2023-10-25

Учасники студентського наукового гуртка обговорили особливості функціонування фінансового ринку України в умовах воєнного стану

25 жовтня на кафедрі фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося засідання студентського наукового гуртка, присвячене функціонуванню фінансового ринку України в умовах воєнного стану. Студенти – фінансисти детально обговорили сучасний стан ринку державних запозичень, валютного ринку нашої країни в умовах повномаштабного вторгнення, поділившись ґрунтовними науковими дослідженнями.

Учасники студентського наукового гуртка обговорили особливості функціонування  фінансового ринку України в умовах воєнного стану

25 жовтня  студенти  Навчально – наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під керівництвом кандидатки  економічних наук, доцентки кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Юлії Худолій  провели  чергове засідання студентського наукового гуртка «Функціонування фінансового ринку України в умовах воєнного стану».

Тематика засідання обрана не випадково –  наразі Україна здобуває унікальний досвід організації функціонування фінансового ринку в умовах військових дій, регулярних обстрілів, блекаутів та інших форс-мажорних обставин. Даний  досвід  стане цінним для усіх країн, які не стикалися із подібними непростими викликами. Тому, за словами викладачів,  проведені  дослідження та ознайомлення студентів із представленим  досвідом у моменті його набуття є надзвичайно важливим та корисним.

Учасники гуртка обговорили змістовні доповіді, ґрунтовні наукові дослідження, презентовані майбутніми фінансистами. Доповідачі детально проаналізували  сучасний стан ринку державних запозичень в Україні, депозити населення як основне джерело ресурсного забезпечення вітчизняних банків, особливості кредитування малого та середнього бізнесу в умовах воєнного стану.

Спікерами на засіданні наукового гуртка виступили студенти четвертого  курсу та студенти -  магістранти  спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування Полтавської політехніки, їхні наукові пошуки стали логічним продовженням  отриманих під час вивчення освітніх курсів знань й вмінь.

Зокрема, студент групи 501-ЕФ  Артем Владіміров презентував доповідь «Сучасний стан ринку державних запозичень в Україні», у якій характеризував фондовий ринок України, дослідив державні запозичення та стан державного боргу в Україні, розглянув облігації внутрішніх державних позик України (ОВДП) – їхнє розміщення, основних покупців та види, розміщені на внутрішньому ринку України.

У власній доповіді «Особливості функціонування валютного ринку України в умовах воєнного стану» студентка групи  401-ЕФ  Аріна Кулинич акцентувала увагу присутніх на обмеженнях,  впроваджених Національним банком України 24 лютого, для стримання можливого різкого знецінення гривні. Юна науковиця дослідила особливості функціонування валютного ринку в умовах військового стану та жорсткого регулювання. Доповідачка відзначила, що Національний банк поступово реалізує Стратегію пом'якшення валютних обмежень та повернення до інфляційного таргетування за формування належних передумов.

Ще одна спікерка, студентка – магістрантка  групи  501-УФБ  Тетяна Андрієць, у ґрунтовній доповіді «Депозити населення як основне джерело ресурсного забезпечення вітчизняних банків» проаналізувала заощадження населення, які є важливим джерелом ресурсів банку, їхню структуру. акцентувала увагу на  важливості Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для захисту депозитів населення, а також на підвищенні  фінансової грамотності населення, для чого НБУ спільно із низкою міністерств та відомств розробляє Національну стратегію розвитку фінансової грамотності.

Студентка групи  401-ЕФ  Анна Литвиненко під час виступу з доповіддю «Ринок кредитування малого і середнього бізнесу та його підтримка державою» відзначила важливість розвитку малого та середнього бізнесу (МСБ) як головної рушійної сили економічного розвитку України, дослідила стан та структуру кредитування банками МСБ, окреслила особливості державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %» та стан її реалізації. Спікерка також  продемонструвала  які програми пільгового кредитування МСБ наразі діють в українських банках, відзначивши, що запровадження різного роду урядових програм у взаємозв’язку із банківським сектором значно пришвидшують відновлення бізнесу та забезпечують його діяльність, передусім, для воєнних цілей.

Всі учасники засідання наукового гуртка виявили неабиякий інтерес до проблем, які розглядалися, ставили  питання, при висловленні власних думок апелюючи до  досвіду функціонування фінансового ринку України в умовах воєнного стану.

Відзначимо,  науково – педагогічні працівники кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» системно проводять професійно-просвітницькі заходи та залучають до конструктивного діалогу зі студентською молоддю висококваліфікованих фахівців фінансової та банківської сфери.

Нагадаємо, Освітній Центр Верховної Ради України запрошує студентів на парламентський курс для майбутніх державотворців.

Раніше  студенти ННІФЕУП вчились генерувати оригінальні бізнес-ідеї під час майстер – класу для учасників конкурсу стартапів.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»