2023-12-01

У політехніці відбулася зустріч з випускницею – спортсменкою-триатлоністкою Катериною Федоровою

У Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» викладачі і студенти факультету фізичної культури та спорту зустрілись з випускницею Полтавської політехніки – п'ятою українкою, яка стала учасницею чемпіонату світу IronMan за всю сорокарічну історію змагань – Катериною Федоровою. Говорили про мотивацію, волонтерство та становлення у спорті.

У політехніці відбулася зустріч з випускницею – спортсменкою-триатлоністкою Катериною Федоровою

30 листопада до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на зустріч з спортивно обдарованою та вмотивованою студентською молоддю факультету фізичної культури та спорту завітала триатлоністка, володарка титулу «Найкращий триатлоніст-любитель України 2021», учасниця Чемпіонату світу з триатлону 2023 у Фінляндії та учасниця Чемпіонату світу з триатлону 2023 IronMan на Гавайських островах, волонтерка  Катерина Федорова.

Як розповіла випускниця, вона завжди мріяла стати спортсменкою, хоча ніколи не займалася спортом професійно, а триатлон її захопив 5 років тому, коли вона приїхала підтримати свого брата і надихнулася цим видом спорту.

У січні 2022 року Катерина Федорова стала засновницею ГО «U-TRI» (Україна – триатлон). Катерина поділилася своєю історією становлення як спортсменки і дала дружні поради студентам факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» як не зламатися морально та фізично і з задоволенням займатися тим, що у тебе найкраще виходить.

За словами спортсменки, важливо психологічно зібратися, постійно тренуватися і наполегливо, поетапно працювати над досягненням чергової сходинки.

«Я не згадаю час, за який я фінішувала, але пригадую власні емоції,  згадаю, хто зустрічав мене на фініші, з ким я туди з’їздила, як я себе почувала. Емоції у аматорів на першому місці, у цьому дуже велика різниця між нами  та професійними спортсменами. Оточуйте себе людьми, які вас завжди підтримують, які у вас вірять, які вас надихають, які можуть з вами чимось поділитися корисним і викреслюйте із життя тих, хто говорить, що ви не талановиті, хто не вірить у вас і черпає вашу енергію. На мою думку, в найближчому  майбутньому у вас буде залишатися все менше вільного часу і будуть з’являтися сім’ї, робота, і тут вже постане питання пріоритетів. Присвятіть час собі, своїм найближчим  серцю людям, бо якщо ви нарешті  знайшли «своїх» людей, то треба їх берегти», – поділилася Катерина Федорова.

Надзвичайно цікавою стала історія про шлях Катерини до участі у Чемпіонаті Ironman. Цьогоріч, 14 жовтня Катерина стала п’ятою українкою, яка мала нагоду представляти Україну на Чемпіонаті світу IronMan. До речі,  Катерина активно займається волонтерською діяльністю і на участь у Чемпіонаті її надихнули друзі-військові, які сказали, що їй треба їхати на ці змагання, показувати  синьо-жовтий стяг, показувати, як  Україна бореться. На кожних змаганнях і поза ними спортсменка проводить збори  коштів  для Збройних Сил України. І вона подолала понад 200 км, несучи прапор України! За словами спікерки, змагання проходять 12 годин, а наші військові захищають нас цілодобово.

Спортсменка поділилася складнощами, які виникли у неї при підготовці до Чемпіонату, як їй вдалося подолати  низку проблем і непогано  виступити на цих змаганнях.

«Прислухайтеся до себе, не бійтеся кидати собі виклики, ви обов’язково з ними впораєтеся. А щодо мотивації, моя особиста думка така: мотивація дуже переоцінена, її майже немає. Я особисто називаю натхненням те, що люди називають мотивацією. Мене надихають якісь подорожі, бо завдяки спорту я маю можливість подорожувати і бачити щось нове. Мене надихають  навіть нові кросівки, які нещодавно  вийшли, велосипед новий, тому це все натхнення.

Мотивація – вона у вас в голові і в серці, ви прийняли рішення для себе чогось досягти – це і є ваша мотивація, вона вас буде будити щоранку, вона буде вас змушувати виходити на пробіжку чи на тренування, коли ще темно, щось вчити, що, можливо, вам не дуже подобається, воно може бути вам не дуже цікаво, але це дуже крутий бекграунд.  Мотивація – це ваше внутрішнє рішення. Я здалася на волю свого внутрішнього «я», адже хотіла бути спортсменкою,  просто була впевнена, що це мій шлях,  і я його обрала.

У мене виходить, я можу надихати інших людей, тому я продовжую. Ідіть своєю дорогою, навіть якщо вона вам не подобається, бо це ваша дорога, ви можете створювати власні  моменти і йти до того, до чого ви хочете. Тому не ставте собі внутрішнього ліміту, ваша мрія може стати неактуальною, а ви станете її заручником», – порадила юним спортсменам Катерина Федорова.

Після завершення зустрічі студенти і спортсменка продовжили неформальне спілкування і фотографувалися на згадку.

Нещодавно університет відвідав Президент НОК України Вадим Гутцайт і нагородив спортсменів політехніки.

Раніше другокурсник ФФКС Єгор Мичко став срібним призером Чемпіонату України з триатлону серед молоді, магістрантка ФФКС Дарія Головко стала бронзовою призеркою Кубку України з класичного пауерліфтингу серед жінок.

Нагадаємо, Президент України поспілкувався і нагородив студентів Полтавської політехніки, випускник політехніки Олег Приймачов став срібним призером Всесвітніх ігор з єдиноборств-2023, студент факультету фізичної культури та спорту Нікіта Соловей став чемпіоном Європи з військово-спортивних багатоборств.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»