2021-03-26

Відкрито набір студентів, науковців та викладачів на американські стипендіальні програми

У рамках Програми академічних обмінів імені Фулбрайта Інститут Міжнародний освіти пропонує українським студентам, здобувачам, науковцям та представникам громадських організацій скористатися можливостями на здобуття стипендій імені Фулбрайта для навчання, стажування й проведення досліджень у 2022/ 2023 навчальному році.

Відкрито набір студентів, науковців та викладачів на американські стипендіальні програми

Подача заявок на участь в американських стипендіальних програмах для українських студентів, здобувачів, науковців та представників громадських організацій у 2022/2023 рр. відкрита – подаватися може кожен бажаючий.

Програма імені Фулбрайта, спонсорована урядом Сполучених Штатів Америки та Інститутом Міжнародної освіти, посідає важливе місце у системі міжнародної освіти. Успішно діючи з 1946 року, на сьогодні поширюється на 160 країн світу. Представники програми проводять онлайн-презентації, розповідаючи про переваги навчання, стажування чи викладацької діяльності в тому чи іншому американському університеті.

Минулого року Радниця EducationUSA в Україні Неллі Петлик зустрілася зі студентами і науково-педагогічними працівниками Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та розповіла про особливості вступу та навчання в університетах США.

Програми академічних обмінів імені Фулбрайта пропонують широкі можливості для студентів старших курсів, випускників українських закладів вищої освіти, молодих науковців та фахівців соціально-гуманітарного профілю.

Обирайте програму та будуйте власну професійну, наукову, дослідницьку кар’єру. Кожна програма відповідає реальним запитам та адаптована під конкретні кандидатури. Зокрема, навчання студентів за кількома магістерськими програмами, проведення досліджень в американських наукових центрах та університетах, можливість стажування викладачів, фахівців у сфері управління культурою, освітою, співробітників громадських організацій.

  • Для студентів старших курсів та випускників закладів вищої освіти. Fulbright Graduate Student Program: Навчання в американських університетах від одного до двох років на здобуття ступеня магістра. У конкурсі можуть брати участь студенти старших курсів та випускники університетів. Кандидати повинні мати щонайменше диплом бакалавра на час призначення стипендії. Дедлайн подачі заявок – 16 травня щороку.
  • Для молодих викладачів та дослідників. Fulbright Research and Development Program: Проведення досліджень в університетах США тривалістю від шести до дев’яти місяців. У конкурсі можуть брати участь особи віком до 40 років з дворічним професійним досвідом: викладачі; аспіранти та дослідники, які ще не мають наукового ступеня; кандидати наук; адміністратори вищих навчальних закладів; співробітники науково-дослідних установ; журналісти; фахівці з бібліотечної, музейної та архівної справи; спеціалісти у сфері управління культурою; працівники громадських організацій. Дедлайн подачі заявок – 01 листопада щороку.
  • Fulbright Foreign Language Teaching Assistant Program: Стажування з викладання української мови (асистенція американським викладачам) в університетах/коледжах США тривалістю дев’ять місяців. У конкурсі можуть брати участь викладачі-початківці та молоді фахівці, які спеціалізуються з лінгвістики, української літератури, перекладацьких студій, комунікацій, журналістики, американських студій, викладання англійської мови. Кандидати повинні мати щонайменше диплом бакалавра на час призначення стипендії (липень наступного року). Дедлайн подачі заявок – 01 червня щороку.
  • Для кандидатів та докторів наук, дослідників та фахівців Fulbright Visiting Scholar Program: Проведення досліджень в університетах США, дослідницьких центрах, бібліотеках, музеях, архівах тощо тривалістю від трьох до дев’яти місяців. У конкурсі можуть брати участь кандидати наук, доктори філософії/доктори мистецтва, доктори наук; дослідники без наукового ступеня з повною вищою освітою (спеціаліст, магістр), з досвідом науково-дослідної роботи не менше семи років, з наявними публікаціями (статті, монографії або ж розділи у монографіях) у вітчизняних та/або іноземних (міжнародних) наукових фахових виданнях; діячі культури й мистецтва, фахівці з бібліотекарства та музейної справи, журналісти та громадські діячі – з повною вищою освітою (спеціаліст, магістр), досвідом роботи не менше семи років, значними професійними досягненнями, науковим доробком в обраній галузі дослідження (статті, монографії або ж розділи у монографіях) у вітчизняних та/або іноземних (міжнародних) фахових наукових виданнях. Дедлайн подачі заявок – 15 жовтня щороку.
  • Для викладачів та фахівців соціально-гуманітарного профілю. Fulbright Scholar-in-Residence Program: Програма покликана сприяти налагодженню й розвитку наукової й культурної співпраці у коледжах й університетах США, що мають малий досвід у сфері міжнародної освіти, через запрошення фахівців на викладання, поглиблення навчальних курсів й уведення нових навчальних програм, започаткування спільних наукових проєктів й академічних обмінів. Відбором кандидатів на участь у Програмі займається американська сторона відповідно до заявки навчального закладу.
  • Для навчальних та наукових установ України. Fulbright Specialist Program: Запрошення фахівців на термін від двох до шести тижнів для читання лекцій; участі у наукових програмах й конференціях; консультування керівників й адміністраторів з питань управління освітою; проведення семінарів, спрямованих на підвищення кваліфікації українських спеціалістів; осучаснення навчальних програм й оновлення навчальних матеріалів; започаткування спільних наукових проєктів і програм обмінів. Дедлайн подачі заявок – за три-чотири місяці до запланованої дати прибуття фахівця.

За наявності додаткових питань та з метою отримання більш детального роз’яснення механізму дії стипендіальних програм імені Фулбрайта прохання звертатися до асистента Програм академічних обмінів імені Фулбрайта Інституту Міжнародної освіти – пані Олени Ілясевич, за телефоном +38 (044) 2870777, +38 (097) 6672715, електронна пошта: oilliasevych@iie.org.

З питаннями заповнення заявок і участі у програмах звертатись у відділ міжнародних зв’язків (каб. 211, центральний корпус), e-mail: interoffice@nupp.edu.ua.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»