2023-11-18

У студмістечку відкрився пункт видачі гуманітарної допомоги для ВПО «Тепла кофта»

17 листопада пункт видачі гуманітарної допомоги для ВПО «Тепла кофта» відновив свою роботу. Відтепер він розташовується на території студмістечка Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Спільна ініціатива БО «Полтавський Батальйон Небайдужих» і Волонтерського штабу Полтавської політехніки, втілена за підтримки Полтавської ОВА, обласної ради і ректора, професора Володимира Онищенка. Потребуючі можуть отримати одяг, взуття, посуд, дитячі іграшки.

У студмістечку відкрився пункт видачі гуманітарної допомоги для ВПО «Тепла кофта»

У Полтаві знову запрацював пункт видачі одягу і гуманітарної допомоги для ВПО «Тепла кофта».

Митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір освятив приміщення,  надане Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» для відкриття пункту «Тепла кофта», і благословив волонтерів на служіння добрій справі.

Від звернення БО «Полтавський Батальйон Небайдужих» до відкриття пункту минуло всього півтора місяці. За цей час у кількох кімнатах облаштували жіночий, чоловічий і дитячий відділи. Речі розкладені за віковими категоріями, розмірами і сезонами на стелажах, вказівники допомагають зорієнтуватися. Одяг можна підібрати для всіх категорій – від немовлят до людей похилого віку.

«Коли я підійшла до будівлі і побачила таку кількість потребуючих людей – була вражена. Ці люди просто побачили в соцмережах, що «Тепла кофта» знову працює. Людям потрібен одяг. Він потрібен завжди.

Хочеться, перш за все, подякувати університету. Ми оглянули багато приміщень у Полтаві, але кругом був грибок, вони були непридатні – люди не змогли б працювати у таких умовах. А потрібно висловити повагу і до тих людей, які переїхали у наше місто. Ця територія – найкраще, що ми бачили у Полтаві, ми відчуваємо гостинність і підтримку.

Дякуємо пану ректору Володимиру Онищенку, який відгукнувся та надав прекрасне приміщення, де наші волонтери змогли розмістити пункт видачі одягу. Компанія «Аврора» забезпечила стелажами, тому люди можуть не просто перебирати багато одягу, а одразу обирати за потребою.

Дякуємо також всім волонтерам-переселенцям, які невтомно з березня 2022 року працюють на видачі і як помічники, і як психологи, роздають одяг. Вони кажуть, що і самі знаходять силу у служінні іншим. Сподіваємося, що наша праця тут буде і надалі корисною», – прокоментувала Наталія Гранчак, очільниця БО «Полтавський Батальйон Небайдужих».

Наразі залучена команда з десяти волонтерів. Серед них – Майя Кондратенко зі Слов’янська, у минулому власниця магазину секонд-хенду. Переселенка працює у «Теплій кофті» з 6 березня 2022 року, а волонтерить ще з 2014 року. Вимушеним переселенцям пояснює, що речей варто набирати за потребою.

Керівник пункту Дмитро Каніщєв зазначив, що до людей, які бажають пожертвувати речі для ВПО, є прохання бути турботливими: приносити той одяг, який ви могли б одягнути самі і яким готові поділитися, чистий, охайний. Речі також приймають у Свято-Успенському соборі і передають на «Теплу кофту» – за день може назбиратись 200-300 кг одягу. Волонтери передають речі і до інших територіальних громад, де проживають вимушені переселенці. Зараз є потреба у зимовому верхньому одязі і посуді.

«Університет активно долучається до різних волонтерських і благодійних проєктів. За підтримки ректора від початку повномасштабного вторгнення було відкрито Волонтерський штаб. Коли до наших гуртожитків заселились перші ВПО, саме студенти організували збір необхідних речей і пункт видачі гуманітарної допомоги, потім проводили акції для школярів перед початком нового навчального року. Ректор сам особисто приносив теплі речі для дітей ВПО. Ми також активно співпрацюємо з різними міжнародними організаціями з питань забезпечення ВПО речами першої необхідності, продуктовими наборами. Дуже приємно, що наша діяльність співпадає з іншими гуманітарними ініціативами, такими як «Тепла кофта», і ми з радістю підтримаємо спільні справи для допомоги вимушеним переселенцям. Студенти дуже зраділи такій спільній ініціативі і будуть активно долучатися», – розповіла Олена Філонич, перший проректор – проректор з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Пункт «Тепла кофта» працює з 09:00 до 14:00, субота і неділя – вихідні дні. Щоб отримати речі достатньо пред’явити довідку ВПО.

Нещодавно рок-гурт «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ» вдруге зіграв благодійний концерт на сцені Полтавської політехніки.

Раніше волонтери політехніки допомогли дітям вимушених переселенців зібратись до школи, Волонтерський штаб сформував набори з гуманітарною допомоги від Познанської політехніки і роздав потребуючим вимушеним переселенцям, які мешкають у студмістечку, полтавські актори дарували дітям-переселенцям вистави, а студенти-волонтери пригощали глядачів смаколиками.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»