2023-10-31

Науковці Полтавської політехніки видали підручник для фахівців нафтогазових та гірничих спеціальностей

У рамках меморандуму про співпрацю науковці Полтавської політехніки та Дніпровської політехніки створили підручник «Промивальні рідини в бурінні». Він розрахований на широке коло користувачів, зокрема студентів спеціальностей «Гірництво» та «Нафтогазова інженерія та технології», аспірантів, викладачів та фахівців галузі. Це вже друга спільна розробка кафедр університетів-партнерів. Нову працю присвятили пам’яті відомого українського вченого.

Науковці Полтавської політехніки видали підручник для фахівців нафтогазових та гірничих спеціальностей

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує наповнювати конкретними діями справами Меморандум про співпрацю з Національним університетом «Запорізька політехніка» та Національним технічним університетом «Дніпровська політехніка», підписаний нещодавно – у травні цього року ректорами трьох провідних університетів України: Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професором Володимиром Онищенком, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», професором Олександром Азюковським та Національного університету «Запорізька політехніка», професором Віктором Грештою.

Днями вийшов з друку підручник «Промивальні рідини в бурінні» для студентів закладів вищої освіти спеціальностей 184 «Гірництво» та 185 «Нафтогазова інженерія та технології» – результат спільної роботи науковців кафедри нафтогазової інженерії Дніпровської політехніки та кафедри буріння та геології Полтавської політехніки. Книга присвячена пам’яті Миколи Дудлі – відомого українського вченого, професора Національного гірничого університету, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки за 2015 р., який співпрацював і з Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Це вже друга спільна розробка кафедр університетів-партнерів, а першим був навчальний посібник «Буріння свердловин: навч. посіб. / Є.А. Коровяка, В.Л. Хоменко, Ю.Л. Винников, М.О. Харченко, В.О. Расцвєтаєв; М-во освіти і науки України, Нац. техн. ун-т «Дніпровська політехніка». – Дніпро: НТУ «ДП», 2021. – 292 с.». На досягнутому науковці обох політехнік зупинятися не збираються – у них є нові цікаві ідеї.

У роботі над підручником взяли участь вчені нашого університету, а саме: завідувач кафедри буріння та геології Полтавської політехніки, доктор технічних наук, професор Юрій Винников та заступник директора ННІ нафти і газу, кандидат технічних наук, доцент Олександр Матяш, а також науковці Дніпровської політехніки: Євгеній Коровяка – кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри нафтогазової інженерії та буріння, Андрій Ігнатов – кандидат технічних наук, доцент, доцент, Валерій Расцвєтаєв – кандидат технічних наук, доцент.

У підручнику, зокрема, розглянуто фізико-хімічні властивості колоїдних систем, основні параметри промивальних рідин, їх склад, технологічні схеми приготування та очищення, тощо. Крім студентів спеціальностей 184 «Гірництво» і 185 «Нафтогазова інженерія та технології», він може бути корисним  і студентам геологічних спеціальностей, аспірантам, науковцям та інженерно-технічним працівникам, викладачам, науковим працівникам, які спеціалізуються на геологорозвідувальній, гірничій та нафтогазовій галузі.

Бібліографічний опис видання: Промивальні рідини в бурінні : підручник / Є.А. Коровяка, Ю.Л. Винников, А.О. Ігнатов, О.В. Матяш, В.О. Расцвєтаєв; М-во освіти і науки України, Нац. техн. ун-т «Дніпровська політехніка». – 4-те вид., доп. – Дніпро : Журфонд, 2023. – 420 с.

Автори висловлюють щиру вдячність рецензентам за роботу та цінні поради, висловлені ними під час підготовки підручника до видання.

Нагадаємо, у Полтавській політехніці відкрили найбільший наочний посібник для студентів нафтогазових спеціальностей –  єдиний в Україні багатофункціональний буровий майданчик зі справжньою буровою установкою, ректор політехніки взяв участь у дискусії про кадрову стратегію в енергетиці,  університет реалізовує програму академічної мобільності з університетами-партнерами.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»