2024-10-10

Полтавська політехніка провела День спільнодії

У рамках ініційованої першою леді України Оленою Зеленською Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провів День спільнодії.

Полтавська політехніка провела День спільнодії

У рамках проведення Дня спільнодії до Полтавської політехніки з робочим візитом завітали перший заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Богдан Корольчук та регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я Юлія Ющенко, які ознайомилися з інноваційними лабораторіями, навчально-тренінговими центрами, де у тісній взаємодії та реальних умовах відбувається імплементація Програми до освітнього процесу.

Полтавська політехніка успішно реалізує Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?», створюються комфортні умови для навчання студентської молоді та викладачів Полтавської політехніки ефективним технікам і прийомам підтримки та збереження ментального здоров’я, адміністрація та науково-педагогічні працівники кафедри психології та педагогіки відвідали просвітницькі івенти та пройшли сертифіковане навчання за програмою. Університет має сертифікованих тренерів за програмою «Стійкість громад», які успішно завершили навчання на тренінгу для тренерів та супервізорів із програми «Самодопомога Плюс. Груповий курс управління стресом для дорослих» у рамках впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» та Програми Всесвітньої організації охорони здоров’я зі стресменеджменту.

Почесні гості високо відзначили рівень системної роботи, що здійснюється в університеті з метою підтримки і збереження ментального здоров’я студентів, викладачів та співробітників.

На базі Центру ветеранського розвитку, навчальних центрів та лабораторій Полтавської політехніки гості змогли побачити низку тренінгових занять та просвітницьких івентів, у рамках яких фахівці, викладачі кафедри психології та педагогіки та студенти різних спеціальностей обговорюють найефективніші практики відновлення власного ментального здоров’я.

Колосальний потенціал Навчально-діагностичного центру психологічної експертизи «Зелена кімната» використовується як комфортне середовище для формування емоційного інтелекту, психічного розвантаження. До освітнього процесу успішно імплементували елементи найрізноманітніших тренінгових технік, завдяки яким студенти опановують практичні уміння розпізнавати позитивні емоції та стресові моменти, формують навички набуття ресурсних станів задля відновлення психічної рівноваги.

У рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» науково-педагогічні працівники кафедри психології та педагогіки проводять навчальні заняття для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти з курсу «Психологія стресостійкості», який став одним з найпопулярніших освітніх курсів.

Відмінна матеріально-технічна база Національного університету імені Юрія Кондратюка дозволяє успішно впроваджувати найефективніші європейські практики, зокрема у лабораторії психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи вже реалізовано цілу низку тренінгових заходів щодо психологічного розвантаження.

Сертифіковані фахівці успішно імплементують ефективні тренінгові методики під час освітнього процесу, навчаючи молодь основним прийомам психологічної самодопомоги, орієнтуючи майбутніх фахівців на поширення отриманих базових навичок у освітньому середовищі та серед рідних, друзів, ровесників.

Значна увага в університеті приділяється роботі зі студентами, батьки яких є учасниками бойових дій, адже молоді люди постійно перебувають під значним емоційним тиском, що може негативно вплинути на їхній психічний стан і часто потребують психологічних консультацій, в тому числі допомоги, спрямованої на роботу з глибокими травмами та страхами, пов’язаними з війною.

Ректором Полтавської політехніки, професором Володимиром Онищенком проводиться системна робота у сфері збереження і підтримки ментального здоров’я студентів, викладачів та співробітників університету, а опановані практики та психотерапевтичні прийоми сприяють їхньому ефективному самовідновленню.

Нагадаємо, раніше психологи та фахівці-практики обговорили прояви резилієнтності в сім’ї, освіті та суспільстві під час війни, науковиця політехніки прочитала серію лекцій, присвячених формуванню резилієнтності та збереженню ментального здоров’я, а студенти-психологи успішно опановують навички роботи з неповнолітніми на базі Навчально-діагностичного центру психологічної експертизи.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»