2023-11-22

Науковиця політехніки прочитала гостьову лекцію в румунському університеті-партнері Stefan cel Mare University of Suceava

Науковиця Полтавської політехніки – кандидатка економічних наук, доцентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Альона Буряк прочитала гостьову лекцію з дисципліни «International Relations» в університеті – партнері Stefan cel Mare University of Suceava (Румунія) «Ukrainian-Russian war: threats for international relations». Спікерка ознайомила слухачів із результатами аналізу змін у світовій економіці, спричинених повномасштабним вторгненням в Україну.

Науковиця політехніки прочитала гостьову лекцію в румунському університеті-партнері Stefan cel Mare University of Suceava

У рамках співпраці Полтавської політехніки з румунським університетом – партнером Stefan cel Mare University of Suceava у зимовому семестрі 2023/2024 навчального року заплановано проведення серії гостьових лекцій – по чотири у кожному із українських та румунських закладів вищої освіти.

21 листопада науковиця Полтавської політехніки – кандидатка економічних наук, доцентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Альона Буряк прочитала гостьову лекцію з дисципліни «International Relations» в університеті – партнері Stefan cel Mare University of Suceava (Румунія) «Ukrainian-Russian war: threats for international relations».

На початку науково – освітнього івенту спікерка ознайомила слухачів із результатами аналізу змін у світовій економіці, спричинених російсько-українською війною, зокрема у міжнародній торгівлі товарами і послугами, міжнародному інвестуванні а також міжнародній фінансовій допомозі у вигляді грантових та пільгових кредитних ресурсів, а також детально зупинилась на проблемах та перспективах економічної інтеграції України в контексті російсько-української війни та загрозах і ризиках економічній безпеці України в умовах війни.

Лекторка розкрила питання подальшої євроінтеграційної стратегії України в контексті повномасштабного вторгнення країни-агресорки, а також перспективи модернізації української промисловості на нових технологічних засадах, здатних забезпечити стійкість економіки під час війни і пришвидшити її структурну перебудову в повоєнний період.

Науковиця розповіла про те, що вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року справило значний вплив на світову економіку через тісні зв'язки між національними економіками країн, зокрема, призвело до зниження світового ВВП на 1% станом на 2023 рік, що становить близько 1 трильйона доларів.

Особливо гостро вплив російсько-української війни відчувається у сфері продовольчої безпеки, війна порушила виробництво та експорт української пшениці, загостривши ситуацію в і без того складний період через пандемію COVID-19. У світі спостерігалося зростання цін на продовольство ще до повномасштабного вторгнення в Україну, але російська агресія ще більше сприяла зростанню цін.

Наслідки військових дій виходять за межі сільського господарства, впливаючи на торгівлю та енергетичні ринки. Країна – агресорка є значним експортером переробленої нафти та природного газу, з 10% та 9% світового експорту відповідно. Війна спричинила значне зростання цін на бензин через критичну важливість нафти для транспортування. Природний газ, на який припадає більше половини витрат на виробництво аміаку, також зазнає зростання цін, що впливає на його економічну ефективність.

Вплив російського вторгнення в лютому 2022 року також відчувається на становищі світової торгівлі непродовольчими товарами. Україна була другим найбільшим експортером марганцю, з 18,2% світового експорту в 2019 році, тоді як Європа загалом імпортувала 49% цього сталеплавильного сплаву.

Крім того, Україна була п'ятим найбільшим постачальником титану, який використовується в аерокосмічній, авіаційній, автомобільній та медичній галузях.

Стрибки цін на енергоносії є одним з ключових чинників змін у світовій економіці, зокрема, через те, що експорт енергоносіїв становить значно більшу частку світової торгівлі, ніж продовольство.

Війна рф проти України в першу чергу впливає на країни, що розвиваються, спричиняючи ще більшу глобальну нерівність.

Прямий вплив російсько-української війни на світове судноплавство є досить обмеженим, зважаючи на невеликі обсяги та нечисленність міжконтинентальних маршрутів у регіоні.

Однак перенаправлення вантажів, що прямують до північного сусіда, і додаткові митні перевірки товарів подвійного призначення посилюють перевантаженість портів у Європі та опосередковано впливають на решту світу.

На додаток до стрімкого зростання страхування морських вантажів, контейнерні судноплавні лінії також намагатимуться обійти зростаючі витрати на паливо.

Закриття повітряного простору означає довші маршрути і вищі тарифи між Європою і Східною Азією. Альтернативні маршрути збільшують час в дорозі від 5 до 10 годин в один бік і можуть вимагати зупинок по дорозі

Крім того, повномасштабне вторгнення та міжнародна реакція у вигляді санкцій підірвали світову економіку, вплинувши на прямі іноземні інвестиції та інші потоки капіталу.

Загалом російсько-українська війна має далекосяжні наслідки для різних секторів світової торгівлі, енергетичних ринків, продовольчої безпеки та ширшого міжнародного економічного ландшафту.

Слухачі виявляли стійкий інтерес до обговорюваної тематики, ставили лекторці запитання стосовно актуальних викликів та загроз міжнародній економічній безпеці унаслідок війни в Україні, економічних санкцій, змін у світовому енергетичному ринку та геополітичних перетворень.

Зауважимо, що загалом цікаві гостьові лекції в румунському університеті прочитають науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Альона Буряк, Аліна Чайкіна, Наталія Безрукова, Євгенія Хоменко та Віктор Чернишов.

В свою чергу викладачі Сучавського університету імені Штефана чел Маре (Румунія) прочитають для академічної спільноти та студентів Полтавської політехніки наступні гостьові лекції:

Галузь знань Лектор Тема Мова лекції Дата та місце проведення
International Relations Marcela Slusarciuc, PhD, Assistant Professor Cross-border regions - areas of stability for EU, inside and outside English 22 листопада 2023 року, 4 пара, Зала засідань вченої ради
Communication Marin Gherman, PhD, Assistant Professor Stereotypes, myths and narratives of disinformation in the Romanian-Ukrainian relations Ukrainian 5 грудня 2023 року, 3 пара, ауд. 318 ц
History Florin Pintescu, PhD, Professor Moldavian-Cossack relations in the XVI-XVIIIth centuries English 7 грудня 2023 року, 4 пара, ауд.318 ц
Interdisciplinary – Sociology, Human Resources, Social Work Geta Mitrea, PhD, Assistant Professor Facilitating the Use of New Data Sources for Official Statistics (B2G4S) English 11 грудня 2023 року, 4 пара, ауд. 318 ц

До участі запрошуються студенти, аспіранти, науково-педагогічні працівники та співробітники Полтавської політехніки.

За детальнішою інформацією стосовно лекцій звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua).

Нещодавно румунська науковиця Маркела модерувала онлайн-воркшоп «Teaching in Times of Crisis», у якому брали участь представниці політехніки, а студенти Полтавської політехніки взяли участь в онлайн-воркшопі «European Cooperation Day – Crisis Superpowers», організованому румунським університетом Stefan cel Mare University of Suceava.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нещодавно представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»