2022-02-15

Студенти політехніки вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого представники органів студентського самоврядування і кафедри військової підготовки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держави. Студенти разом з полтавцями і міським головою поклали квіти до пам’ятника «Синам Полтавщини, загиблим в Афганістані 1979-1989 роки».

Студенти політехніки вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого, з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-ї річниці виведення військ з Афганістану, традиційно біля пам’ятника «Синам Полтавщини, загиблим в Афганістані 1979-1989 роки» зібралося чимало небайдужих полтавців. Представники студентського самоврядування на чолі з  президентом Студентського парламенту Людмилою Билим, головою профспілкового комітету студентів та аспірантів  Олександром Дроботею віддали шану полеглим героям та поклали квіти до підніжжя пам’ятника загиблим воїнам у Афганістані. До спільноти бойових побратимів, рідних полеглих, учасників бойових дій, військових, приєдналися Полтавський міський голова Олександр Мамай, заступники голови Полтавської ОДА –  Катерина Рижиченко та Максим Калінін і заступник обласного військового комісара Едуард Бородай.

«Для тисяч українських родин Афганістан став грізним символом біди, невгамовних душевних мук і невтішного горя, чужа війна відібрала у них найдорожче… Ви пройшли нелегке випробовування війною... Ви зберегли військове братерство, перемогли фізичні та моральні травми, насамперед, за допомогою вашої солідарності та взаємопідтримки. Ви стали гідним прикладом людської відданості, героїзму. Спасибі вам за мужність! Вдячність за ваш героїзм назавжди залишиться в серцях співвітчизників та тих народів, честь і гідність яких ви допомагали відстоювати», – подякував до учасникам війни в Афганістані міський голова Олександр Мамай.

Усіх полеглих воїнів присутні вшанували хвилиною мовчання.

«Разом зі студентською молоддю Полтавської політехніки долучилися до вшанування пам’яті учасників бойових дій на території інших держав. У цих військових операціях гинули наші співвітчизники, земляки і рідні. Через страшне горнило афганської війни пройшли тисячі українських солдат. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців, 72 українських воїни визнані зниклими безвісти. Матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, майже тисяча дітей осиротіла. Тисячі воїнів повернулись з пораненнями або отримали інвалідність. Ті, хто залишилися живими, пройшли сувору школу випробування долі. Багато хто з ветеранів став добровольцем і вирушив на захист нашої територіальної цілісності. Ми схиляємо голови перед пам'яттю учасників бойових дій на території інших держав, які віддали свої життя під час виконання військового обов'язку. Вічна їм слава!», – прокоментував радник ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидат військових наук, полковник Анатолій  Мартиненко.

За словами президентки Студентського парламенту Полтавської політехніки  Людмили Билим, подібні заходи сприяють усвідомленню сучасною студентською молоддю внеску різних поколінь українців у наше сьогодення, які віддавали життя служінню державі: «Такі річниці варто пам’ятати, адже найстрашніше для народу та історії – це цілковите  забуття. Наше покоління має зберігати пам’ять про ті непрості історичні етапи, які змінювали життя наших родин».

За значний особистий внесок у вирішення соціальних питань ветеранів Афганістану, плідну співпрацю з органами місцевого самоврядування, активну громадянську позицію та з нагоди 33-ї річниці виведення військ з Афганістану, учасників бойових дій на території інших держав нагородили почесними грамотами виконавчого комітету Полтавської міської ради, подяками, в тому числі з врученням нагрудного знаку та грошовою винагородою від Олександра Мамая. Полтавка-учасниця бойових дій Ірина Тургенєва отримали сертифікат на житло.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав відзначається відповідно до  Указу Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004.

Війна у Республіці Афганістан тривала з грудня 1979  до лютого 1989 року, через її пекло пройшли десятки тисяч солдат, тисячі співвітчизників загинули у боях, померли від ран, контузій, травм, хвороб та зникли безвісти. Зараз в Україні  понад сто п’ятдесят тисяч ветеранів афганської війни, з них близько восьми тисяч мають поранення, понад шість тисяч є людьми з  інвалідністю.

Окрім афганської війни, за часів СРСР,  українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав – вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках.

Після здобуття Україною незалежності наші військові фахівці стали учасниками миротворчих місій під егідою ООН, НАТО та інших міжнародних організацій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року понад 44 тисячі військовослужбовців ЗСУ взяли участь у 27 міжнародних операціях та місіях у різних регіонах планети.

Раніше  в  університеті вшанували пам’ять загиблого випускника Дмитра Коряка, а  студенти політехніки взяли  участь в урочистостях до Дня Соборності України.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»