2023-03-19

Студентки-документознавиці присвятили творчий проєкт видатній поетесі-шістдесятниці

Студентки-другокурсниці факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» створили творчий проєкт «Нам треба жити кожним днем» до дня народження поетеси Ліни Костенко. Майбутні документознавиці продекламували уривки зі знакових поезій видатної сучасниці.

Студентки-документознавиці присвятили творчий проєкт видатній поетесі-шістдесятниці

Студентки групи 201-ГІ спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» освітньої програми «Інформаційна аналітика та PR-діяльність» факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підготували творчий проєкт до 93-го дня народження видатної сучасниці.

Майбутні документознавиці – Світлана Левченко, Єлизавета Полякова, Анна Нечитайло та Оксана Семергей підготували тематичне відео, обравши знакову локацію для популяризації українського літературного слова та творчої спадщини поетеси-шестидесятниці Ліни Костенко – коворкінг студентського хабу «Політехніка». Галерея постерів титанів української літератури надихала на успішну реалізацію творчого задуму.

Студентки доклали максимальних зусиль і акторської майстерності, щоб виразною декламацією передати глибинний сенс Ліниної поезії. Правдиво-пронизливі рядки виваженого поетичного слова шестидесятниці знаходять відгомін у думках та душах сучасників. 

У проєкті прозвучали уривки з поезій «Буває, часом сліпну від краси», «І жах, і кров, і смерть , і відчай...», романів  у віршах «Маруся Чурай» та  «Берестечко». 

Творчу ідею креативні студентки успішно реалізували спільно з ідейною та творчою натхненницею, керівницею театральної студії викладачкою кафедри українознавства, культури та документознавства факультету філології, психології та педагогіки – кандидаткою філологічних наук, доценткою Людмилою Чередник, укотре підтвердивши потужний меседж Ліни Василівни про унікальність української нації.

 

Її добре знані рядки «А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни» будять свідомість усього  прогресивного людства. Адже навіть в епоху найстрашніших випробувань українці продовжують щиро дивувати європейський світ своєю мужністю, незламним моральним духом, виборюючи в завзятому двобої з російським агресором власну  незалежність і територіальну цілісність.

«Поезія Ліни Костенко продовжує залишатися тим світочем, що осяває своєю глибинною мудрістю свідомість сучасних українців. Яскравим прикладом може слугувати наш творчий проєкт, реалізований спільно зі студентками  факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки. Ідея виникла спонтанно, наша невеличка творча імпровізація мала на меті привернути увагу до нового  прочитання творчої спадщини поетеси, чий голос й досі звучить на всю Україну.

Ми воїни. Не ледарі. Не лежні.

І наше діло праведне й святе.

Бо хто за що, а ми за незалежність.

Отож нам так і важко через те.

Так відверто – пророче пише Ліна Василівна, знаючи, що її поетичне слово ніколи не буде забутим та похованим у товщі віків», – прокоментувала натхненниця проєкту, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Людмила Чередник.

І все на світі треба пережити,

і кожен фініш – це, по суті, старт,

і наперед не треба ворожити,

і за минулим плакати не варт. 

В унісон думках багатьох українців  продовжує звучати Лінина поезія, яку не зламали ні час, ні випробування, ні крах тієї непростої епохи.

Нещодавно студентки-філологи популяризували творчу спадщину Кобзаря  німецькою мовою.

Раніше у студхабі «Політехніка» відбулося перше зібрання книжкового клубу «ЧитаUA»

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»