2021-06-17

Студенти КНУ ім. Т. Шевченка відвідали Полтавську політехніку

11 червня до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» завітала делегація викладачів і студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Представники університету-партнера познайомилися з інноваційними навчально-науковими локаціями політехніки, обговорили шляхи подальшої співпраці та розвитку академічної мобільності.

Студенти КНУ ім. Т. Шевченка відвідали Полтавську політехніку

Студенти спеціальності «Геологія нафти і газу» ННІ «Інституту геології» Київського національного університету імені Тараса Шевченка та науковці на чолі з керівником практики студентів, доктором геологічних наук, професором кафедри геології нафти і газу КНУ імені Тараса Шевченка Віктором Нестеровським і кандидатом геологічних наук, доцентом кафедри геології нафти і газу Іриною Байсарович ознайомилися з відмінною матеріально-технічною базою, діяльністю окремих структурних підрозділів, науковими розробками викладачів Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки.

«Реалізуючи концепцію ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка, розвиваємо академічну мобільність і партнерство в науково-освітній сфері з провідними українськими закладами вищої освіти. Такі зустрічі мотивують наших науковців працювати ще наполегливіше та ефективніше! Практичний досвід та професійне спілкування – запорука успішного співробітництва та партнерства між університетами. Ми відкриті до нових проєктів, ініціатив та реалізації успішних наукових задумів!» – прокоментувала кандидат геологічних наук, директорка Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки Наталія Макєєва.

Разом очільницею Навчально-наукового інституту нафти і газу делегацію зустрічали доктор технічних наук, професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій Юрій Винников, старший викладач Алла Вольченкова, кандидат технічних наук, доцент Олена Михайловська та старший викладач кафедри нафтогазової інженерії та технологій Марина Вовк, які провели кампус-тур. Викладачі політехніки поділилися науковими розробками, обговорили шляхи співпраці у науково-освітній сфері, розвитку академічної мобільності між університетами-партнерами.

Нещодавно іноземний професор Полтавської політехніки презентував успішні науково-освітні кейси на міжнародній конференції JEM 2021, а студентка-геолог перемогла на SPE Europe Student Paper Contest.

Під час екскурсії директор Навчально-виробничого центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Петро Голуб та старший викладач кафедри Василь Хорощак продемонстрували роботу діючого технологічного обладнання Навчально-наукового нафтогазового полігону, що дозволяє моделювати роботу реальних нафтогазових свердловин. Між науковцями відбулася жива дискусія, зокрема, обговорювалися технологічні процеси видобутку та транспортування вуглеводнів, важливість дотримання техніки безпеки на виробництві, особливості роботи геолога при пошуку, розвідці та супроводі процесів видобутку нафти і газу.

Студент-магістрант Навчально-наукового інституту нафти і газу, інженер Навчально-виробничого центру Дмитро Ключка розповів про автоматизовану систему керування нафтогазовим обладнанням, технологічними процесами, ідентичними до умов роботи справжнього нафтогазового полігону.

Директор Навчально-виробничого центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Петро Голуб та старший викладач кафедри нафтогазової інженерії та технологій Олександр Мельніков ознайомили київських колег з роботою сертифікованої Навчально-виробничої лабораторії промивальних рідин, створеної за підтримки енергетичної компанії ДТЕК та ТОВ «Геосинтез інженірінг». На її базі проводяться наукові та навчальні дослідження та геологорозвідувальні роботи на виконання замовлень провідних нафтогазових компаній.

Доцент кафедри нафтогазової інженерії та технологій, к.т.н Олександр Петраш ознайомив студентів та викладачів ННІ «Інституту геології» КНУ імені Тараса Шевченка з можливостями лабораторій 3D візуалізації, моделювання та проектування в нафтогазовій галузі, що були створені за підтримки нафтогазових компаній-партнерів (АТ «Укргазвидобування», Schlumberger, Petrolium Experts Limited) та оснащені потужними комп’ютерами з сучасним програмним забезпеченням (Petex, Petrel Geology & Modeling, PetroMod, Eclipse та Techlog).

Гості побували і в Народному музеї історії університету імені Надії Кочерги, познайомилися з діючою експозицією та локаціями колишнього Полтавського інституту шляхетних дівчат. Про двохсотлітню історію провідного закладу вищої освіти Полтавського регіону, минуле та сучасне університету, наукові та трудові досягнення викладачів і студентів розповіла кандидат філологічних наук, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства Людмила Чередник. Відвідувачі музею були вражені величезною кількістю унікальних експонатів, архітектурних макетів, рідкісних наукових видань та особистих речей з будинку відомого полтавського вченого та винахідника Юрія Кондратюка, які зберігаються у фондах.

Науково-педагогічні працівники кафедри нафтогазової інженерії та технологій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запрошують до співпраці заклади вищої освіти, державні наукові установи та підприємства.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»