2023-10-25

«Deutsch mit Wandern»: студенти-філологи пройшли поглиблений курс з вивчення німецької мови у Карпатах

Студенти факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Мороз, Ксенія Зелененька, Поліна Василенко та Артем Обідний взяли участь у проєкті з вивчення німецької мови «Deutsch mit Wandern», що проходив у Карпатах. Учасники пройшли поглиблений курс з вивчення німецької мови, що поєднувався з активностями, які відбувалися на природі.

«Deutsch mit Wandern»: студенти-філологи пройшли поглиблений курс з вивчення німецької мови у Карпатах

Упродовж 1-8 жовтня 2023 року студенти-філологи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Мороз, Ксенія Зелененька, Поліна Василенко та Артем Обідний взяли участь у проєкті з вивчення німецької мови «Deutsch mit Wandern». Майбутні професіонали пройшли поглиблений курс з вивчення німецької мови, що поєднувався з активностями на природі серед мальовничих Карпат.

Заняття відбувалися щодня по три години з використанням різноманітних методик викладання, що передбачали цікаве виконання завдань. Наприклад, через вивчення та аналіз німецьких пісень, цікавих текстів, що подавалися в ігровій формі, учасники покращували свій лексичний запас, розвивали мовленнєві навички. Слухачі працювали з країнознавчим матеріалом, вивчали чимало цікавої інформації про Німеччину, наприклад, створювали групові  плакати, де описували кожного з учасників німецькою мовою, обговорювали відеоролики щодо культури цієї країни. Особливо приємним було створення маленької пʼєси німецькою мовою, де кожен учасник міг показати себе справжнім актором, комунікуючи німецькою мовою.

Важливим частиною цього проєкту стало єднання з природою, різні активності в горах, що дозволило насолодитися чудовою природою Карпат, перебувати  у гарній фізичній формі та здружитися.

Цікавим практичним досвідом стали лекційні заняття з менеджменту, де кожен учасник мав змогу дізнатися про те, як створюються проєкти, що таке гранти, як їх отримати, як реалізовувати проєкти. Наприкінці лекцій були практичні заняття, що передбачали створення  власного проєкту, корисні навички, які неодмінно знадобляться учасникам у майбутньому.

Студентка другого курсу спеціальності 014 «Середня освіта» Анна Мороз зазначає: «Deutsch mit Wandern» став моїм першим проєктом. Під час довгої дороги у потягу  не мала жодного уявлення  про те, яким стане мій тиждень, проведений серед Карпатських гір. Я була готова до виснажливих підйомів на вершини гір,  складних занять з німецької мови. Проте я не могла уявити, що втома – це ніщо у порівнянні з емоціями та результатами, що я отримала, взявши участь у цьому проєкті.

Перш за все, хочеться відзначити спланованість графіку, за яким був розподілений наш час. Усе було чітко та структуровано, зважаючи на погодні умови та інші не менш важливі фактори. Фізичні навантаження чергувалися з розумовими активностями, а креативні заходи відбувалися ввечері, адже саме після заходу сонця прокидається бажання творити щось нове та цікаве».

Ще одна учасниця проєкту,  студентка  Полтавської політехніки Поліна Василенко додає: «Мені б хотілося окремо сказати кілька слів про заняття німецької мови. Маючи досить невеликий словниковий запас та мовний бар’єр, вже через декілька занять я могла впевненіше висловлювати власні думки та не боялася помилятися. Як для майбутньої викладачки іноземних мов, в тому числі й німецької, для мене важливо спостерігати за методиками, що використовують викладачі, та брати щось корисне для своєї діяльності. І я можу констатувати, що деякі методи я точно буду застосовувати сама. Використання музики, кліпів, роздаткового матеріалу, а також додаткових Інтернет-ресурсів, таких як Kahoot, підвищувало мій інтерес до вивчення мови та культури.

Ксенія Зелененька, третя учасниця проєкту,  також поділилася власними враженнями: «Мені запам'яталися наші – team – buildings,  що передбачали комунікацію між учасниками проєкту та вміння знаходити компроміси у кризових ситуаціях. А походи у гори дали можливість не лише насолодитися чарівними краєвидами, а й дізнатися багато нового про виживання в екстремальних умовах.

Оскільки я ніколи раніше не була на подібних проєктах, цей новий досвід став стимулом  до кращого пізнання себе. Це був певний вихід із зони комфорту, під час якого я аналізувала свої думки та почуття і робила висновки. Цей проєкт змінив моє ставлення до багатьох речей, а отже, змінив частинку мене. І ця частинка назавжди залишиться у моїх спогадах під назвою «Deutsch mit Wandern».

Професорка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки, доктор філологічних наук  Тетяна Кушнірова додає: «Такі проєкти допомагають активній молоді вийти за межі зони комфорту, поглибити свої знання з німецької мови, вивчати мову за допомогою нових цікавих методик, які постійно використовують викладачі на таких проєктах, поліпшити своє ментальне здоров'я, адже походи в гори, активності на свіжому повітрі передбачають комунікацію не лише з друзями, але й єднання з природою, чого наразі так бракує молодим людям».

Нагадаємо, проєкт «Deutsch mit Wandern» – це освітньо-культурний проєкт, який надає можливість сучасній молоді активно розвиватися, комунікувати з однолітками, досліджувати німецьку культуру та поглиблено  вивчати німецьку мову.

Науково-педагогічні працівники та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлюють слова щирої вдячності  за постійну підтримку та надану можливість самовдосконалюватися  громадській організації  «Полтавське товариство німців «Відергебурт».

Нещодавно студенти-міжнародники розпочали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті Fachhochshule des BFI Wien, студентки політехніки розповіли про особливості навчання у Вільнюській колегії, а учасниці міжнародного обміну  провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»