2024-04-03

Викладачі та студенти-реабілітологи в умовах діючого підприємства ознайомилися з особливостями протезування та фізичного відновлення захисників

Науково-педагогічні працівники та студенти спеціальності 227 Терапія та реабілітація Полтавської політехніки з освітнім візитом відвідали Полтавську філію Львівського медичного протезно-ортопедичного центру «Ортотоп», де ознайомилися з практичними аспектами протезування та реабілітації, що відкриє нові можливості для досліджень та розробки ефективних програм адаптації військовослужбовців у процесі їхнього відновлення.

Викладачі та студенти-реабілітологи в умовах діючого підприємства ознайомилися з особливостями протезування та фізичного відновлення захисників

Студенти спеціальності 227 Терапія та реабілітація Полтавської політехніки спільно з деканом факультету фізичної культури та спорту, доктором педагогічних наук, професором Ліною Рибалко, завідувачкою кафедри фізичної терапіії та ерготерапіії, кандидаткою медичних наук Вікторією Горошко та науково-педагогічними працівниками кафедри фізичної терапіії та ерготерапіії з освітнім візитом відвідали Полтавську філію Львівського медичного протезно-ортопедичного центру «Ортотоп», під час якого майбутнім фахівцям розповіли про основні напрямки діяльності діючого підприємства.

Зокрема, здобувачі вищої освіти та науковці ознайомилися з практичними аспектами протезування та фізичної реабілітації військовослужбовців після нього, що відкриє нові можливості для досліджень та розробки ефективних програм підтримки та адаптації військовослужбовців у процесі відновлення після травматичних подій. Працівники також розповіли студентам про поетапність протезування, наголосивши на специфіці та важливості фізичної реабілітації як на етапі протезування, так і після нього.

Студенти також мали можливість побачити на живих прикладах різновиди деформації стопи, в тому числі й плоскостопість, і ознайомитися з особливостями виготовлення та використання з профілактичною та лікувальною метою спеціальних устілок. 

За словами очільниці факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки, доктора педагогічних наук, професора Ліни Рибалко, така взаємодія між університетом і базами практики для майбутніх фізичних реабілітологів неодмінно сприятиме покращенню якості життя військових, які пережили ампутації та потребують комплексної підтримки для повноцінного відновлення та реінтеграції до цивільного життя.

Під час війни в Україні надзвичайно важливим аспектом є реабілітація ветеранів війни, учасників бойових дій, військовослужбовців після протезування з метою подальшої співпраці та розширення спектру надання реабілітаційних послуг ветеранам війни, учасникам бойових дій, які втратили кінцівки. Дана ініціатива спрямована на вдосконалення методів реабілітації та інтеграції ветеранів війни та військовослужбовців з встановленими протезами до цивільного життя. 

Нагадаємо, діяльність Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки спрямована на надання психологічних, фізичних, реабілітаційних послуг ветеранам війни, учасникам бойових дій, військовослужбовцям Збройних Сил України. Нещодавно політехніка підписала Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво з Медичним центром «Нові Санжари» Національної гвардії України.

Тому викладачі та студенти факультету фізичної культури та спорту Національного університету імені Юрія Кондратюка, що опановують фах фізичного реабілітолога, ерготерапевта, долучаються до низки освітніх та професійно орієнтованих івентів, що відбуваються на базі Центру ветеранського розвитку, готуючись стати надійною підтримкою у процесі фізичного відновлення і реабілітації захисників та захисниць.

Раніше у рамках майстер-класів студенти підвищують рівень володіння мануальними техніками, майбутні реабілітологи вивчають функціональну анатомію людини, використовуючи сучасне лабораторне обладнання університету, представники політехніки взяли участь в обговоренні ініціатив з реінтеграції ветеранів, а на базі Центру ветеранського розвитку відбулась зустріч науковців кафедри фізичної терапії та ерготерапії зі стейкхолдерами у сфері реабілітації.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»