2023-08-28

Науковці політехніки здобули перемогу на всесвітньому науковому чемпіонаті в Дубаї

Авторський колектив науковців Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на чолі із заслуженим працівником університету, професором Юрієм Голіком став бронзовим призером у науковому змаганні в Дубаї.

Науковці політехніки здобули перемогу на всесвітньому науковому чемпіонаті в Дубаї

У І Чемпіонаті Світу з Науки у Дубаї, який тривав із 7 по 21 серпня 2023 року взяли участь 1236 учасників із 69 країн світу. Перший чемпіонат Світу з науки зібрав учасників у 38 галузях науки, які змагалися в індивідуальному та командному заліках.

Серед суддів було понад 30 Нобелівських лауреатів. Для вирахування неупереджених результатів було використано надсучасну технологію GLOBES із застосуванням штучного інтелекту. Нагороди здобули 360 вчених.

Дипломами бронзових призерів нагороджені члени авторського колективу науковців Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на чолі із заслуженим працівником університету, завідувачем кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики, професором  Юрієм  Голіком.

На конкурсі перемогла наукова робота, над якою вчені і аспіранти університету працювали у рамках Стратегії розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки. Над дослідженням працювали завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування, кандидатка технічних наук  Оксана Ілляш, професор, доктор технічних наук Ольга Крот, а також PhD-студентки, які навчаються за спеціалізацією «Відновлювана енергетика, теплоенергетика, відновлювальні види палива та захист довкілля» Тетяна Серга і Юлія Чепурко. Науковиці досліджували у складний військовий і повоєнний час дослідження нових видів палива, енергетичні культури  та використання в якості палива твердих побутових відходів. Для здійснення досліджень у 2023 році на кафедрі теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики за підтримки ректора університету, випускника кафедри, професора Володимира Онищенка, створені спеціальні лабораторні стенди для визначення теплотворної здатності нових альтернативних видів палива в умовах дослідження їхнього екологічного впливу на довкілля.

Усі автори наукового дослідження отримали дипломи переможців.

«Саме Ви своїми Перемогами утверджуєте незламну наукову міць України в Світі, популяризуєте на високому міжнародному рівні досягнення Вашого Університету, надихаєте своїм прикладом Ваших колег та талановиту молодь до нових наукових звершень! Ще раз вітаємо Вас із Перемогою та визнанням Ваших наукових досягнень на Міжнародному рівні!» — привітав науковця оргкомітет чемпіонату.

У загальнокомандному заліку по країнах: 1 місце — Китай, 2 місце — США, 3 місце — ОАЕ, 4 місце — Індія, 5 місце — Франція, 6 місце — Велика Британія, 7 місце – Бразилія, 8 місце — Ізраїль, 9 місце — Україна, 10 місце — Австралія.

Ця визначна подія у царині світової науки проводилася за рахунок міжнародного гранту в еквіваленті EUR 1,2 млн, наданого International Historical Biographical Institute за фінансової підтримки ОАЕ, Італії, Болгарії, США, Ізраїлю, Китаю, а також із залученням благодійних внесків.

«Чемпіонат Світу з Науки – це одна з наукових подій, що сприяє потраплянню закладів вищої освіти до міжнародних рейтингів університетів та інтеграції до міжнародного наукового й освітнього простору. У даних наукових змаганнях беруть участь науковці та викладачі різних країн світу, де їхні роботи оцінює експертне журі, у складі якого є і Нобелівські лауреати. Досягнення нашого шановного колеги буде також відображене у міжнародних університетських рейтингах. Наукове визнання вчених Полтавської політехніки свідчить про нашу інтегрованість до світлового наукового співтовариства», — прокоментувала проректор з наукової та міжнародної роботи, доктор технічних наук Олена Степова.

Нагадаємо, Полтавська політехніка підвищила позиції у рейтингу наукової діяльності, залишається беззаперечним лідером серед полтавських закладів вищої освіти і увійшла до ТОП -50 кращих університетів України за рейтингом «ТОП – 200 Україна 2023».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»