2024-03-06

Співробітники політехніки отримали посібники для вдосконалення комунікації з ветеранами, військовослужбовцями і цивільними

Центр ветеранського розвитку, Гендерний центр і кафедра психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» отримали комплекти посібників від волонтерської спільноти «Як ти, брате?» з простими та дієвими алгоритмами взаємодії у різних ситуаціях, спілкування з ветеранами, військовослужбовцями, людьми, які пережили травматичний досвід або втрату, дітьми, а також основами надання базової психологічної допомоги через розмову.

Співробітники політехніки отримали посібники для вдосконалення комунікації з ветеранами, військовослужбовцями і цивільними

Волонтерська спільнота «Як ти, брате?» зібрала найкращі практики і поради того, як зберігати стосунки та надавати підтримку одне одному під час війни, застосовувати як для військових, так і для цивільних. З ініціативи фахівців медіацентру Полтавської політехніки кілька комплектів посібників отримали три структурні підрозділи університету, які працюють практично з усіма цільовими аудиторіями, зокрема з ветеранськими спільнотами, родинами військовослужбовців, ВПО, студентами і дітьми різного віку – Центр ветеранського розвитку, Гендерний центр і кафедра психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

«Треба адаптуватися до умов тривалої повномасштабної війни, зберігати особисті стосунки, покращувати якість спілкування та вчитися надавати одне одному допомогу. Зокрема – психологічну, бо без цього іншими видами допомоги людина часто просто не може скористатися. Наявність взаємодії з іншими людьми та взаємодопомоги – ключовий фактор, який суттєво впливає на якість психологічного стану, зменшує рівень захворювань на ПТСР та стресостійкість», – зазначає засновник проєкту Антон Семенов.

Комплект складається з восьми посібників «Як ти, брате?», «Як ти, кохана(ий)?», «Як ти...», «Як ти, сонечко?», «Як ви, командире?», «Як ти, ветеране?», «Поговори зі мною» і «Групи підтримки».

«Зараз вкрай необхідно зберігати єдність українців та посилювати взаємодопомогу. Ми багато проводимо заходів з підтримки ментального здоров’я, але такі посібники дуже корисні для нашої повсякденної діяльності, навіть для використання в освітньому процесі як для навчання студентів-психологів, так і для посилення безпечного простору в університеті. Ми зосереджені на тому, щоб кожному було комфортно у Полтавській політехніці», – прокоментувала завідувачка кафедри психології та педагогіки Полтавської політехніки Євгенія Хоменко.

Керівниця Гендерного центру Олена Дубинка і керівник Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юрій Шеремет відзначили дуже якісний зміст посібників, які враховують гендерний підхід взаємодії в суспільстві, травмованому війною, і ефективно вчать коректній комунікації з захисниками і захисницями, людьми, які пережили втрату близьких або мали травматичний досвід, сприяють реінтеграції ветеранів і ветеранок до цивільного життя.

Нагадаємо, Полтавська політехніка увійшла до п’ятірки університетів, які реалізовуватимуть урядовий експериментальний проєкт для ветеранів, ректор Полтавської політехніки взяв участь в організаційний нараді ректорів університетів-виконавців експериментального урядового проєкту для ветеранів, делегація науковців і студентів Полтавської політехніки взяла участь у Регіональному спортивному форумі ветеранів, у Полтавській політехніці відбувся перший на Полтавщині випуск помічників ветеранів.

Нещодавно на базі Центру ветеранського розвитку відбулась зустріч науковців кафедри фізичної терапії та ерготерапії зі стейкхолдерами у сфері реабілітації, представники профспілкових організацій Полтавщини успішно підвищили кваліфікацію на базі Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки, представники Центру ветеранського розвитку і адміністрації Полтавської політехніки взяли участь у нараді, ініційованій Мінветеранів, у політехніці презентували проєкт соціальної згуртованості, успішно реалізований за підтримки МОМ та уряду Японії.

Раніше психологи, правоохоронці і рятувальники обговорили розвиток психологічної стійкості у сім’ях, освіті і суспільстві під час війни, «Stay safe»: у політехніці відбувся інтерактивний тренінг з рятувальниками у рамках акції «16 днів проти насильства», у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війноюзахисники дізналися про можливості у сфері освіти, правового та соціального захисту, які доступні у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки, відбулася творча зустріч з Павлом Казаріним, а також викладачі та студенти політехніки зустрілись із захисником Іваном Шеметою.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»