2024-02-20

«Залишаємося гідними своїх героїв!»: у політехніці вшанували полеглих Героїв Небесної сотні

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» до десятих роковин загибелі Героїв Небесної сотні науково-педагогічні працівники, студенти та курсанти кафедри військової підготовки вшанували пам’ять учасників Революції гідності 2013-2014 років. Учасники меморіального заходу переосмислювали роль історичних подій на Євромайдані у становленні сучасної української нації, пригадавши імена тих, хто поклав життя у боротьбі за майбутнє України.

«Залишаємося гідними своїх героїв!»: у політехніці вшанували полеглих Героїв Небесної сотні

20 лютого 2024 року в Україні уже вдесяте вшановують День пам’яті Героїв Небесної сотні, встановлений Указом Президента України від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні».

У Студентському хабі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся меморіальний захід, присвячений вшануванню пам’яті полеглих 107 учасників Революції гідності, названих Небесною сотнею.

20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинула найбільша кількість осіб – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, обстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної сотні. Наймолодшому, Назарієві Войтовичу, було 17. Найстаршому, Іванові Наконечному, – 82 роки.

Університетська спільнота вшанувала Хвилиною мовчання Героїв Небесної сотні, повернувшись до подій, які передували десятій скорботній річниці, та обговоривши їхнє ключове значення в історії незалежності молодої європейської держави.

«У багатопрофільному класичному Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» постійно вшановуємо пам’ятні для нашого народу дати, увіковічнюючи подвиг наших співгромадян у становленні сучасної вільної та європейської України.

За неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, відмову від багатовекторності у зовнішньополітичному курсі, утвердження розвитку України як демократичної європейської країни заплачено дуже велику ціну – людські життя.

Цього лютневого дня десять років тому у столиці на вулиці Інститутській учасники Революції гідності загинули від рук силовиків і їхніх найманців. У народі та зі сцени Майдану їх назвали Небесною Сотнею.

Не маємо морального права забувати ті страшні події, тих мужніх людей, завдяки яким ми зараз живемо, навчаємося, працюємо і свято бережемо пам’ять про власну історію. Схиляємо голови перед молодими життями, cміливими вчинками українців по духу та крові, які вийшли на вулиці найголовнішого українського міста, щоб сказати «Ні» безправ’ю та утвердити проєвропейську позицію нашого народу», – наголосив проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидат військових наук, полковник запасу Анатолій Мартиненко.

Учасники меморіального заходу переглянули відеосвідчення учасників Революції гідності та їх дітей, зняті на замовлення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції гідності.

Науковці і студенти також пригадали історію життя першого загиблого Героя з числа Небесної сотні – двадцятирічного вірменина по крові, проте українця по духу Сергія Нігояна. Проникливе цитування юнаком віршів Тараса Шевченка на барикадах Майдану, відкрита громадянська позиція та беззастережна вірність нашій країні не можуть залишити байдужим серце жодного українця.

«Сьогоднішній захід – це не просто лекція, семінар чи якийсь просвітницький івент. На нашу спільну думку, це ще одна спроба правильно розставити акценти у власному житті і, можливо, вперше для самих себе зрозуміти хто є нашим духовним авторитетом, що означає покласти життя на олтар служіння своїй материзні. 

Життя – це дар, це особливе диво, і ті люди, які десять років тому на центральних вуличних артеріях нашої преславної столиці відвойовували те майбутнє, яке, на жаль, відвойовуємо й сьогодні на фронтах російсько-української війни, справжні герої. Згадавши сьогодні добрим словом Героїв Небесної сотні, ми маємо убезпечити власну націю від непростих викликів сьогодення», – прокоментував модератор заходу, керівник Центру культури і студентської творчості Полтавської політехніки Гліб Кудряшов.

Відзначимо, саме в ці дні під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піка. Із 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної сотні.

105 Героям Небесної сотні посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземців-громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної сотні.

Нагадаємо, 17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Цьогорічна програма заходів із вшанування пам'яті Героїв Небесної сотні передбачає проведення виставок, екскурсій, медіамарафону, ходи пам'яті, панахиди, концерту пам’яті «10 років незламності». Заходи відбуватимуться під гаслом «Залишаємося гідними своїх героїв!».

Нагадаємо, раніше у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки вшанували пам’ять загиблого випускника Дмитра Коряка.

Нещодавно ліцеїстам презентували можливості військової підготовки у Полтавській політехніці, делегація науковців і студентів Полтавської політехніки взяла участь у Регіональному спортивному форумі ветеранів, а політехніка стала партнером проєкту з цифровізації освітніх програм.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»