2021-10-07

У політехніці відбувся міжнародний тренінг за програмою Erasmus+ «Переробка сміття: міжнародний досвід»

Упродовж 18-26 вересня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся молодіжний екологічний тренінг за програмою Erasmus+ «Переробка сміття: міжнародний досвід». 36 учасників з України, Румунії, Туреччини та Болгарії обговорили міжнародний досвід та найкращі практики з переробки сміття, відвідали воркшопи та майстер-класи, прибирали у Прирічковому парку та познайомилися з культурами країн-учасниць.

У політехніці відбувся міжнародний тренінг за програмою Erasmus+ «Переробка сміття: міжнародний досвід»

Упродовж 18-26 вересня Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став сучасною інноваційною, науково-освітньою локацією для проведення міжнародного молодіжного тренінгу за програмою «Переробка сміття: міжнародний досвід» Erasmus+, організованого за сприяння Турецької національної агенції. Партнерами заходу виступили Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та відокремлений структурний підрозділ університету – Полтавський фаховий коледж нафти і газу. Куратором міжнародного освітнього проєкту стала викладачка англійської мови Полтавського фахового коледжу нафти і газу Софія Руденко.

До активного обговорення екологічних проблем європейських країн, жвавого обміну міжнародним досвідом зі застосування екологозберігаючих технологій та переробки сміття долучилися студенти, громадські активісти з різних країн світу – України, Румунії, Туреччини та Болгарії. Студенти та викладачі гуманітарного факультету Полтавської політехніки були волонтерами, які забезпечували мовний супровід учасників та проводили творчі майстер-класи.

У цьому проєкті Erasmus+ Україну і Полтавську політехніку представляли кандидат педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Анна Агейчева, доктор філософії, начальник відділу організаційно-аналітичного забезпечення навчального процесу Наталія Максюта, кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва, PhD-студентка кафедри прикладної екології та природокористування Дар'я Кірюхіна, студентки Навчально-наукового інституту нафти і газу, майбутні екологи – Надія Кобелецька та Людмила Билим, студент Навчально - наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Данило Лобач.

Мета міжнародного молодіжного тренінгу Erasmus+ полягала у підвищенні екологічної культури і свідомості студентів, формуванні в молоді дбайливого ставлення до природи, активної життєвої позиції, готовності брати участь у суспільному і культурному житті міста, розвитку дослідницьких компетентностей. Майстер-класи та воркшопи, організовані фахівцями-практиками та провідними науковцями в черговий раз привернули увагу учасників до проблем сучасності – накопичення сміття та його вплив на навколишнє середовище, мотивували до вивчення проблеми збору та утилізації твердих побутових відходів і пошуку шляхів її вирішення.

«Широкі міжнародні можливості, відкриті перед студентською молоддю, освітні програми, реалізовані провідними європейськими університетами-партнерами, підтримка молодіжних науково-освітніх, екологічних та соціальних ініціатив гарантують готовність молодих людей наших країн до повсякденних викликів, продиктованих сьогоденням.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вже має ряд укладених угод про міжнародне співробітництво з провідними закладами вищої освіти світу та успішно реалізує ряд спільних науково-освітніх проєктів, активно беремо участь у проєктах програми Erasmus+

Екологічна тематика не випадково опинилася у фокусі нашої уваги, адже поряд з інформаційними, цифровими технологіями, діджиталізацією у політехніці діє ціла наукова школа, а викладачі кафедри прикладної екології та природокористування займаються дослідженням і вирішенням цілої низки проблем навколишнього довкілля регіону. Раді зустрічати гостей і партнерів на гостинній Полтавській землі, ділитися багаторічним практичним досвідом та запозичувати кращі надбання європейських народів», – прокоментувала проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька.

За словами директорки Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любові Шумської, потужна науково-освітня колаборація між коледжем та університетом на міжнародній арені дає свої вагомі результати, а студенти мають можливість отримати реальні практичні знання, займатися науково-дослідницькою діяльністю: «Приємно, що наш освітній заклад зреалізував масштабний міжнародний проєкт, учасники якого отримали можливість глибше осягнути екологічні проблеми, розглянуті на презентаціях, майстер-класах та воркшопах. Студенти коледжу охоче долучилися до мовного супроводу та проведення екскурсій містом, все заплановане вдалося! Для нас – це новий безцінний досвід, можливість потренувати навички володіння іноземною мовою, культурно збагатитися і розширити власний світогляд».

Упродовж тренінгу успішно реалізували низку заходів, спрямованих на підвищення рівня екологічної грамотності молоді, зокрема акцію по збору паперової вторсировини, якою організатори донесли до студентської молоді ідею важливості процесу збору сміття, фахівці поділилися практичними порадами щодо організації такого збору в кожній європейській країні.

Під час дискусій учасники презентували досвід вирішення окреслених екологічних проблем на національному рівні. Окрім цього, учасники ознайомилися із методами спільного навчання щодо проблем збору та утилізації твердих побутових відходів і пошук можливих шляхів їхнього вирішення (міжкультурний діалог, робота в парах/групах, рольові ігри, дискусії, експертні консультації та приклади з практики тощо).

Команди-учасниці готували презентації, присвячені основним проблемам переробки сміття у власній країні та представляла успішні стартапи чи діючі бізнес-проєкти по переробці сміття та небезпечних відходів у різних європейських регіонах.

Насичений день учасники тренінгу провели у Прирічковому парку, збираючи на березі річки пластик та сміття, відсортовуючи його з метою подальшої переробки.

Своєрідною «родзинкою» стали численні майстер-класи, воркшопи, під час яких учасники знайомилися між собою, навчалися правильно збирати і сортувати сміття, виготовляти постери на екологічну тематику. Усі дні тренінгу супроводжувалися міжкультурною комунікацією, приготуванням національних страв країн-учасниць, презентаціями методів неформальної освіти, популяризації напрямків екологічного виховання серед європейців.

Насичена культурна програма тренінгу давала унікальний шанс кожному з учасників ближче та детальніше познайомитися з культурою, історією, звичаями та традиціями кожної з представлених країн, обмінятися враженнями, змістовно провести дозвілля.

Упродовж тижня студентська молодь відвідала болгарський, румунський, турецький та український культурні вечори, навчалася працювати з глиною на воркшопі «Ліпка з глини», знайомилася з оберегами українського народу на майстер-класі «Лялька-мотанка», малювала фарбами під час майстер-класу «Осінні мольберти».

Майстер-класи та воркшопи для учасників тренінгу провели науково-педагогічні працівники кафедри образотворчого мистецтва: «Живопис» – художник, кераміст, член Національної спілки художників України, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва Сергій Журавльов, «Колажі з тканини» – художниця, членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва Ольга Пілюгіна, «Гончарство» – кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Тетяна Зіненко.

Англомовну екскурсію вечірньою Полтавою провела кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва.

«Було надзвичайно корисно послухати про переробку сміття на сучасному етапі у різних країнах, поспілкуватися з учасниками – представниками різних професій, дуже незвичайним виявився майстер-клас з приготування галушок, який мені довелось перекладати», – ділиться враженнями кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва.

За словами кандидата педагогічних наук, декана гуманітарного факультету університету Анни Агейчевої, участь у молодіжних обмінах – унікальна нагода для науковців та студентів-перекладачів професійно зростати та вдосконалювати власний мовний рівень.

«У рамках програми обміну викладачі гуманітарного факультету провели екскурсії кампусом університету та містом Полтава, інтерактивний захід «Мистецька кав’ярня». Різномаїття країн-учасниць та чудова затишна локація Центру сучасного мистецтва університету додали особливого шарму такому важливому заходу.

Слова особливої вдячності адресуємо керівництву університету, особисто ректору Володимиру Олександровичу Онищенку та директорці Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любові Петрівні Шумській за всебічне сприяння, підтримку та розвиток міжнародної співпраці. Було неймовірно приємно спілкуватись з представниками Турецької організації TUFAK з Анкари та обговорити можливі перспективи подальшого співробітництва. Сподіваємося на подальшу плідну професійну комунікацію», – зазначила очільниця гуманітарного факультету.

Нікого не залишив байдужим український культурний вечір, група учасників з України вразила власною гостинністю та щедрим частуванням зарубіжних гостей. Представники країн-учасниць із задоволенням куштували національні смаколики, і навіть спробували себе у ролі шеф-кухаря під час приготування галушок у мануфактурі «Комора». А естетичною насолодою для всіх стала концертна програма, підготована студентами за сприяння Центру культури та студентської творчості та зустріч з очільниками Полтавської політехніки. Також яскравішими спогадами учасників стали екскурсія вечірньою Полтавою та спільне святкування Дня міста, екскурсія-знайомство з сучасними кампусами та спортивними локаціями Полтавської політехніки, участь у вуличній акції по виготовленню постерів і майстер-класи.

Підсумком тренінгу стала яскрава презентація проєктних робіт учасників, які на основі набутих знань, умінь та навичок продемонстрували високий рівень обізнаності з теми дослідження та зробили спробу донести ровесникам меседж про спільні проблеми молоді Європи та світу зокрема.

Усі іноземні учасники проєкту залишили Україну, сповнені ентузіазму, творчого запалу, неймовірної енергетики та рішуче налаштовані брати участь у майбутніх міжнародних проектах в майбутньому.

«Приємно відзначати вагомий факт – університет та коледж активно розвивають пріоритетні напрями міжнародного співробітництва у галузі вищої професійної освіти, посилюючи його вагомість як важливого фактору інтеграції національної системи освіти в світовий освітній простір.

36 учасників молодіжного тренінгу з різних країн Європи мали можливість отримати ключові меседжі, необхідні для боротьби з глобальними екологічними проблемами людства. Людина, її вплив на навколишнє середовище – ключ до розуміння «кореня» проблеми сміття, якого з кожною хвилиною накопичується все більше. Ніякі директиви, влада чи громадські активісти не зможуть зарадити людству, якщо воно не усвідомить глобальність порушених проблем, не віднайде причини та не зробить нашу планету домівкою для всіх!», – говорить координаторка проєкту Erasmus+ Софія Руденко.

Erasmus+ – сучасна програма академічних обмінів ЄС, яка сприяє та підтримує навчальні проекти, заходи, партнерські взаємини, переміщення та мобільність у сфері освіти, спорту та молоді. Програма Erasmus+ мотивує до сумлінності у навчанні, оскільки набуті знання значно полегшують майбутнє професійне життя. Важливо акумулювати найкращий європейський досвід, який сприяє особистому розвитку.

Участь у таких конкурсах дає можливість закладам вищої освіти вдосконалити навички управління міжнародними проєктами, покращити організаційний потенціал, відкрити нові горизонти для інтернаціоналізації вищої освіти як на організаційному, так і на індивідуальному рівнях, модернізувати освітні програми, запровадити нові методики викладання і навчання, запровадити дисципліни англійською та іншими іноземними мовами, вдосконалити управління закладом задля покращення якості вищої освіти та активізації співпраці з партнерами з усього світу.

Нагадаємо, що студентка-філолог стала учасницею проєкту молодіжного обміну Erasmus+, присвяченого соціальним стереотипам, а викладачка пройшла тренінг з медіаграмотності у Лейпцигу. Раніше полтавські еко-активісти поділилися зі студентами політехніки досвідом боротьби зі сміттям.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»