2024-05-20

«Економічна безпека: держава, регіон, підприємство»: українські та закордонні вчені обговорили формування безпекоорієнтованого середовища в умовах воєнного стану

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася VIII науково-практична конференція «Економічна безпека: держава, регіон, підприємство». Учасники обговорили актуальні питання забезпечення економічної та соціальної безпеки в умовах воєнного стану, формування безпекоорієнтованого інформаційного середовища в Україні та можливості імплементації європейського досвіду в аспекті зміцнення безпеки національної економіки.

«Економічна безпека: держава, регіон, підприємство»: українські та закордонні вчені обговорили формування безпекоорієнтованого середовища в умовах воєнного стану

У рамках XVIII Фестивалю науки у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася VIII науково-практична конференція «Економічна безпека: держава, регіон, підприємство», організована Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з вітчизняними та закордонними установами. Проведення конференції за цією тематикою відбувається у співпраці з провідними університетами України та зарубіжжя.

У роботі конференції взяли представники 10 закладів вищої освіти із 7 регіонів України (зокрема Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного технічного університету «ХПІ», Одеського національного університету, Киїівського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Сумського державного університету), наукових, фінансових установ, державних органів та бізнес-середовища з України, Польщі, Великобританії, Естонії, Азербайджану – наукова подія об’єднала понад 100 учасників.

Відкрила конференцію вітальною промовою проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор технічних наук, професор Олена Степова:

«Поєднання інтересів влади, бізнесу та науки забезпечує конференції практичне значення та дозволяє конструктивно обговорити проблеми економічної безпеки та шляхи їх розв’язання.

Внаслідок війни в Україні можна виділити чотири види суспільних втрат: це, безумовно, людські, матеріальні, економічні і екологічні. Розмір цих втрат і ризики постійно зростають і оцінюються мільярдами гривень щодня. Враховуючи негативні макроекономічні наслідки для української економіки, інвестиційного потенціалу, руйнування інфраструктури, одним із найважливіших завдань зараз є проведення глибокого аналізу кризи та дослідження шляхів відновлення. Я впевнена, що ця конференція буде цікавою для бізнесу і влади, а пропозиції учасників знайдуть практичне втілення».

Роботу пленарного засідання модерувала директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки, доктор економічних наук, професор Світлана Онищенко, яка зазначила, що саме наука дозволить знайти практичне вирішення проблеми зміцнення економічної безпеки держави в умовах війни. Спільними зусиллями ми можемо допомогти Україні наблизити Перемогу, в тому числі на економічному фронті.

До конференції долучилися 28 докторів та кандидатів наук. Учасників конференції привітали докторка філософії, заступниця декана по роботі зі студентами факультету менеджменту Білостоцької політехніки Єва Роллнік-Садовська, доктор філософії з математики, асоційований професор, координатор міжнародних програм Олена Сафіуліна, Естонія доктор наук з державного управління, професор бізнес-школи Великобританії Віталій Шпачук, доктор економічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки Київського національного університету імені Тараса Шевченка Захарій Варналій, доктор історичних наук, кандидат економічних наук, професор кафедри фінансів Київського національного університету імені Тараса Шевченка Оксана Чеберяко, доктор економічних наук, професор, директор Навчально-наукового інституту бізнесу, економіки та менеджменту Сумського державного університету Олексій Люльов, кандидатка економічних наук, доцентка, заступниця декана з навчальної роботи економічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса Неля Волкова. Науковці побажали учасникам конференції плідних дискусій, цікавих доповідей, успішної роботи та творчого натхнення.

Доктор економічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, заслужений діяч науки і техніки України Захарій Варналій представив доповідь «Проблеми та перспективи зміцнення соціальної безпеки людини у воєнну добу та повоєнний період». У своїй доповіді вчений розповів про виклики, з якими стикається соціальна безпека людей під час війни та після її завершення.

Під час пленарного засідання учасники заслухали виступ Світлани Онищенко, д.е.н., професора, професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування, директора Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Аліни Глушко, к.е.н., доцента кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» зі спільною доповіддю на тему – «Європейська парадигма безпечного цифрового світу для підвищення стійкості економіки», підготовлену в рамках проєкту Жан Моне Еразмус+; Тетяни Антонюк, керівника агентської мережі Полтавської регіональної дирекції АТ «СК «АРКС» з доповіддю «Покриття військових ризиків від СК «АРКС» та Вікторії Кулик, д.е.н., в.о. завідувача кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з доповіддю «Економіка війни в Україні: європейський погляд».

У рамках конференції також були представлені здобутки та досягнення молодих учених в межах виконання НДР молодих учених «Формування безпекоорієнтованого інформаційного середовища для підвищення економічної безпеки України у воєнний та повоєнний періоди»(державний реєстраційний номер 0124U000615). Зокрема цікаву та змістовну доповідь «Діджиталізація медіа та дезінформації як загрози економічній безпеці держави» презентував Андрій Максименко, аспірант Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Після завершення пленарного засідання учасники конференції працювали у трьох секціях:

Секція 1. Проблеми і перспективи забезпечення економічної безпеки в умовах воєнного стану.

Секція 2. Безпекоорієнтоване інформаційне середовище в контексті підвищення економічної безпеки.

Секція 3. Механізми забезпечення економічної безпеки в умовах євроінтеграції: держава, регіон, підприємство.

Робота секції 3 «Механізми забезпечення економічної безпеки в умовах євроінтеграції: держава, регіон, підприємство» відбувалася в рамках реалізації проєкту Жана Моне Еразмус+ «Забезпечення екологічної, економічної та інформаційної безпеки: досвід ЄС для України». Виступи учасників присвячені сучасним підходам до забезпечення економічної безпеки держави, регіону, підприємства, формування безпекоорієнтованого цифрового простору на основі європейського досвіду.

За результатами проведення VIIІ Міжнародна науково-практична конференція «Економічна безпека: держава, регіон, підприємство» буде сформовано збірник наукових статей та тез учасників, з якими можна буде ознайомитися на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Нещодавно науковиця ННІ фінансів, економіки, управління та права презентувала кейси підготовки фахівців туристичної індустрії на туристично-музейному форумі, а 10 науковців Полтавської політехніки нагородили відзнаками МОН України з нагоди Дня науки.

Нагадаємо, команда університету перемогла на Всеукраїнському турнірі з фінансової грамотності «KharkivFinCup 2024», майбутні фінансисти вдосконалили ключові фахові навички на базі відділення АТ «Sense Bank», а науковиця вдосконалила навички управління фінансами, пройшовши навчання від компанії TG Consulting.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»