2023-11-27

Науковиця політехніки прочитала в румунському університеті гостьову лекцію з HR-менеджменту

Кандидатка економічних наук, доцентка кафедри менеджменту і логістики Аліна Чайкіна прочитала відкриту лекцію для студентів румунського університету Stefan cel Mare University of Suceava, під час якої науковиця поділилася досвідом щодо зміни ключових підходів до HR-менеджменту, особливостей формування стратегії розвитку персоналу та можливостей їхньої адаптації до змін, що відбулися після введення військового стану в Україні.

Науковиця політехніки прочитала в румунському університеті гостьову лекцію з HR-менеджменту

27 листопада 2023 року в рамках співпраці з міжнародним партнером Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – Сучавським університетом імені Штефана чел Маре (Румунія) – Stefan cel Mare University of Suceava, а також в рамках реалізації проєкту Еrasmus+ Модулю Жан Моне «Формування стратегії розвитку особистості в цифровому освітньому просторі: Україна-ЄС» доцентка кафедри менеджменту і логістики, кандидатка економічних наук Аліна  Чайкіна провела відкриту гостьову лекцію для студентів румунського університету з метою поділитися досвідом щодо зміни ключових підходів до HR-менеджменту, особливостей формування стратегії розвитку персоналу та можливостей їхньої адаптації до змін, що відбулися після введення військового стану в Україні.

Під час зустрічі зібрались студенти різних економічних спеціальностей разом із своїм лектором, професором Sergiu Raiu, який представляє Історико-географічний факультет та викладає на кафедрі гуманітарних та соціально-політичних наук.

Тематика лекції стосувалась проблем, стратегії та перспектив зміни підходів до управління людськими ресурсами під час військового стану в Україні. Лекторка розповіла студентам про значення HR-менеджменту, які функції, завдання та основні методи використовуються при управлінні персоналом підприємства. Звичайно, що підходи до побудови ефективної команди та залучення кваліфікованих працівників постійно змінюються, особливо беручи до уваги кризові процеси, що відбувались в країні. В першу чергу пандемія, а потім військовий стан внесли свої корективи у діяльність HR-менеджерів.

Науковиця зазначила, що не дивлячись на різні кризові ситуації та ризики, що існують в Україні, процес управління персоналом трансформується під нові вимоги часу. HR-менеджер має приділяти увагу процесу адаптації персоналу до змін, подолання опору змінам, особливо тих, що стосуються процесу діджиталізації їхньої професійної діяльності, допомагати персоналу в побудові власної стратегії розвитку.

Також під час лекції учасники обговорили питання щодо особливостей цифровізації HR-менеджменту - які інформаційні технології варто застосовувати в управлінні персоналом, що дозволить пришвидшити процес прийняття ефективних управлінських рішень, прибрати суб’єктивізм при вирішенні важливих кадрових питань.

Також слухачі обговорили  переваги та недоліки цифровізації HR-процесів та найважливіші HR-тренди 2023 року.

Лекторка звернула увагу на те, що сьогодні одним із ключових напрямків управління людськими ресурсами виступає пошук талановитих працівників. Зокрема, управління талантами передбачає створення такої системи найму на підприємстві, яка б забезпечувала розвиток, використання та утримання здібних співробітників, здатних досягати виняткових результатів у своїй діяльності. Звичайно, що для перемоги у «війні за таланти» необхідно впровадити на підприємстві принципово нові підходи, які дозволять використовувати максимально наявний потенціал співробітника на користь підприємства.

На завершення лекції студенти, Сергіу Рау (Sergiu Raiu), к.філол.н., доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва та лекторка Аліна Чайкіна обговорили ключові зміни в управлінні персоналом, що відбулись після запровадження військового стану, як саме вони вплинули на діяльність різних підприємств, організацій та загалом на життя населення, обговорили напрями можливого розвитку HR-менеджменту під час кризових ситуацій.

Науково – педагогічні працівники  Полтавської політехніки висловлюють вдячність партнерам за можливість провести гостьові лекції студентам Сучавського університету імені Штефана Маре (Румунія), обмінятись досвідом, подискутувати на важливі теми.

Гостьові лекції в румунському університеті прочитають науковці Полтавської політехніки Альона Буряк, Аліна Чайкіна, Наталія Безрукова, Євгенія Хоменко та Віктор Чернишов.

Науковці Сучавського університету імені Штефана чел Маре (Румунія) почитають для академічної спільноти та студентів Полтавської політехніки наступні гостьові лекції:

Галузь знань Лектор Тема Мова лекції Дата та місце проведення
International Relations Marcela Slusarciuc, PhD, Assistant Professor Cross-border regions - areas of stability for EU, inside and outside English 22 листопада 2023 року, 4 пара, Зала засідань вченої ради
Communication Marin Gherman, PhD, Assistant Professor Stereotypes, myths and narratives of disinformation in the Romanian-Ukrainian relations Ukrainian 5 грудня 2023 року, 3 пара, ауд. 318 ц
History Florin Pintescu, PhD, Professor Moldavian-Cossack relations in the XVI-XVIIIth centuries English 7 грудня 2023 року, 4 пара, ауд.318 ц
Interdisciplinary – Sociology, Human Resources, Social Work Geta Mitrea, PhD, Assistant Professor Facilitating the Use of New Data Sources for Official Statistics (B2G4S) English 11 грудня 2023 року, 4 пара, ауд. 318 ц

До участі запрошуються студенти, аспіранти, науково-педагогічні працівники та співробітники політехніки.

За детальнішою інформацією стосовно лекцій звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua).

Нещодавно спільно з колегами з Сучавського університету імені Штефана чел Маре (Румунія) провели онлайн-воркшоп «Teaching in Times of Crisis», у якому брали участь представниці політехніки, а студенти Полтавської політехніки взяли участь в онлайн-воркшопі «European Cooperation Day – Crisis Superpowers».

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310Ц) email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково- педагогічні працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нещодавно представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»