2022-09-20

Якісна освіта та безпечні умови: розпочався освітній процес у першокурсників

19 вересня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» почався новий навчальний рік для студентів-першокурсників усіх напрямків підготовки та спеціальностей. Студенти 2, 3 та 4 курсів університету та відокремлених структурних підрозділів Полтавської політехніки відвідують заняття у форматі офлайн з 15 серпня. Університет не лише подбав про укриття, а й особливим чином планує розклад для безпечного і комфортного розміщення студентів на парах.

Якісна освіта та безпечні умови: розпочався освітній процес у першокурсників

19 вересня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочалися навчальні заняття у форматі офлайн для цьогорічних першокурсників. Університет піклується про безпеку усіх учасників  освітнього процесу та створює умови задля надання студентам можливості брати участь у навчальному процесі наживо.

Варто відзначити той факт, що незважаючи на особливість цьогорічного навчального року, попри запровадження воєнного стану та активні бойові дії на території України адміністрація та науково-педагогічний колектив політехніки впевнено повертається до звичного усім формату, а цьогорічні першокурсники розпочинають психологічну адаптацію в умовах закладу вищої освіти.

Як наголосив ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко, надання якісної європейської освіти залишається одним з пріоритетних напрямків роботи науково-педагогічного колективу університету.

«Ми почали цей навчальний рік за методикою європейських університетів – спершу студенти починають відвідувати заняття, адаптуються, а потім проводяться вітальні урочистості. Наша історія пишеться просто на наших очах, а відродження та відбудова нашої молодої європейської держави залежить від наших випускників, студентів та кожного з нас, як викладачів, науковців, людей, чиє  життя  пов’язане з розвитком української вищої освіти. Допоможемо нашій талановитій студентській молоді  здійснити  найсміливіші мрії та професійні прагнення, отримати максимальну інтелектуальну насолоду від опанованого фаху та можливість стати корисними власному народу! Саме їхня енергія, прагнення бути кращими, отримані знання та вміння допоможуть майбутній еліті  стати на варті відбудови та відродження України, її економічного та інноваційного розвитку», – зазначив ректор.

«З 15 серпня тривають навчання для студентів 2, 3 та 4 курсів – чи не вперше в історії університету, керуючись безпековими міркуваннями, рекомендаціями Міністерства освіти і науки України та закликом Президента України, для студентів старших курсів бакалаврату навчальний рік розпочали на два тижні раніше.

Це стало можливим завдяки своєчасній підготовці захисних укриттів, навчальних аудиторій, злагодженій роботі адміністрації та колективу університету. Чітко розуміючи власну відповідальність за збереження життя та здоров’я наших студентів,  зробили все можливе, щоб освітній процес був організований максимально комфортним, а кожен міг почуватися безпечно в університетських стінах», – прокоментував директор Департаменту організації навчального процесу, акредитації та ліцензування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олег Максименко. За його словами,  переважна більшість студентів повернулася до навчання  в «живому» форматі.

«Зараз навчається 161 академічна студентська група. Головним нашим завданням стало формування розкладу таким чином, щоб кількість студентів та викладачів, що перебувають одночасно у кожному навчальному корпусі не перевищувала гранично допустимих норм для підготованих укриттів. Для проведення навчання залучено 160 навчальних аудиторій, серед яких 24 лекційні, 29 спеціалізованих лабораторій та інноваційних лабораторій. Наявний аудиторний фонд університету дозволяє комфортно розмістити усіх присутніх студентів.

Водночас, тримаємо зв'язок з кожним студентом і забезпечуємо можливість дистанційного навчання в асинхронному форматі для студентів, які не мають змоги прийти до університету», – додав Олег Максименко.

Фактична присутність студентів під час занять в університеті є одним з основних безпекових показників організації якісного освітнього процесу, здійснюється постійний моніторинг.

Об’єктивно оцінюючи вищезазначені фактори, викладачі продовжують працювати з платформою дистанційного навчання Moodle та наповнюють навчальні  курси для охоплення навчанням студентів, які мають змогу навчатись онлайн.

Раніше  Держсекретар Міністерства освіти і науки України Сергій Захарін перевірив готовність Полтавської політехніки до початку навчання, народні депутати ознайомилися з процесом підготовки університету до нового навчального року, а в перший день нового навчального року на пари прийшло більше половини студентів бакалаврату.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»