2022-02-11

У політехніці розробили алгоритм дій у надзвичайних ситуаціях

У всіх корпусах і приміщеннях Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з’явилися спеціальні QR-коди з алгоритмом дій учасників освітнього процесу при виникненні надзвичайних ситуацій, зокрема при поводженні з вибухонебезпечними та підозрілими предметами на території університету.

У політехніці розробили алгоритм дій у надзвичайних ситуаціях

На засіданні ректорату Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» адміністрація розглянула важливе питання щодо  дій учасників освітнього процесу при виникненні надзвичайних ситуацій.

«Потрібно дуже відповідально ставитися до питань безпеки, особливо зважаючи на ту небезпеку, у якій перебуває вся Україна. Ми це усвідомлюємо і ухвалили рішення про всебічну підготовку у контексті загальнонаціональних процесів з підвищення обороноздатності країни і зміцнення територіальної оборони. Керівники структурних підрозділів особисто відповідають за інформування колективів науково-педагогічних працівників і студентів. Кожен повинен чітко знати, як діяти у тій чи іншій ситуації», – наголосив ректор, професор Володимир Онищенко.

Ректорат ухвалив рішення про вжиття низки заходів, зокрема Департамент безпеки Полтавської політехніки спільно з відділом цивільного захисту ДСНС України у Полтавській області та відділом цивільного захисту Полтавської ОДА розробив алгоритм дій учасників освітнього процесу при виникненні надзвичайних ситуацій, відкоригував систему оповіщення і забезпечив навчально-наукові інститути і факультети інформаційними матеріалами.

«З метою убезпечення учасників освітнього процесу від небезпечних чинників та організації життєзабезпечення на території університету втілюємо комплекс заходів. Усі структурні підрозділи отримали комплекти QR-кодів і електронні примірники для проведення роз’яснювальної роботи. На території університету є п’ять приміщень, які відповідають вимогам найпростіших укриттів. У разі виникнення надзвичайної ситуації ми можемо евакуювати 4500 осіб. Найближчим часом ми проведемо теоретичні та практичні заняття з використанням схем евакуації», – пояснив проректор з науково-педагогічної роботи Андрій Замахін.

Студенти, викладачі та співробітники Полтавської політехніки  отримають вичерпну інформацію про злагоджені дії у разі виявлення підозрілого предмета на території університету або за його межами, зісканувавши спеціальні  QR-коди.  Вони знаходяться у всіх навчальних аудиторіях, мовних центрах, лабораторіях, коридорах навчальних кампусів та на входах до університету.

QR-код містить короткі відомості про класифікацію, характерні ознаки імовірних вибухонебезпечних предметів та пам’ятку як діяти у разі виявлення підозрілого предмета.

Важливо знати, що вибухонебезпечними предметами можуть бути валізи, пакети та сумки, навмисно чи випадково залишені без нагляду, замасковані під пакунки та поштові відправлення, цукерки і книги, іграшки, спортивний та туристичний інвентар. канцтовари, популярні напої та інші предмети.

Характерні ознаки імовірного вибухонебезпечного предмета:

  • наявність у предметів характерного вигляду штатних бойових припасів, учбово-імітаційних, сигнальних. освітлювальних. піротехнічних виробів чи їхніх елементів;
  • дим, що виходить з предмета;
  • елементи (деталі, що не відповідають прямому призначенню предмета;
  • наявність звуку працюючого годинникового механізму, що чути з предмета;
  • наявність у предмета запаху бензину, гасу, розчинника, паливно-мастильних, хімічних матеріалів тощо;
  • надзвичайно велика маса предмета (наприклад, коробки з-під цукерок, банки з-під кави. книги, блокнота та інше);
  • наклейки, наліпки, етикетки з підписами на поверхні кришок коробок;
  • нестандартний засіб виготовлення посилкової тари;
  • наявність у вікнах, дверях  яких-небудь сторонніх предметів. закріпленого дроту, ниток, важелів. шнурів тощо;
  • наявність стороннього сміття, порушення ґрунтового покриття на газонах, тротуарах при відсутності пояснень щодо їхнього виникнення у відповідних служб.

Памятайте! При виявленні підозрілого предмета на території  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»    ні в якому разі не панікувати! І не переміщувати підозрілий предмет! Важливо! У разі виявлення особи, яка намагається безпосередньо застосовувати підозрілий  предмет, по можливості  не дати  їй  випустити предмета з рук.

Негайно повідомити відповідних керівників і служби, як вказано в алгоритмі.

Раніше у Полтавській політехніці встановили сучасну систему пожежної сигналізації.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»