2024-03-06

Студенти-психологи успішно опановують навички роботи з неповнолітніми на базі Навчально-діагностичного центру психологічної експертизи

Студенти спеціальності 053 Психологія Полтавської політехніки практикуються в експертній роботі із неповнолітніми на базі єдиного на Полтавщині Навчально-діагностичного центру психологічної експертизи, створеного за методикою «Зелена кімната». Унікальне обладнання та умови сучасного і безпечного психотерапевтичного центру дозволяють майбутнім фахівцям вдосконалювати навички проведення психотерапевтичного інтерв’ю.

Студенти-психологи успішно опановують навички роботи з неповнолітніми на базі Навчально-діагностичного центру психологічної експертизи

Нагадаємо, у рамках Меморандуму про співпрацю та взаємодію між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» та Меморандуму про співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини на надсучасній базі провідного багатопрофільного класичного університету відкрили єдиний на Полтавщині Навчально-діагностичний центр психологічної експертизи, створений за методикою «Зелена кімната».

З перших днів інноваційний науково-освітній простір став навчальною лабораторією для студентів спеціальностей 053 Психологія, де майбутні фахівці можуть у реальних умовах опановувати і поглиблювати практичні навички та уміння, успішно застосовуючи набуті в університетських аудиторіях знання.

Студенти групи 301-ФП спеціальності 053 «Психологія» факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки мають унікальну можливість відвідувати практичні заняття з курсу «Інноваційні технології у психології» в Навчально-діагностичному центрі психологічної експертизи «Зелена кімната» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Вивчаючи тему «Особливості психологічної експертизи із неповнолітніми», здобувачі вищої освіти старанно та покроково відпрацьовують навички експертної роботи практичного психолога, використовуючи простір сучасної психотерапевтичної зали та робочої кімнати зі спеціальним обладнанням.

За словами науково-педагогічних працівників кафедри психології та педагогіки Полтавської політехніки, надзвичайно важливим аспектом роботи психолога-експерта є наявність безпечного місця для проведення психотерапевтичного інтерв’ю з метою уникнення ретравматизації психіки.

Унікальність «Зеленої кімнати» полягає в оснащенні необхідним обладнанням для формування практичних навичок майбутніх психологів і створених умовах для гармонізації психоемоційного стану. Центр складається з двох кімнат – терапевтичної, де створені комфортні умови, які дозволяють налагодити взаємодію з клієнтом-пацієнтом, і робочого приміщення, призначеного для практичних психологів, експертів та правоохоронців, з обладнанням для зв’язку з психологом і спостереження.

Завідувачка кафедри психології та педагогіки, доктор філософії Євгенія Хоменко розповідає, що дана інноваційна лабораторія дозволяє студентам, які обрали фах професійного психолога, ефективно опановувати навички роботи з дітьми, що стали жертвами чи свідками насильства, перебували на деокупованих територіях та зазнали тяжких психологічних травм.

«Наголошуємо на тому, що у даному центрі практичні заняття з майбутніми психологами проводяться із застосуванням методики «Зелена кімната», що забезпечує комфортний психологічний стан, налаштовує на позитивну взаємодію, дозволяє не травмувати повторно психіку неповнолітнього при роботі з правоохоронними органами і психологічними експертами.

Завдяки тому, що у нашому інноваційному просторі забезпечені всі умови «Зеленої кімнати», студенти можуть з легкістю опановувати навчальні курси, зокрема з психологічної експертизи, основ психотерапії, психологічного консультування, у теплій неформальній атмосфері проводяться різні практичні тренінги. За бажанням кожен зі студентів може спробувати програвати різні ролі, спостерігати за роботою інших і давати зворотній зв’язок одне одному. Таким чином майбутні фахівці формують корисні професійні навички та власну готовність допомагати людям», – прокоментувала Євгенія Хоменко.

Відзначимо, упродовж навчання студенти-бакалаври та магістранти можуть долучатися до роботи в спеціалізованій лабораторії у межах вивчення курсів «Психологічна експертиза» «Консультування та основи психотерапії», «Теорія і практика психологічного тренінгу», «Психологія посттравматичного стресового розладу», «Кризова психологія», «Юридична психологія», «Психологія травмуючих ситуацій», «Медична психологія» тощо. Одночасно «Зелена кімната» стала майданчиком для впровадження психотерапевтичних технік викладачами, проведення індивідуальних консультацій, адже створені у Навчально-діагностичному центрі можливості та унікальне обладнання створюють необхідні умови для проведення якісної психотерапії.

Нагадаємо, студенти-психологи успішно пройшли пропедевтичну практику в школах Полтави.

Нещодавно співробітники політехніки отримали посібники для вдосконалення комунікації з ветеранами, військовослужбовцями і цивільними, на базі Центру ветеранського розвитку відбулась зустріч науковців кафедри фізичної терапії та ерготерапії зі стейкхолдерами у сфері реабілітації, науковці Полтавської політехніки долучилися до роботи у журі ІІ етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН України, майбутні правники ознайомилися з діяльністю судових органів на прикладі Октябрського районного суду міста Полтави, школярі Полтавської громади відвідали політехніку і дізнались як обрати сучасні професії.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»