2023-03-30

Фахівець з форексних операцій відомої компанії-експортера прочитала відкриту лекцію про інновації фінансового менеджменту

29 березня у рамках діючих угод про науково-освітнє партнерство та співпрацю з потенційними роботодавцями на базі кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася робоча зустріч науково-педагогічних працівників кафедри зі стейкхолдером, керівницею відділу платежів і форексних операцій ТОВ «Кернел-Трейд» Валентиною Головко. Фахівець поспілкувалась з науковцями і прочитала відкриту лекцію для студентів.

Фахівець з форексних операцій відомої компанії-експортера прочитала відкриту лекцію про інновації фінансового менеджменту

Науковці Полтавської політехніки спільно з фахівцем-практиком детально проаналізували зміст сучасних освітньо-професійних програм та визначили пріоритетні напрямки практичної підготовки професіоналів фінансово-економічної сфери. За словами учасників зустрічі, подібний обмін думками дозволяє враховувати ефективні поради роботодавців при плануванні освітнього процесу, посилюючи конкурентоспроможність випускників фінансових спеціальностей університету на сучасному ринку праці.

З метою позитивного стимулювання інтересу студентської молоді до обраного фаху керівниця відділу платежів і форексних операцій Товариства з обмеженою відповідальністю «Кернел-Трейд» Валентина Головко прочитала відкриту лекцію «Організація розрахунків підприємств та платіжні послуги банків», де поділилася власним практичним досвідом у сфері роботи з фінансовою звітністю.

Активними слухачами були здобувачі вищої освіти бакалаврського рівня освітніх програм «Фінанси, банківська справа та страхування», «Облік і оподаткування», студенти-магістранти освітніх програм «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Управління фінансово-економічною безпекою» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки. До обговорення проблем співпраці з вітчизняними комерційними банками і специфіки обслуговування підприємств в іноземних банках охоче долучилися науково-педагогічні працівники кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування, які відзначили плідну двосторонню синергію з провідними університетами у сфері розвитку малих і великих підприємств. Просування бізнес-брендів, динамічний розвиток великих компаній спонукає активніше розвиватися фінансовий сектор, а відповідно зростає професійний рівень тих, хто здійснює фінансово-економічні операції, працює в провідних компаніях та підтримує економічну стабільність нашої країни.

Лекторка презентувала факти з історії створення та сьогодення групи компаній «Кернел» – одного з провідних світових постачальників та найбільшого в Україні виробника та експортера соняшникової олії. Компанія впевнено залишається ключовим постачальником сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки, експортуючи свою продукцію до понад 80 країн світу. Вітчизняним споживачам «Кернел» знайома за такими торговими марками, як «Щедрий дар», «Стожар» та «Чумак».

За словами Валентини Головко, ефективна діяльність групи компаній «Кернел», до якої входить 56 підприємств-агровиробників, елеваторів, олійно-екстракційних заводів тощо, забезпечується інноваційними методами корпоративного управління та фінансового менеджменту.

«Зокрема, у «Кернелі» організований підрозділ «Фабрика платежів», який забезпечує централізоване проведення розрахунково-платіжних операцій всіх учасників групи. Одночасно здійснюється управління грошовими потоками підприємств, контроль рівня їхньої ліквідності, ефективне розміщення на фінансовому ринку вільних залишків коштів або запозичення додаткових ресурсів, тобто того, що входить до поняття «кеш менеджмент». Такого роду фінансовий підрозділ є першим й єдиним в Україні», – наголосила спікерка.

Майбутні професіонали дізналися про юридичні підстави та організаційні засади функціонування «Фабрики платежів», регламент її роботи, поставлені перед працівниками завдання. Спікерка розповіла про інформаційні системи, що підтримують її роботу, високо оцінивши вплив «Фабрики платежів» на результати діяльності групи компаній «Кернел». Під час лекції студентська молодь Полтавської політехніки поглибила власні знання у сфері фінансів підприємств, фінансової діяльності суб’єктів підприємництва, управлінського обліку, фінансового менеджменту, платіжного сегменту ринку фінансових послуг України.

Керівниця відділу платежів і форексних операцій ТОВ «Кернел-Трейд» розповіла студентам і викладачам кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки про механізми співпраці з 18 комерційними банками, в яких відкриті рахунки підприємств групи, банківські послуги, якими вони користуються.

Жвавий інтерес у присутніх викликало здійснення такої фінансової операції, як відкриття одних з перших в Україні поточних рахунків для обслуговування підприємницької діяльності компаній-нерезидентів, а лекторка зосередила увагу на підготовці групи «Кернел», у взаємодії з обслуговуючими банками, до переходу на проведення розрахункових операцій через нове покоління системи електронних платежів Національного банку – на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та у цілодобовому режимі (24/7), що створює, у рамках євроінтеграції, технологічне підґрунтя для приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA).

Студенти та викладачі університету також зацікавилися особливостями обслуговування в іноземних банках та отримали кваліфіковані відповіді на найактуальніші питання.

За відгуками студентів, практична спрямованість неймовірно мотивуючих науково-освітніх івентів, зустрічі з потенційними роботодавцями, стейкхолдерами, обмін корисними кейсами з професіоналами найрізноманітніших сфер дають можливість опановувати додаткові професійні компетенції. А випускники, потрапивши на перше робоче місце з накопиченим багажем актуальних знань, отримують можливість почуватися впевненіше.

«Щиро вдячні провідним фахівцям фінансово-економічної сфери, очільникам та представникам топ-менеджменту регіональних компаній за всебічну підтримку наших ініціатив, спрямованих на покращення якості підготовки майбутніх професіоналів. Погодьтеся, заняття з досвідченими викладачами в затишних університетських аудиторіях, ознайомлення з найсучаснішими трендами європейського фінансового ринку, плідний обмін думками з роботодавцями найкращим чином мотивують студентську молодь досягати нових особистісних вершин в обраній професійній сфері», – підсумувала доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Єгоричева.

По завершенні лекції учасники поспілкувалися у форматі «питання-відповідь». Здобувачі вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів обговорили зі стейкхолдером можливості для успішного стажування на підприємствах групи компаній «Кернел».

Раніше майбутні фінансисти обговорили сучасні технології управління особистими заощадженнями, фахівець АТ «Полтава-банк» – випускниця університету прочитала студентам лекцію про управління комплаєнс-ризиками в банківській сфері, а директор з маркетингу компанії «Дебет Плюс» прочитав студентам лекцію про особливості автоматизації фінансової звітності.

Нещодавно майбутні професіонали вдосконалили навички роботи з обліковою звітністю на базі Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у місті Полтаві, дошкільнята відвідали навчальний банк університету і дізналися як правильно поводитися з грошима, а науковиці політехніки взяли участь в обговоренні податкової реформи.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»