2023-02-07

З математикою по життю: завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки відзначила ювілей

На засіданні ректорату Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ректор, професор Володимир Онищенко привітав з ювілеєм кандидатку фізико-математичних наук, доцентку, завідувачку кафедри вищої та прикладної математики Наталію Ічанську, відзначивши вагомі особисті досягнення та високий професіоналізм науковиці у справі популяризації математичної науки серед сучасної учнівської та студентської молоді.

З математикою по життю: завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки відзначила ювілей

6 лютого під час засідання ректорату Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія  Кондратюка»  ректор,  доктор економічних  наук, професор Володимир Онищенко  привітав з ювілейним Днем народження науковицю Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки – кандидатку фізико-математичних наук, доцентку, завідувачку кафедри вищої та прикладної математики Наталію Ічанську.

За словами очільника Полтавської політехніки, важко переоцінити колосальний науково-освітній та практичний  досвід, величезну відданість рідному університету, високий професіоналізм Наталії Василівни  у справі популяризації математичної науки серед сучасної студентської та учнівської молоді.

«Робочий тиждень, який розпочався з засідання ректорату, ознаменований радісним особистим святом нашої шановної колеги!

Вітаємо з ювілеєм науковицю Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, кандидатку фізико-математичних наук, доцентку, завідувачку кафедри вищої та прикладної математики Наталію Василівну Ічанську! Важко переоцінити колосальний  науково-освітній та практичний  досвід, величезну відданість рідному університету, високий професіоналізм Наталії Василівни  у справі популяризації математичної науки серед  сучасної студентської та учнівської молоді.

Високо цінуємо Вашу самовіддану працю, виняткову працелюбність, відповідальність, ініціативність та  високі людські якості.  Ви, як справжній  професіонал, стали яскравим прикладом величезної  любові до молоді, закоханості у обраний фах, гідного служіння величній цариці наук, високого авторитету  серед студентів і колег-викладачів. Неможливо  уявити  Полтавську політехніку без Ваших цікавих  пар  з математики, активних дискусій з фахівцями-практиками та яскравих студентських проєктів.

Колеги постійно відзначають невгамовний вогник у очах та життєрадісну посмішку, жагу до наукової творчості, виважені управлінські рішення Наталії Василівни, яка зарекомендувала себе мудрим керівником та щоденно сприяє високим рейтинговим позиціям діяльності кафедри вищої та прикладної математики. Недарма Ваші випускники пишаються тим, що навчалися у такої неординарної особистості, яка прищепила їм любов до математичної науки. Вони рівняються на Вас, прагнучи стати гідними продовжувачами  потужних освітніх традицій  alma-mater та успішно  реалізувати закладений Вами науковий і творчий потенціал. Так само Вас обожнюють талановиті діти-"манівці"!

Щиро пишаємося Вашими спільними звершеннями на благо рідного університету! Зичимо невпинного руху вперед, нехай у всіх починаннях Вас супроводжують розуміння і підтримка з боку колег та однодумців, а  професійна діяльність буде сповнена задоволенням і творчими перемогами! Творіть, працюйте, надихайте! Многая літа! Миру, злагоди, Перемоги! Слава Україні!», – привітав  науковицю-ювілярку ректор університету, професор Володимир Онищенко.

Варто відзначити, Наталія Ічанська – відома науковиця, активна популяризаторка  STEM-освіти,  авторка численних  математичних досліджень,  чиє науково-освітнє та професійне життя нерозривно пов’язане з  Полтавською політехнікою з 1995 року. У 2006 році успішно захистила дисертаційне дослідження «Ліївська та умовна симетрії деяких рівнянь еволюційного типу», присвячене дослідженню симетрійних властивостей нелінійних еволюційних рівнянь та знаходженню їх точних розв’язків.

Науковиця продовжує активно займатися дослідженням симетрійних  властивостей   та точних  розв'язків  нелінійних рівнянь параболічного типу, власним прикладом  надихаючи молодь  займатися науково-дослідницькою діяльністю. Наталія Василівна також  співпрацює з Полтавським територіальним відділенням Малої академії наук України, консультуючи школярів та їхніх вчителів-наставників під час підготовки та захисту наукових робіт.

За вагомі багаторічні  досягнення, безмежну віру у розвиток учнівської та молодіжної науки, високий професіоналізм, сумлінну наполегливу працю, ініціативність науковицю неодноразово нагороджували різними відомчими нагородами, Грамотами Міністерства  освіти і науки України, Почесними подяками  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія  Кондратюка».

Колеги постійно відзначають невгамовний вогник у очах та життєрадісну посмішку, жагу до наукової творчості, виважені управлінські рішення Наталії Василівни, яка зарекомендувала себе мудрим керівником та щоденно сприяє високим рейтинговим позиціям діяльності кафедри вищої та прикладної математики.

Зворушена до глибини душі, науковиця Наталія Ічанська висловила слова щирої вдячності ректору, професору Володимиру Онищенку, колективу Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, кафедри вищої та прикладної математики та усім колегам за всебічну підтримку,  відкритість до співпраці  та можливість працювати в одному з кращих класичних університетів країни.

«Ваші теплі слова мотивують та підтримують мене на обраному шляху, даючи зрозуміти, що все зроблене мною досі,  – лише незначна частка того, що ще можу зробити. Маю безліч наукових ідей, які планую  втілити спільно   зі своїми колегами, студентами та випускниками. Дякую за можливість розвиватися, навчати та ділитися власним досвідом з молоддю, популяризувати освітній бренд Полтавської політехніки та не зупинятися на досягнутому!», –подякувала Наталія Ічанська.

На адресу ювілярки прозвучало чимало святкових привітань, теплих слів та найщиріших побажань, а білі троянди, подаровані ректором університету, стали світлим символічним уособленням усього вищесказаного. 

Нещодавно завідувачка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування нагороджена почесним званням «Заслужений працівник Полтавської політехніки», а  трьом науковицям Полтавської політехніки вручили атестати про вчені звання.

Нагадаємо, політехніка очолила рейтинг ЗВО Полтавщини у рейтингу Webometrics 2023.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені  Юрія Кондратюка»