2023-11-01

Студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland

Студентка спеціальності 014 «Середня освіта» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Альбіна Грунь стала учасницею програми Study Tours to Poland. В рамках програми майбутня викладачка вивчила польський досвід в розбудові й функціонуванні державних інституцій та громадянського суспільства.

Студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland

У жовтні студентка спеціальності 014 «Середня освіта» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Альбіна Грунь стала учасницею програми Study Tours to Poland, що проходила за підтримки Польсько-Американської Фундації Свободи, Фундації Лідерів Змін у співпраці з Фундацією Борусія.

Програма передбачає навчальні візити активної студентської молоді до Польщі з метою вивчення польського досвіду в розбудові та функціонуванні державних інституцій, громадянського суспільства, вільної ринкової економіки та європейської інтеграції шляхом організації навчальних візитів. Особливо важливими є аспекти наближення реалій української дійсності до Польщі та Європейського Союзу, розвиток і зміцнення контактів між лідерами Східної та Центральної Європи.

Візитний тур до Польщі передбачав відвідини так званого Триміста – Гданська, Гдині та Сопоту, які славляться архітектурним ансамблем. В плані культурологічної та пізнавальної програми були проведені міжнаціональні ігри, що спрямовані на розвиток навичок роботи в команді та soft skills, відбулися зустрічі з керівниками недержавних організацій та детальне обговорення плюсів та мінусів вступу України до Європейського Союзу.

«Особливе враження, з погляду філології, справила поїздка до унікального та колоритного регіону Кашубів, де населення розвило власний діалект, традиції та культуру. Чимало часу було приділено польській культурі, зокрема гастрономічна подорож Гданськом», – зазначила Альбіна Грунь.

Важливим складником програми стало обговорення молодіжних ініціатив та створення Центрів для молоді, яка є однією з рушійних сил, що саморозвитку та самопізнання. У центрах було детально обговорено мету, засоби та важливість утілених ідей для покращення соціального статусу населення. Окрему увагу було приділено питанням волонтерства та організації, що їх підтримують, спонсорству, спеціальним фондам. Незабутнім стало знайомство з активною молоддю Гданська, серед яких була молодіжний парламент та волонтерка, бізнесвумен родом з Криму пані Азіма, яка поділилася своєю історією успіху та відкриття власної справи – мережі кав’ярень «Азіма». Винятковою подією була поїздка до Сопоту, де була змога наблизитися до Балтійського моря та прогулятися по найдовшому пірсу в Європі.

Завідувачка кафедри загального мовознавства та іноземних мов, кандидатка філологічних наук, доцент Алла Болотнікова наголошує: «знання польської мови та візитні тури до Польщі сприяють формуванню професійних компетентностей, які допоможуть в майбутньому будувати кар’єру, бути активною частиною суспільства та налагодити міжнародне співробітництво між нашими країнами. Тому в листопаді до Вроцлава плануємо поїздку студентки цієї ж спеціальності Тетяни Малуки. Очікуємо нових вражень та обміну досвідом з одногрупниками».

Раніше майбутні викладачки розпочали навчання за програмою Erasmus+ в Ганноверському університеті імені Готфріда Вільгельма Лейбніца, представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Фінляндії, а студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»