2021-05-10

Полтавська політехніка започаткувала науково-освітнє співробітництво з ще одним азербайджанським університетом

7 травня між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в особі проректорки з наукової та міжнародної роботи Світлани Сівіцької та Університетом «Одлар Юрду» в особі проректора Тарлана Абдуллаєва підписано Меморандум про співробітництво у науковій сфері. Університети зацікавлені у проведенні спільних наукових заходів, досліджень, зростанні публікативної активності науковців і провели першу спільну Міжнародну науково-практичну конференцію.

Полтавська політехніка започаткувала науково-освітнє співробітництво з ще одним азербайджанським університетом

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує розширювати науково-освітню співпрацю та партнерство з провідними українськими та іноземними закладами вищої освіти, що цілковито корелюється з державною стратегією. Зокрема, Україна прагне зміцнити співпрацю з Азербайджанською Республікою у сфері вищої освіти.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що Азербайджанська Республіка та Україна домовилися відновити дію угоди про співпрацю у сфері освіти. Як зазначив Міністр, у 2018 році з підписання Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» угод з університетами Азербайджану почалась нова історія співпраці з азербайджанськими колегами, зокрема у сфері підготовки бакалаврів.

Першим документом, підписаним у межах укладеного у січні 2018 року Меморандуму між Посольством України в Азербайджані та Фондом «Знання» при Президенті Азербайджанської Республіки, стала угода Фонду з Полтавською політехнікою.

«У 1997 році був підписаний договір між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти Азербайджанської Республіки про співробітництво. На жаль, з 2007 року він втратив чинність і на переговорах з Надзвичайним і Повноважним Послом Азербайджанської Республіки в Україні Ельмірою Ахундовою ми домовилися, що відновимо дію цієї угоди», – заявив Міністр.

Він також зазначив, що програми обміну студентами між Україною та Азербайджаном наразі немає, проте «в межах міжурядової комісії можна це обговорити і вирішити, як ми будемо рухатися далі»:

«Ми з поважною пані Послом обговорювали питання щодо міжурядової комісії з поглиблення співпраці в частині освітніх програм. З іншими країнами в нас є міждержавні стипендії, наприклад із Таджикистаном, Китаєм, африканськими країнами».

Минулого року під час III Міжнародної азербайджансько-української науково-практичної конференції «Building Innovations-2020» науковці з різних країн світу обговорили проблеми і перспективи розвитку будівельної галузі. Згодом ректор Азербайджанського державного університету нафти й промисловості Мустафа Бабанлі презентував основні напрямки міжнародної освітньої співпраці з Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на VI Міжнародному галузевому форумі. Ще одним стратегічним партнером Полтавської політехніки є Азербайджанський державний економічний університет.

У 2021 році Полтавська політехніка започаткувала партнерство з приватним Університетом «Одлар Юрду», який входить до топ-10 найкращих університетів Азербайджану. У рамках першого спільного наукового заходу – Міжнародної науково-практичної конференції «Нові виклики світової економіки: проблеми, можливості», організованої Навчально-науковим інститутом фінансів, економіки та менеджменту, відбулась церемонія підписання Меморандуму про наукове співробітництво, у якій взяли участь проректорка з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки Світлана Сівіцька та проректор Університету «Одлар Юрду» Тарлан Абдуллаєв. У планах – підписання угоди про освітню та економічну співпрацю між університетами-партнерами.

За словами Світлани Сівіцької, проректорки з наукової та міжнародної роботи, університет упродовж тривалого часу тісно співпрацює з азербайджанськими закладами вищої освіти і щороку число міжнародних освітніх партнерів невпинно зростає.

«Наша співпраця розпочалася задовго до офіційного підписання будь-яких угод та меморандумів, адже на базі нашого університету з 2015 року успішно функціонує Українсько-азербайджанський культурно-освітній центр – особливе місце, в якому наші колеги та партнери будуть почувати себе як вдома під час перебування в Полтавській політехніці.

З радістю чекаємо на зустріч наживо з азербайджанськими колегами, маємо величезний досвід міжнародної співпраці. Спільна конференція започатковує новий етап у традиціях наукових заходів економічного профілю», – прокоментувала Світлана Сівіцька.

Проректорка підкреслила важливість першого офіційно підписаного документу, який декларує наміри розширювати наукове партнерство, проведення спільних наукових досліджень, науково-освітніх заходів та оформити угоду про співробітництво.

«Із задоволенням взяв участь у підписанні Меморандуму про партнерство в науковій сфері. Спільна підготовка докторантів, магістрантів, публікації у міжнародних фахових виданнях стануть запорукою успішного освітнього та економічного розвитку наших держав. Наші науковці охоче беруть участь у щорічних міжнародних конференціях, де обговорюються існуючі інновації, світові тенденції розвитку економіки та технічного прогресу», – додав проректор Університету «Одлар Юрду» Тарлан Абдуллаєв.

Під час Міжнародної науково-практичної конференції «Нові виклики світової економіки: проблеми, можливості» науковці Університету «Одлар Юрду» та Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту представили змістовні доповіді за двома основними тематичними напрямками:

  • «Основні причини структурної кризи світової економіки»;
  • «Можливі напрями управління економікою в посткризових ситуаціях».

«Сьогодні відкриваємо нову сторінку в історії співпраці з нашими українськими партнерами! Надзвичайно раді, що вже тривалий час співпрацюємо в науковій та освітній сферах з Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», що впевнено позиціонує себе як потужний науково-освітній та дослідницький центр на українських та європейських теренах.

Хочу висловити слова щирої вдячності керівництву вашого університету за всебічну підтримку та розуміння плідної наукової співпраці для азербайджанських колег. Підписання Меморандуму про співробітництво в науковій сфері продовжує наступний етап наших дружніх стосунків, ставши міцним фундаментом, основою наукового та освітнього союзу», – наголосив професор, завідувач кафедри економічної теорії та економічних відносин Університету «Одлар Юрду» Ельшад Мамедов. Професор також відзначив, що географія співробітництва з кожним роком розширюється і важко переоцінити важливість партнерства з Україною.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»