2024-09-02

Випускниця політехніки отримала стипендію від уряду Чехії для вивчення чеської мови в Літній школі слов’янських студій

Цьогорічна випускниця магістратури спеціальності 035 Філологія, редакторка-перекладачка медіацентру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Софія Дмитрюк стала стипендіаткою уряду Чехії та опановувала чеську мову в Літній школі слов’янських студій на базі Університету Палацького (Оломоуц).

Випускниця політехніки отримала стипендію від уряду Чехії для вивчення чеської мови в Літній школі слов’янських студій

Співробітниця Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Софія Дмитрюк отримала стипендію уряду Чехії та у період з 13 липня по 11 серпня 2024 року опановувала чеську мову в Літній школі слов’янських студій на базі Університету Палацького в Оломоуці.

Нагадаємо, що відповідно до угоди між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти, молоді та спорту Чеської Республіки від 22 листопада 2022 року уряд Чехії надав громадянам України віком від 18 років у 2024 році 8 державних стипендій із вивчення чеської мови, літератури, культури та історії в Літніх школах слов’янських студій у Чеській Республіці. Серед стипендіатів – студентка та випускниця Полтавської політехніки.

Стипендітка уряду Чехії Софія Дмитрюк поділилася власними враженнями від участі у програмі:

«Вже вдруге я беру участь у Літній школі слов’янських (чеських) студій, але захват відчуваю, як і вперше. Це незабутній досвід життя в іншій країні, подальше знайомство з її колоритом та новими людьми, які так само захоплені пізнанням нового. Без перебільшень можу сказати, що це був найкращий місяць мого літа!

Одразу після прибуття і поселення до гуртожитків проводилася реєстрація учасників та усний іспит на визначення рівня володіння мовою для подальшого розподілення на 9 груп (де 1 – початківці, а 9 – мовці з рівнем С1). У неділю ввечері відбулася урочиста церемонія відкриття з фуршетом, де учасники мали змогу познайомитись одне з одним.

Уся програма Літньої школи поділялася на дві частини: обов’язкову (п’ять годин інтенсивного вивчення чеської мови зранку) та необов’язкову (лекції про історію, культуру, літературу Чехії, перегляди класичних чеських фільмів, різноманітні майстер класи, екскурсії), на елементи якої записуватися треба було самостійно. Оскільки післяобідня програма була дуже насиченою і багато заходів проводилися паралельно, то свій розклад планувати слід було вкрай ретельно. Спершу це давалося важко, бо хотілося встигнути скрізь і відвідати якнайбільше, втім згодом я змогла вибудувати свою систему пріоритетів і це значно полегшило планування.

Так, протягом чотирьох тижнів з понеділка по четвер я відвідувала курс із корекції вимови, який дуже допоміг мені із подальшим вивченням і практичним застосуванням мови. Також на першому тижні організатори разом зі студентами влаштували міжнародний пікнік, де ми могли представити кухню своєї країни та спробувати смаколики з інших країн-учасниць. Третій тиждень став для мене найбільш наповненим приємними враженнями, оскільки три дні поспіль ввечері я відвідувала майстер- класи з чеських народних танців. Навчання танцям завершилось фольклорним вечором з грою на цимбалах, де студенти та викладачі з асистентами мали можливість позмагатися у своїй майстерності. Я не залишилась осторонь, і разом з моїм партнером, одним із асистентів, ми здобули почесне друге місце.

Вдосталь часу було приділено і екскурсіям для знайомства з містом, його історією, бароковими будівлями. На вихідних ми відвідували мальовниче містечко Мікулов на кордоні з Австрією, одне з найбільших чеських міст, Остраву, та Пункевні печери із прірвою Мацоха (глибина якої становить 138,4 метри).

В останній день Літньої школи було влаштовано врочисту церемонію закриття із врученням сертифікатів про проходження програми навчання та пам’ятних сувенірів. Набравши 99 тестових балів зі 100 на підсумковому оцінюванні, я отримала сертифікат на підтвердження здобутого рівня А2.

Висловлюю щиру подяку організаторам Літньої школи слов’янських студій у місті Оломоуці, Міністерству освіти і науки України за можливість здобувати нові знання протягом життя та окрема подяка кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Анні Костянтинівні Павельєвій за допомогу в оформленні документів та за натхнення без страху брати участь у міжнародних програмах!»

Державні стипендії з вивчення чеської мови, літератури, культури та історії в літніх школах слов’янських студій у Чеській Республіці доступні для громадян близько 50 країн і включають в себе проживання та харчування (сніданок, обід, вечеря), зарахування та навчання, поїздки та екскурсії. Стипендії не включають в себе міжнародні транспортні витрати, витрати на страхування, витрати на оформлення візи.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року у провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Нещодавно науковиця-філолог стала учасницею міжнародного проєкту сучасних методик неформального навчання «Familiensprachschule», а представниця Полтавської політехніки взяла участь у тренінгу за програмою Erasmus+ в Румунії.

Раніше студентка-архітекторка стала учасницею Літньої школи з міського планування та дизайну, урбаністики та архітектури в Любеку, а студентка-перекладачка стала стипендіаткою уряду Чехії та взяла участь у Літній школі слов'янських студій.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»