабного вторгнення.

Конференцію відкрила проректорка з наукової та міжнародної роботи університету, доктор технічних наук, професор Олена Степова, яка наголосила на тому, що попри непростий  стан для України, наукові професійні зустрічі – це нагода згуртуватись і спільними зусиллями допомогти нашій державі наблизити Перемогу. Важливо, щоб наука розвивалася, її піднесення важливо для економіки, держави,  бізнесу та суспільства.

«Розвиток науки і технологій є одним з ключових факторів забезпечення економічної, енергетичної, біологічної та військової безпеки держави, тому маємо унікальну нагоду презентувати та обговорити власні досягнення, напрацювати алгоритм вирішення основних економічних проблем. Бажаю учасникам  якнайскорішого переможного миру, творчого натхнення, реалізації планів і мрій та міцного здоров’я!», – відзначила Олена Степова.

З вітальним словом до учасників конференції долучилася директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки, доктор економічних наук, професор Світлана Онищенко, яка зазначила, що освіта та наука в повоєнний період є невід'ємною складовою нормалізації життя, побажавши цікавих доповідей, плідної дискусії, наснаги та натхнення на нові наукові звершення й плідної співпраці.

Роботу пленарного засідання модерувала  завідувачка кафедри економіки, підприємства та маркетингу,  кандидатка економічних наук, доцентка  Марина Чижевська.

Учасників конференції також привітали Анзор Девадзе, професор Департаменту туризму Батумського державного університету імені Шота Руставелі Віталій Венгер, провідний науковий співробітник з покладанням обов’язків завідувача відділу секторальних прогнозів та кон’юнктури ринків Державної установи «Інститут економіки та прогнозування НАН України», д.е.н., старший науковий співробітник Олександра Мандич, професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування, д.е.н., професор, голова Ради молодих вчених Державного біотехнологічного університету, голова Ради молодих вчених при Харківській обласній військовій адміністрації.

Під час пленарного засідання учасники заслухали виступ Леоніда Мельника, доктора економічних наук, професора, професора кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування Сумського державного університету, з доповіддю «Досвід ЄС з впровадження проривних технологій для сталого розвитку», Вікторію Чобіток, доктора економічних наук, професора, завідувачку кафедри маркетингу та торгового підприємництва Української інженерно-педагогічної академії, з доповіддю на тему «Аксіологічні аспекти процесу глобалізації та їх вплив на розвиток суспільства», Анамарію Букачюк, доктора філософії, Університет «Штефан чел Маре» Сучава, (Румунія), з доповіддю на тему «BARRIERS AND OPPORTUNITES THE INCLUSION JF SOCIAL ENTREPRENEURSHIP IN EASTERN CROSS-BORDER MARKETS»; Ганну Обиход, доктора економічних наук, старшого наукового співробітника, заступницю директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, з доповіддю «Параметризація резилієнтності навколишнього природного середовища регіонів України та управлінські домінанти повоєнного відновлення».

Проєкт Жан Моне Еразмус+ «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції» англійською мовою представила Ксенія Чичуліна, кандидатка технічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємства та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», яка виступила з доповіддю «Європейська  зелена угода: перспективи для України».

У рамках конференції також були представлені здобутки та досягнення молодих учених, зокрема цікаву та змістовну доповідь «Стратегічні заходи сталого розвитку України в контексті європейської інтеграції» презентувала магістрантка Анастасія Архіпова, яка успішно навчається за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті прикладних наук FACHHOCHSCHULE BURGENLAND (м. Айзенштадт, Австрія).

Після завершення пленарного засідання учасники конференції працювали у п’ятьох секціях:

Секція 1.

Розвиток економічної науки в умовах глобалізаційних процесів;

Секція 2.

Економіка бізнесу в сучасних умовах;

Секція 3.

Теорія та практика сучасного маркетингу;

Секція 4.

Енергетичні, економічні та фінансові інновації в умовах євроінтеграції;

Секція 5.

Моделювання та прогнозування соціально-економічних процесів.

 

За результатами проведення ХІІІ Всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції з міжнародною участю «Сучасна економічна наука: теорія і практика» буде сформовано збірник наукових  статей та тез учасників. З якими можна буде ознайомитися на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Нещодавно науковці-фінансисти обговорили сучасний стан і загрози фінансовій системі України.

Нагадаємо, науковиця політехніки прочитала студентам румунського університету гостьову лекцію, присвячену транснаціональним корпораціям, студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права відвідали штаб-квартиру ООН у Відні.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»