2023-08-22

У Полтаві відкрилась виставка плакатів «Україна-Європа: спільна спадщина», присвячена пам'яті Юрія Кондратюка

21 серпня у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Котляревського відкрилась виставка плакатів сучасного художника-баталіста Артура Орльонова «Україна-Європа: спільна спадщина», присвячена пам'яті славетного українського вченого-винахідника Юрія Кондратюка.

У Полтаві відкрилась виставка плакатів «Україна-Європа: спільна спадщина», присвячена пам'яті Юрія Кондратюка

Напередодні Дня Незалежності України в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Котляревського відбулось відкриття експозиції плакатів сучасного художника-баталіста, головного художника студії Українського батального мистецтва Артура Орльонова «Україна-Європа: спільна спадщина». Проєкт популяризує історію, культуру і традиції українського народу, сприяє активізації руху України по європейському шляху розвитку.

Організатором заходу стало громадське об’єднання «Славетна Україна», за підтримки Національного університету «Острозька академія», Національного університету «Львівська політехніка» та Рівненського обласного краєзнавчого музею.

У кожному місті, де проходить ця виставка, організатори присвячують її тому чи іншому великому українцю. І в Полтаві виставку присвятили світлій пам'яті славетного українського вченого-винахідника Юрія Кондратюка (Олександра Шаргея) – одного з піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представила кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Людмила Чередник.

«Сьогодні напередодні Дня Незалежності ми зібралися тут поговорити про історію, бо це завжди на часі. Цікавий ракурс і концепція даного заходу – виявити й показати давній історично виправданий зв’язок України з Європою.

Назва проєкту, який ми сьогодні представляємо вашій увазі «Україна-Європа: спільна спадщина» – все що нажили за цей час разом, але все ще не переконаємо в цьому наших сусідів. Проєкт покликаний крок за кроком висвітлити ті моменти давнини наших пращурів, які змінювали хід історії.

Вкотре усвідомлюємо необхідність єднання вивчення історії, окремих вагомих історичних подій, битв, створення книжок, історичних візитів до наймогутніших держав світу», – зазначила модераторка Анастасія Горбаньова, фахівець відділу соціокультурної діяльності, реклами та зв'язків з громадськістю ПОУНБ імені Котляревського.

В експозиції представлені картини Артура Орльонова – єдиного в Україні художника-баталіста. Артур Орльонов творить особливе мистецтво – історичне, яке базується не на враженнях чи образах однієї людини, а зорієнтоване на достовірність відповідних реалій, подій минувщини.

Очільник проєкту «Славетна Україна» Володимир Зубанов так описує процес створення картин: «Команда обирає історичний проміжок часу і подію, яка б могла передати атмосферу епохи, потім справа переходить до вчених-сториків, які задіюють відомі та невідомі джерела обраної доби. Нас цікавить усе: місце, сутність події, артефакти доби, одяг, обладунки, найдрібніші деталі, які глядач потім навіть не помітить. Головна ідея полягає в точному відтворенні події, отже вимисли й здогадки – зайві. Потім вже напрацьований матеріал відправляється до художника – пана Артура. Його мета – оживити увесь той зібраний матеріал за допомогою свого таланту. Як результат – маємо історичне полотно, до якого не причетні ані історики, ані мистецтвознавці, ані пересічні громадяни».

Експозиція починається з полотна «Україна Славетна: від князя Кия до нашого часу» – символу України та її історичного шляху. Однією з головних робіт виставки стала «УКРАЇНА НЕСКОРЕНА 2022 рік», присвячена найбільш драматичним подіям у світовій історії XXI століття. Сюжет картини покликаний увічнити пам'ять українців, що ціною свого життя захистили України від посягань російського загарбника. На картині зображені герої, які представляють всі прошарки українського суспільства зі всіх регіонів нашої держави та представники дружніх іноземних держав.

З відкриттям виставки учасників заходу в форматі відеозвернення привітав автор робіт Артур Орльонов.

«Сьогодні в славетному місті Полтава відкривається експозиція виставки, яка має назву «Україна-Європа: спільна спадщина». У цій експозиції представлені роботи створені за 15 років, і це лише мала їх частина. Так сталося, що саме життя, трагічні й водночас ліричні події, давали теми для робіт. Так з’явився триптих «Україна Славетна». Перша частина була написана у 2014 році, коли розпочалася російська агресія. Був приємно здивований, що третя частина триптиха «УКРАЇНА НЕСКОРЕНА» зараз виставляється у храмах як ікона.

Мета нашого проєкту – привернути увагу людей, молоді, кожного українця до нашої історії. Усі ці картини, представлені в експозиції, поєднує одна теза – Україна невіддільна частина Європи, частина європейської історії. Такі експозиції вже є в Острозькій академії, Львівській політехніці, Києві, Рівному, а тепер і в Полтаві. Хочу щиро подякувати всім організаторам цієї виставки. Слава Україні!» – привітав художник.

Під час заходу науковці закладів вищої освіти та представники закладів культури України долучилися до обговорення в онлайн та офлайн форматі. Серед запрошених спікерів: Аркадій Яковлев – координатор і член президії ГО «Славетна Україна»; Михайло Відейко – доктор історичних наук, член президії громадського об’єднання «Славетна Україна», керівник групи наукових консультантів при створенні історичних картин;  Дмитро Сергієнко – член президії ГО «Славетна Україна»; Микола Бендюк – керівник Арт-Кластеру Острозької академії в Національному університеті «Острозька академія», мистецтвознавець, краєзнавець, історик, колекціонер, автор численних наукових праць, викладач Острозької Академії; Олександр Булига – український учений-історик, музейний фахівець директор Рівненською обласного краєзнавчого музею, Почесний працівник туризму України; Іван Хома – кандидат історичних наук, доцент, автор наукових статей та праць з історії України, завідувач кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка»; Світлана Пустовіт – заступник голови Міжнародного товариства «Україна-Польща, Німеччина»; Людмила Бабенко – докторка історичних наук, завідувачка кафедри історії України ПНПУ імені В. Короленка; Ірина Пістоленко – докторка історичних наук, завідувачка науково-дослідного сектору Полтавського музею авіації і космонавтики, а також представники Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки та Центральної міської бібліотеки імені М. Л. Кропивницького.

«Полтавську політехніку багато що пов’язує з постаттю вченого-винахідника. З 1997 року, ось уже 26 років поспіль, Національний університет «Полтавська політехніка» носить ім’я Юрія Кондратюка.

Учені університету за ініціативи ректора, доктора економічних наук, професора Володимира Онищенка та президента Національного центру «Мала академія наук України», академіка НАН України Станіслава Довгого створили пам’ятник, біля якого ми проводимо урочистості, а студенти фотографуються на щастя. Цей пам’ятник – третій у Полтавській області, було розроблено і споруджено науковцями університету – Валерієм Голубом та Андрієм Конюком.

Також з ініціативи ректора в університеті ось уже два роки поспіль нагороджують здібних студентів стипендією імені Юрія Кондратюка – єдиною в Україні. Її лауреатами стає талановита молодь – студенти, аспіранти та молоді вчені, які мають вагомі наукові здобутки, високі досягнення у науково-освітній сфері.

Ми знаємо, що як людина політехнічного мислення, Юрій Кондратюк був автором чималої кількості оригінальних ідей і залишив слід у багатьох галузях – освоєння космосу, розробки альтернативних джерел енергії, вдосконалення інженерії будівель і споруд тощо. Ідеї вченого реалізували його послідовники в практиці розвитку ракетно-космічної галузі. Наприклад, ще у 30-роках минулого століття учений-винахідник розробив проєкт вітроелектростанції, які зараз є технологіями «зеленої» енергетики та важливі для енергоефективності України. Науковці політехніки багато працюють у цьому напрямку.

Між сьогоднішніми студентами політехніки і її науковцями існує тісний нерозривний духовний зв’язок, адже Юрій Кондратюк став символом не тільки відданості власній мрії, але й нестримного бажання до її реалізації та втілення у життя. Постать видатного вченого є прекрасним прикладом і мотивацією цілеспрямованості й відданості своїй ідеї. І наші науковці, студенти, випускники, абітурієнти, теж впевнено будують свою траєкторію успіху, надихаючись прикладом видатного полтавця», – наголосила науковиця  Людмила Чередник.

Експозиція доступна до перегляду протягом місяця у головній книгозбірні області.

Нагадаємо, у Полтавській політехніці урочисто відзначили день народження патрона університету, минулого року  урочисто відзначили ювілей Юрія Кондратюка, а шестеро студентів політехніки були нагороджені стипендіями імені Юрія Кондратюка.

Нещодавно студент політехніки взяв участь в «Українському молодіжному форумі: відновлення в єдності».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»