2024-04-04

«Захистіть свої гроші, убезпечте своє майбутнє»: викладачі та студенти-фінансисти взяли участь у заходах до Всесвітнього тижня грошей

Науково-педагогічні працівники та студенти кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у щорічному Всесвітньому тижні грошей, організованому Національним банком України та Junior Achievement Ukraine, який відбувався з 18 до 24 березня 2024 року. Студенти-фінансисти взяли активну участь у цікавих квестах, відвідали інформативні вебінари та з користю провели час.

«Захистіть свої гроші, убезпечте своє майбутнє»: викладачі та студенти-фінансисти взяли участь у заходах до Всесвітнього тижня грошей

Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей) — щорічна міжнародна освітня кампанія, метою якої є розвиток фінансової свідомості дітей та молоді, формування необхідних знань, умінь, поведінки та ставлення, необхідних для прийняття розумних та зважених фінансових рішень, що дасть змогу досягти фінансового добробуту та стійкості. Головна тема Всесвітнього тижня грошей – «Захистіть свої гроші, убезпечте своє майбутнє».

Кожен день GLOBAL MONEY WEEK мав власний колір: понеділок – зелений, вівторок – жовтий, середа – білий, четвер – рожевий, п’ятниця – синій.

Студенти спеціальності 071 Облік і оподаткування Полтавської політехніки відшукали зелений витвір студентського мистецтва в університетському парку і відвідали вебінар «Алхіміки, яким вдалося, або історія українських фальшивомонетників» в аудиторії Apple, який проводив доктор історичних наук, старший зберігач фондів Музею грошей Національного банку України Андрій Бойко-Гагарін.

 Доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування, кандидатка економічних наук Юлія Худолій та студенти спеціальності 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок Полтавської політехніки переглянули відеоуроки з фінансової грамотності на теми «Фінансові піраміди» і «Безпечний онлайн-шопінг» та перевірили свої знання у цікавому інтерактиві, зігравши в Kahoot.

Студенти спеціальності 071 Облік і оподаткування університет забарвили другий день Всесвітнього тижня грошей жовтим кольором, провівши низку класних науково-освітніх активностей в навчальних аудиторіях університету.

Студенти спеціальності 071 Облік і оподаткування групи 201-ЕО відвідали Юридичну клініку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і отримали корисні практичні поради з фінансового права від завідувачки кафедри публічного управління, адміністрування та права, кандидатки наук з державного управління, доцентки Інни Кульчій і зіграли у корисну та захопливу гру «Правда чи брехня» від Junior Achievement Ukraine.

Доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування, кандидатка економічних наук Віталія Скриль та доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування, кандидатка економічних наук Юлія Худолій разом зі студентами групи 101-ЕФ спеціальності 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок зіграли у гру «Фінансове піксі» від Junior Achievement Ukraine.

У рамках Всесвітнього тижня грошей студенти також відвідали міський парк «Перемога» і познайомилися з фантастичним експонатом Музею науки Національного центру «Мала академія наук України» в Полтавській політехніці – голограмою, що є набором технологій для точного запису, відтворення та переформатування хвильових полів.

Викладачі кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування разом зі студентами групи 301-ЕФ та групи 401-ББ взяли участь у вебінарі на тему «Кібербезпека та схеми шахрайства у воєнний час». Спікерка – головний експерт Департаменту комунікацій Національного банку України Тетяна Машлаковська розповіла про необхідність захисту акаунтів у соцмережах та смартфонах, правила безпечних онлайн-покупок, сутність телефонного шахрайства та ознаки телефонної розмови з шахраєм, приклади шахрайства під виглядом соціальних виплат, а також пропозиції роботи онлайн від шахраїв.

В останній день GLOBAL MONEY WEEK студенти прокачали soft skills та знання з англійської мови, розгадуючи кросворд із платіжної безпеки, а також дізналися про маніпуляції в Telegram та TikTok, навчилися розрізняти об’єктивні медіа та сміттярки, дізналися про шахрайство під час війни, як захиститися від впливу інформаційних вірусів, що таке інформаційна гігієна та ще багато цікавого від авторки книги «Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців» Оксани Мороз на вебінарі «Як інформація змінює наше мислення та поведінку».

Під час Global Money Week від Національного банку України, директор з маркетингу компанії «Checkbox», випускник Полтавської політехніки Давид Бобров провів майстер-клас для студентів спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та оподаткування 301-ЕФ, які взяли участь у конкурсі постерів із соціальної реклами «Мистецтво надійних паролів».

Конкурс постерів із соціальної реклами «Мистецтво надійних паролів» – це освітня ініціатива, під час якої студенти створили постери на тему «Використання та зберігання складних та унікальних паролів». Представник компанії Checkbox надав студентам практичну допомогу та рекомендації щодо створення ефективних постерів та розповів про комбінацію яскравого дизайну та зрозумілого повідомлення. Студенти здобули нові soft skills, розглянули різні техніки побудови ефективних постерів та одразу застосували нові знання на практиці. Створені постери, які демонструють важливість безпеки в Інтернеті та мистецтво надійних паролів, були розміщені на інтерактивній дошці Padlet.

Завершуючи насичений тиждень заходів у рамках Global Money Week, викладачі кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка, доцентки Юлія Худолій, Оксана Вовченко та Олександра Маслій провели для студентів спеціальностей 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок (ОП «Фінанси, банківська справа та страхування» та ОП «IT-фінанси») та 125 Кібербезпека та захист інформації креативний урок з фінансової грамотності у вигляді гри «Правда чи брехня» від Junior Achievement Ukraine.

22 березня команда викладачів кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування підвела підсумки дійсно класного івенту «Яскравий GLOBAL MONEY WEEK» від Junior Achievement Ukraine. У серії заходів, до яких студентську молодь активно долучили викладачі Олена Коба, Юлія Худолій, Оксана Вовченко, Віталія Скриль, Оксана Фурманчук, Алла Дмитренко, Олександра Маслій, брали участь студенти спеціальностей 071 Облік і оподаткування та 072 Фінанси, банківська справа та страхування університету.

Протягом тижня студенти взяли участь у фінансовій Kahoot-вечірці, ділових іграх «Фінансове піксі» та «Правда чи брехня», переглянули відеоуроки з фінансової грамотності на теми «Фінансові піраміди» та «Безпечний онлайн-шопінг». Студенти брали участь у вебінарах «Безпечні платежі: ключові аспекти для власників платіжних карток» (спікер Сергій Глотов, керівник управління з протидії шахрайству в платіжних і кредитних операціях ПриватБанку»), «Алхіміки, яким вдалося, або історія українських фальшивомонетників» (спікер Андрій Бойко-Гагарін, доктор історичних наук, старший зберігач фондів Музею грошей), «Як інформація змінює наше мислення та поведінку» (спікер Оксана Мороз, засновниця ініціативи з інфогігієни «Як не стати овочем») та «Кібербезпека та схеми шахрайства у воєнний час» (спікер Тетяна Машлаковська, головний експерт Департаменту комунікацій Національного банку України).

На завершення яскравого та продуктивного тижня студенти поділилися враженнями на одній з open - space аудиторій, насолоджуючись теплим весняним сонцем і яскравим блакитним небом.

Нагадаємо, минулого року політехніка вдруге отримала відзнаку Національного банку України «Смілива гривня» і відзнаку Національного банку за активну участь у всеукраїнській ініціативі «Марафон добрих справ»

Раніше майбутні фінансисти дізналися як інвестувати заощадження та підвищити особисту фінансову грамотність та обговорили сучасні технології управління особистими заощадженнями.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»