2024-02-02

Науковиця політехніки прочитала серію лекцій, присвячених формуванню резилієнтності та збереженню ментального здоров’я

Завідувачка кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор філософії Євгенія Хоменко прочитала студентській молоді провідного румунського університету – партнера серію лекцій, присвячених формування резилієнтності як базової компетенції сучасної особистості та збереженню ментального здоров’я.

Науковиця політехніки прочитала серію лекцій, присвячених  формуванню резилієнтності та збереженню  ментального здоров’я

Нагадаємо, у  рамках співпраці з Сучавським університетом імені Штефана чел Маре (Румунія) Stefan cel Mare University of Suceava, у зимовому семестрі 2023/2024 навчального року було заплановано проведення серії двосторонніх лекцій  – по 4 у кожному із закладів вищої освіти.

Упродовж 25 – 26 січня 2024 року відбулася серія лекцій для студентів Department of Humanities and Social-Political Sciences University `Stefan cel Mare` of Suceava  «Psychological Features of Stress Resistance in the Modern World», яку прочитала завідувачка кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор філософії Євгенія Хоменко.

Гостьові лекції спікерка присвятила формування стресостійкості як базової компетенції сучасної особистості та збереженню  ментального здоров’я в умовах непростих суспільних викликів. Учасники масштабного науково – освітнього івенту проаналізували поняття, причини та виникнення  різних видів стресу та  обговорили   особливості формування стресостійкості або резилієнтності  для підтримки емоційної рівноваги  сучасної особистості.

Лекторка подала теоретичний матеріал, акцентувала на важливості вивчення явища  стресу, який є невід’ємною частиною  життя  та діяльності  сучасної людини. Особливий інтерес у присутніх викликали наведені науковицею Полтавської політехніки   приклади конкретних практичних вправ, які сприятимуть налагодженню емоційної стійкості та балансуванню  особистості для підтримки ментального здоров’я.

«Під час лекцій спільно зі слухачами побудували конструктивний діалог та обговорили як впливає стрес на наше ментальне здоров’я, як   чинить шкідливий вплив на наш  емоційний стан. Важливо навчитися з ним боротися, мінімілізувати негативні чинники його виникнення,  адже повністю уникнути стресів  в наших непростих умовах навряд чи кому – небудь вдасться.

Для того, щоб розуміти з чим конкретно маємо справу у повсякденному  та професійному житті, поговорили що таке стресостійкість. Стресостійкістю називають здатність особистості витримувати стресове напруження, адаптуватися в умовах потужних стресових факторів, а також ефективно виконувати свої функції під дією стресу.  Важливим фактором стресостійкості є здатність правильно  адаптовуватись та реагувати на стрес з повним збереженням фізичного та ментального здоров’я. Тому обговорювана нами тематика не втрачає своєї актуальності, а віднайдення шляхів власного психічного та емоційного відновлення залишається надзвичайно           важливим», - прокоментувала завідувачка кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор філософії Євгенія Хоменко.

Слухачі лекції мали унікальну можливість обмінятися власними думками щодо обговорюваної тематики та розповіли  про найефективніші на їхню думку шляхи відновлення внутрішніх ресурсів і підтримки власного  емоційного стану.

Нагадаємо, у вересні 2023 року спільно з колегами з Сучавського університету імені Штефана чел Маре (Румунія) науковиці політехніки провели онлайн-воркшоп «Teaching in Times of Crisis», а студенти Полтавської політехніки взяли участь в онлайн-воркшопі «European Cooperation Day – Crisis Superpowers».

Раніше три науковиці політехніки прочитали гостьові лекції в університеті – партнері Stefan cel Mare University of Suceava (Румунія): доцентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Альона Буряк ознайомила слухачів із результатами аналізу змін у світовій економіці, спричинених повномасштабним вторгненням в Українудоцентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Наталія Безрукова провела гостьову лекцію, присвячену питанню глобалізації та її основним індикаторам, масштабам діяльності транснаціональних корпорацій та основним причинам транснаціоналізації;  доцентка кафедри менеджменту і логістики Аліна Чайкіна прочитала відкриту лекцію на тему ключових підходів до HR-менеджменту, особливостей формування стратегії розвитку персоналу та можливостей їхньої адаптації до змін, що відбулися після введення військового стану в Україні.

А ще у рамках даної науково – освітньої співпраці  науковець політехніки прочитав лекцію, присвячену постаті Григорія Сковороди в українському культурному контексті.

           

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»