2021-11-11

У рамках проєкту «Артспорт» відкрилась виставка інклюзивного мистецтва «Сила духу»

5 листопада у Полтавському художньому музеї (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка урочисто відкрилась Всеукраїнська виставка інклюзивного мистецтва з міжнародною участю «Сила духу». Творчі роботи талановитої молоді експонуватимуться упродовж двох тижнів у рамках соціального проєкту «Артспорт», реалізованого спільно з німецькою громадською організацією «Союз людей з інвалідністю».

У рамках проєкту «Артспорт» відкрилась виставка інклюзивного мистецтва «Сила духу»

5 листопада Полтавський художній музей (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка став масштабним культурно-мистецьким майданчиком для проведення Всеукраїнської виставки інклюзивного мистецтва з дуже промовистою і символічною назвою «Сила духу». Вернісаж виставки інклюзивного мистецтва відкрили голова Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» Сергій Чумак, представники делегації з Німеччини на чолі з головою громадської організації «Союз людей з інвалідністю» землі Мекленбург Ханні Россек, які поділилися основними напрямками співпраці з українськими та німецькими партнерами  у сфері науки, освіти, інклюзивного мистецтва.

За словами директорки Полтавського художнього музею (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка, мистецтвознавиці Ольги Курчакової, за кожним твором, картиною стоять людські долі, життя, сповнені випробувань: «Коли я чую слово «інклюзія», перед очима постають живі люди, сотні виставок, благодійних акцій, тисячі історій, що можуть слугувати живим прикладом для кожного з нас. Дякуючи небайдужим людям, їхній підтримці та всебічному сприянню, талановиті люди з особливими потребами  можуть реалізовувати себе у спорті, літературі, мистецтві, творчості. Саме вони частинкою свого серця, захоплення оригінальним мистецтвом створюють той мистецький простір, про який так багато говоримо, про який мріємо. До прикладу, найвідоміші вчені, як Альберт Ейнштейн, теж мали свої особливості, що не завадило йому стати генієм своєї епохи. Адже в кожної людини є унікальний шанс реалізувати себе, спробувавши щось нове і корисне».

Соціальний проєкт «Артспорт»,  започаткований головою Полтавського обласного осередку Сергієм Чумаком сприяє тому, що люди з особливими потребами не відчували себе поза соціумом, поза державою, наодинці з самим собою. Він об’єднав навколо себе однодумців, які прагнуть популяризувати різні види творчості та фізичної активності серед людей, що дивляться на світ під особливим кутом зору. До партнерської колаборації у рамках проєкту у рамках підписаного договору про співробітництво у науково-освітній сфері та діяльності з питань інклюзії та доступності долучився Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», який став науковим партнером проєкту. Відкриття виставки відвідала завідувачка кафедри образотворчого мистецтва, членкиня Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидатка мистецтвознавства Тетяна Зіненко.

«Висловлюю слова щирої вдячності кожному з тих, хто завітав на відкриття виставки, за вашу небайдужість та повагу до юних обдарувань. Для мене особисто це велике свято, можливість донести світу думку про те, що вихід завжди є, варто його шукати, випробовувати себе і перемагати найрізноманітніші чинники – погане самопочуття, нерозуміння оточуючих.

Сьогоднішній вернісаж – яскраве свідчення того, як ми працюємо, буквально на одному подиху,  йдемо швидкими кроками  від ідеї до реалізації, як сталося, наприклад, з соціальним проєктом «Артспорт», що швидко змінив статус з всеукраїнського та набув міжнародного рівня. Завдяки нашим партнерам з Німеччини та особисто Ханні Россек нам вдалося виграти цей проєкт, і ми перші в Україні, не побоюся цього слова, виконуємо положення Конвенції  про права осіб з інвалідністю.

Надзвичайно щасливий, що доклав власних зусиль, щоб дана виставка відкрилася і ми побачили один одного не з екранів гаджетів, а могли поспілкуватися, обговорити представлені роботи і знайти трошки часу для себе. Побачене тут – це лише невеличка верхівка айсберга, тієї масштабної роботи, яку  було виконано за декілька місяців, тут експонуються роботи з Одеської, Миколаївської, Донецької, Житомирської, Київської, Харківської областей та столиці. Знаючи особисто цих авторів, у яких непростих умовах вони творять свої шедеври, захоплююся справжньою силою їхнього духу, волею та бажанням дарувати красу світові.

5 листопада відтепер запам’ятається як день творчої реабілітації людей з особливими потребами. Крім того, ми проводимо фестивалі для митців, запрошуємо всіх бажаючих, презентуємо їхні доробки та пишаємося їхніми перемогами», – прокоментував голова Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» Сергій Чумак. Свій творчий подарунок він виконав на завершення промови –  авторська пісня «Надія», написана ще далекого 1996 року про  кращу,  щасливу долю, слова якої, безсумнівно, торкнулися серця і душі кожного присутнього.

«Наша організація ще не має таких сталих культурно-мистецьких традицій, проте ми не зупиняємося на досягнутому та запозичуємо ваш досвід як приклад для наслідування. У рамках своєї діяльності  ми також працюємо над  творчою реабілітацією людей з особливими потребами. Бажаємо усім нам подальших успіхів!» – зазначила голова  громадської організації «Союз людей з інвалідністю» землі Мекленбург Ханні Россек.

Для гостей події юні художниці Вероніка Дядюк та Аріна Коваленко провели майстер-клас з живопису. Намальована та власноруч підписана  Веронікою Дядюк картина з зображенням білого голуба на жовто-синьому тлі  незабаром помандрує до Німеччини та посяде почесне місце у приміщенні   центрального офісу громадської організації «Союз людей з інвалідністю».

Художні роботи експонуватимуться упродовж двох тижнів у Полтавському художньому музеї (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка, а всі виручені від продажу картин гроші підуть на підтримку авторів і розвиток інклюзивного мистецтва.

Раніше німецька делегація відвідала політехніку в рамках проєкту «Артспорт», а науковці та фахівці-реабілітологи обговорили проблеми  оздоровлення людей з інвалідністю.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»