2024-06-08

Загрози сталому розвитку в умовах воєнного стану: у політехніці відбулася міжнародна Інтернет-конференція, присвячена розвитку сучасної економіки

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася ІІ Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція «Сталий розвиток: виклики та загрози в умовах сучасних реалій». Науковці та фахівці з різних країн світу обмінялися власними напрацюваннями та надали практичні поради щодо відновлення економіки у поствоєнний період.

Загрози сталому розвитку в умовах воєнного стану: у політехніці відбулася міжнародна Інтернет-конференція, присвячена розвитку сучасної економіки

06 червня науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під керівництвом директорки, доктора економічних наук, професора Світлани Онищенко у змішаному форматі провели ІІ Міжнародну науково-практичну Інтернет-конференцію «Сталий розвиток: виклики та загрози в умовах в умовах сучасних реалій».

До активної дискусії навколо актуальних питань сталого розвитку суб’єктів господарювання та держави в умовах війни та в повоєнний період долучилися понад 140 учасників з 16 наукових установ, провідних українських і зарубіжних університетів та представники реального сектору економіки. Цікаві доповіді та власні напрацювання у сфері міжнародної співпраці в умовах війни (зокрема в рамках проєкту Erasmus+), національної економіки, економічної безпеки, і сталого розвитку презентували зарубіжні партнери Полтавської політехніки – науковці з Гренландії, Польщі, Грузії, Румунії, Естонії, Казахстану.

Конференцію відкрив проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анатолій Мартиненко, який наголосив на актуальності тематики конференції і значущості розвитку національної економіки в повоєнний період.

З вітальним словом до присутніх звернулася директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Світлана Онищенко.

З привітаннями виступили: Слюсарчук Марсела, Phd, асоційований професор Сучавського університету ім. Штефана чел Маре (Румунія); Наміг Агагейдар Огли Ісазаде, засновник, член правління Міжнародного науково-освітнього та навчального центру, доктор філософії, асоційований професор (Естонія); Васильєва Олена, декан факультету міжнародного туризму та економіки Національного університету «Запорізька політехніка», д.е.н., професор; Орєхова Альвіна, завідувачка кафедри менеджменту імені професора Л.І. Михайлової Сумського національного аграрного університету, д.е.н., професор; Солових Євгенія, доцентка кафедри міжнародних відносин, міжнародної інформації та безпеки Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, к.п.н., доцент; Вождаєнко Валентина, начальниця відділу інновацій та розвитку Полтавської торгово-промислової палати.

Про особливості управління суб’єктами господарювання в екстремальних умовах розповіла, д.е.н., професор, професор кафедри менеджменту і логістики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ольга Комеліна.

Професор, завідувачка кафедри маркетингу «1 грудня 1918 р.» Університету Альба Юлія Майкан Сильвія поділилася досвідом партнерської взаємодії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та «1 Грудня 1918 р.» Університету Альба Юлія (Румунія).

Доктор економічних наук, професор, в.о. завідувача кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Кулик презентувала результати власних наукових досліджень, проведених спільно з колегами з Університету Південної Богемії в Чеськіх Будейовіцах (Чехія), окресливши основні напрямки відновлення та розвитку ІТ-сфери в Україні в умовах воєнного стану.

Ефективними порадами щодо визначення пріоритетності технологічних змін в межах управління інноваційним розвитком економіки поділилася Лариса Жукова, д.е.н., доцентка, доцентка кафедри менеджменту і логістики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Жваву дискусія викликала доповідь Ганни Кондратьєвої, аспірантки кафедри менеджменту і логістики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», проєктної менеджерки Офісу доброчесності НАЗК, яку у своєму виступі порушила важливі питання причин корупції, боротьби з нею та просторового розвитку у сучасних реаліях.

З вірою у перемогу та відновлення країни у поствоєнний період виступила Надія Бакало к.е.н., доцентка, доцентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», яка розповіла про функціонування музеїв під час війни та окреслила перспективи їх розвитку у поствоєнний період.

Учасники конференції працювали у чотирьох секціях:

  • Секція 1.      Теорія та практика співпраці влади, менеджменту підприємства та громадських інституцій у контексті цілей сталого розвитку.
  • Секція 2.      Стабілізація фінансової системи як умова євроінтеграції України.
  • Секція 3.      Міжнародна економічна діяльність України: сучасний стан та перспективи розвитку.
  • Секція 4.      Перспективи сталого розвитку України в контексті євроінтеграції (в рамках Проєкту ЄС Еразмус+ Жан Моне «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції», Проєкт -101085182 – REEEFSUEIC).

Міжнародна Інтернет-конференція пройшла на високому організаційному та науковому рівнях, а розглянуті проблеми спричинили активну дискусію, під час якої доповідачі відповідали на запитання та обмінювалися корисними кейсами щодо подальших наукових досліджень.

Учасники конференції відзначили гостру актуальність оприлюднених у доповідях питань та необхідність подальшого проведення наукових і прикладних досліджень із сучасних проблем забезпечення сталого розвитку держави в умовах сучасних реалій.

На завершення роботи ІІ Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції «Сталий розвиток: виклики та загрози в умовах сучасних реалій» одностайно ухвалили підсумкову резолюцію.

Нагадаємо, під час минулорічної конференції вчені-економісти проаналізували виклики й загрози сталого розвитку в умовах сучасних реалій.

Нещодавно фахівці Центру ветеранського розвитку долучились до роботи над стратегією реінтеграції українських ветеранів і ветеранок, а делегація політехніки взяла участь у ХІ Міжнародній нафтогазовій конференції «Ньюфолк НКЦ».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»