2023-05-01

Очільниця відділу врегулювання проблемної заборгованості АБ «Укргазбанк» прочитала студентам лекцію, присвячену аудиту кредитного портфеля банку

1 травня начальниця відділу врегулювання проблемної заборгованості Полтавської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» Людмила Григор’єва прочитала лекцію для студентів Полтавської політехніки, присвячену проявам проблемної кредитної заборгованості зовнішнього та внутрішнього характеру. Майбутні професіонали дізналися про механізми формування банками резервів за кредитами, методи роботи та умови списання банком проблемних кредитів.

Очільниця відділу врегулювання проблемної заборгованості АБ «Укргазбанк» прочитала студентам лекцію, присвячену аудиту кредитного портфеля банку

1 травня у рамках діючих угод щодо плідної науково – освітньої співпраці зі стейкхолдерами на базі кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася цікава науково-освітня та професійноорієнтована подія - поділитися практичним досвідом, власними професійними напрацюваннями у сфері фінансової та банківської діяльності до студентської молоді Навчально – наукового інституту фінансів, економіки, управління та права завітала начальниця відділу врегулювання проблемної заборгованості Полтавської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» Людмила Григор’єва. За ініціативи та всебічного сприяння науково-педагогічних працівників кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки спікерка провела в офлайн-форматі практичну лекцію про механізми формування банками резервів за кредитами, методи роботи та умови списання банком проблемних кредитів. Активними учасниками науково – освітнього івенту стали здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти освітніх програм «Фінанси, банківська справа та страхування», «Управління фінансово-економічною безпекою» та «Облік і оподаткування» та студенти - бакалаври спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права.

За словами доктора економічних наук, професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Світлани Єгоричевої, подібні мотиваційні, науково – освітні та професійно спрямовані івенти за участі потенційних роботодавців, корисні практичні лайфхаки та ефективні кейси від висококваліфікованих фахівців фінансової сфери та практично орієнтований характер науково-освітніх подій, організованих та проведених Полтавською політехнікою за участю досвідчених фахівців-практиків найкращим чином продемонструють випускникам фінансових спеціальностей їхні широкі перспективи та конкурентоспроможність на сучасному ринку праці. 

Під час лекції майбутні професіонали спільно зі спікеркою обговорили причини появи проблемної кредитної заборгованості зовнішнього та внутрішнього характеру, заходи банку щодо попередження виникнення проблемної заборгованості та розглянули поняття аудиту кредитного портфеля банку та опрацювання його результатів. Студентська молодь дізналася про напрямки організації роботи у банку з врегулювання проблемної заборгованості із визначенням складу та функцій задіяних підрозділів, проаналізувала існуючий механізм формування банками резервів за кредитами. Крім того, спікерка окреслила методи роботи банку з проблемними кредитами та умови списання проблемних кредитів за рахунок сформованих резервів, поділившись необхідними практичними інструментами з активною студентською аудиторією.

Фахівець Людмила Григор’єва проілюструвала конкретними реальними прикладами негативний вплив наявності недіючих (проблемних) кредитів на фінансовий стан банку, його платоспроможність та репутацію. За словами очільниці відділу врегулювання проблемної заборгованості Полтавської обласної дирекції АБ «Укргазбанк», наразі однією з найскладніших проблем функціонування банківської системи України є значна частка проблемних позик у кредитних портфелях банківських установ, що зараз становить близько 40%, та перспективи її подальшого зростання як наслідок повномасштабного воєнного вторгнення. Таке становище обмежує можливості банків щодо збільшення платоспроможного попиту населення й участі у підтриманні функціонування реального сектору економіки та післявоєнного відновлення.

Студенти жваво обговорювали шляхи вирішення проблем недопущення зростання обсягу проблемної заборгованості у складних умовах воєнного стану. До активної дискусії долучилися викладачі кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», які відзначили широкий діапазон створених університетом комфортних умов для плідної професійної комунікації, науково-освітнього і особистісного зростання сучасних випускників. Адже під час викладання навчальних дисциплін за освітніми програмами викладачі кафедри завжди орієнтуються на опанування здобувачами освіти найактуальніших питань функціонування економічних суб’єктів на всіх рівнях національної економіки.

«Висловлюємо щиру вдячність нашим стейкхолдерам за цікавий змістовний формат зустрічі та активний обмін практичними кейсами, що значно підвищать інтерес сучасної студентської молоді до опанування обраного нею фаху, сприятимуть розвитку додаткових професійних компетентностей. А викладачі зможуть використати здобутий колосальний досвід при плануванні тематики занять», - підсумувала доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Єгоричева.

По завершенню лекції учасники поспілкувалися у форматі «питання-відповідь». Загалом інформативно насичена зустріч студентів фінансових спеціальностей з начальницею відділу врегулювання проблемної заборгованості Полтавської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» відбулася в невимушеній атмосфері професійної зацікавленості.

Раніше фахівець з форексних операцій відомої компанії-експортера прочитала відкриту лекцію про інновації фінансового менеджменту, майбутні професіонали вдосконалили навички роботи з обліковою звітністю на базі Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у місті Полтаві,  а фахівець АТ «Полтава-банк» – випускниця університету прочитала студентам лекцію про управління комплаєнс-ризиками в банківській сфері.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»