2023-08-31

Представники Товариства Червоного Хреста України провели тренінг з управління ризиками під час надзвичайних ситуацій

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся тренінг «Управління процесом зниження ризиків на рівні громад», проведений фахівцями Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Науково-педагогічні працівники університету дізналися як організовувати процедуру інформування, евакуації в умовах воєнного стану та попрацювали над матрицею управління ризиками.

Представники Товариства Червоного Хреста України провели тренінг з управління ризиками під час надзвичайних ситуацій

Упродовж 29-30 серпня на базі  Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» фахівці Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України провели тренінг «Управління процесом зниження ризиків на рівні громад» для науково-педагогічних працівників Полтавської політехніки. За словами голови Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Ірини Плюсніної, подібні просвітницькі заходи неодмінно стануть в нагоді цивільному населенню та фахівцям різних сфер, щоб при виникненні загроз техногенного, природнього та соціального походження мінімізувати існуючі ризики та допомогти уникнути масового поширення панічних атак у громадян.

Під час дводенного тренінгу учасники детально пропрацювали матрицю управління ризиками, обговорили широкий спектр надзвичайних ситуацій, при виникненні яких потерпілим може знадобитися будь-яка допомога. Тому надзвичайно важливо вміти мінімізувати ризики та загрози і допомогти співгромадянам уникнути масової паніки.

Тренер, головний фахівець з оперативної підтримки в регіонах Товариства Червоного Хреста України Олексій Бірінцев поділився ключовими підходами як ефективно організувати діяльність зі збору та систематизації інформації про існуючі загрози та наявні ресурси, аналізувати отримані результати та дієво використовувати аналітику для кваліфікованої оцінки дій держави-агресора.

Учасники працювали в групах, створювали таблиці управління ризиками та вели відкритий діалог з тренерами. Матриця ризиків, комбінуючи два показники (ймовірність і дію) для обчислення важливості ризику, дозволяє вирішити, які з множини можливих ризиків отримують пріоритет. Величезна увага приділялася дискусії навколо напрацювання алгоритму дій для сімей при виникненні надзвичайних ситуацій, коли кожен член родини має максимально чітко усвідомлювати процедуру виконання тих чи інших дій по інформуванню, можливій евакуації гуманітарними коридорами на підконтрольні Україні території. Як приклад наводилися успішні практичні кейси діяльності мобільних бригад Товариства Червоного Хреста України, які часто працюють у ситуаціях підвищеної небезпеки, координуючи діяльність громад, окремих населених пунктів у випадку надзвичайних ситуацій. Зупинилися також на ядерних загрозах, якими українців під час повномасштабного вторгнення системно шантажує країна-агресор та відпрацювали низку дій при можливих ядерних сценаріях.

По завершенню тренінгу учасники відзначили високий рівень практичності заходу та побажали, щоб отримані знання якомога рідше використовувалися громадянами на мирній українській землі.

За словами кандидатки педагогічних наук, завідувачки кафедри фізичної культури та спорту факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Лариси Оніщук, подібні тренінги мотивують ще більше задумуватися над тими непростими викликами, які готує сьогодення і важливість ролі викладачів у таких ситуаціях зростає в рази, адже необхідно донести абсолютно до кожного представника студентського колективу Полтавської політехніки усвідомлення того, що кожен вчинок має бути продуманим, а загрози для життя – зведені до мінімуму.

«Щиро вдячна тренерам за можливість отримати новий практичний досвід, адже подібні тренінги дають можливість аналізувати отриману інформацію та «увімкнути» критичне мислення. Захоплююся невимушеним форматом викладання матеріалу, неодмінно імплементуємо отримані навички у освітній процес при викладанні фахових дисциплін, зокрема безпеки праці. Бажаю колегам миру та благополуччя!» – поділилася враженнями кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри фізичної терапії та ерготерапії Полтавської політехніки Людмила Клеценко.

Нещодавно у політехніці відбувся тренінг з підвищення психологічної стійкості для поліцейських, рятувальників і викладачів, відбувся міжвідомчий круглий стіл з питань психологічної реабілітації військовослужбовців та осіб, постраждалих від російської агресії та  круглий стіл, присвячений першій річниці ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»