2024-05-18

Науковиця політехніки презентувала кейси підготовки фахівців туристичної індустрії на туристично-музейному форумі

Кандидатка економічних наук, доцентка кафедри менеджменту і логістики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Алла Глєбова стала спікеркою туристично-музейного форуму, що відбувся на базі Полтавського фахового коледжу мистецтв імені Миколи Лисенка з нагоди Міжнародного дня музеїв. Науковиця презентувала кейси підготовки фахівців з туризму в умовах глобальних змін. В університеті невдовзі відбудеться сьомий випуск бакалаврів спеціальності «Туризм і рекреація».

Науковиця політехніки презентувала кейси підготовки фахівців туристичної індустрії на туристично-музейному форумі

Напередодні Міжнародного дня музеїв на базі Полтавського фахового коледжу мистецтв імені Миколи Лисенка відбувся масштабний туристично-музейний форум, участь в якому взяли представники Полтавської обласної військової адміністрації, органів місцевого самоврядування, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти міста Полтави, співробітники державних музейних установ, представники територіальних громад Полтавщини.

Під час панельних дискусій науковці та фахівці - практики обговорили актуальні питання збереження ментального здоров’я засобами туристичних та музейних активностей, поділилися ефективними кейсами набутого досвіду та проблематики розвитку регіонального туризму, проаналізували профілі базової мережі закладів культури міста Полтави, а викладачі полтавських університетів, де здійснюється підготовка фахівців за напрямком «Туризм»», «Туризм і рекреація», розповіли про переваги отримання молоддю необхідних фахових компетенцій у туристичній індустрії.

Учасників форуму привітали заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон Чубенко, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко та директорка Департаменту культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації Ірина Удовиченко, які наголосили на важливості популяризації туристичної та музейної спадщини Полтавського краю та висловили слова щирої вдячності співробітникам музейних установ, туристичних бюро за їхню сумлінну працю. Кращих працівників музейної сфери Полтавщини відзначили Почесними грамотами Полтавської обласної військової адміністрації, Департаменту культури і туризму Полтавської ОВА, подяками Полтавської обласної ради.

Під час форуму обговорили роль ментального здоров’я в умовах війни, особливості підготовки фахівців з туризму в умовах глобальних змін, розвиток зеленого сільського туризму, акцентували на пріоритетності розвитку внутрішнього туризму в Україні.

Кандидатка економічних наук, доцентка кафедри менеджменту і логістики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Алла Глєбова представила цікаву конструктивну доповідь «Особливості підготовки фахівців з туризму в умовах глобальних змін». Науковиця багатопрофільного класичного університету, де невдовзі відбудеться сьомий випуск бакалаврів за напрямком підготовки «Туризм і рекреація» виступила в першій дискусійній панелі форуму, присвяченій презентації можливостей закладів вищої освіти міста Полтави.

Спікерка розпочала виступ з вислову засновника Advanter Group, доктора економічних наук, професора Андрія Длігача: «Кожен освітній проєкт, який реалізується під час війни — це маніфест нашої перемоги». За словами науковиці, туризм – це дійсно та сфера, яка може стати реально одним з пріоритетних напрямків розвитку національної економіки.

«У нашому університеті, який має двохсотлітню історію, потужні освітні традиції підготовки різних фахівців, напрямок підготовки фахівців туристичної індустрії є достатньо новим – цьогоріч матимемо лише сьомий випуск бакалаврів за спеціальністю «Туризм», у межах галузі «Туризм і рекреація». Особливістю нашої підготовки є те, що ми робимо акцент на тому, що туризм – це сфера, яка дозволяє готувати певний освітній продукт, який ми можемо популяризувати. Зважаючи на те, що до нас приїжджає багато здобувачів освіти, науковців, у нас відбуваються різні заходи, сьогодні є великий попит на Україну і український продукт.

Фахівці з туризму власною професійною діяльністю охоплюють дуже багато різних сфер. Насамперед говоримо про зручність. Коли ми приїжджаємо в сільську місцевість, і безпосередньо, коли перебуваємо в місті, завжди хочемо відчувати комфорт і повноту нашого життя, тому дбаємо про власний добробут.

Сьогодні, коли ми готуємо студентів, у нас не вистачає знань з української літератури, не вистачає українських продуктів, які б студенти могли використовувати. Коли приїздять іноземці, вони одразу запитують, щоб ми продемонстрували український продукт, але особливістю і проблемою сьогодення, туризму є те, що наш продукт українською мовою.

Коли ми готуємо здобувачів наших освітніх програм, частину фахових дисциплін викладаємо англійською мовою.

На території університету сьогодні є Музей науки, до нас приходять наші школярі, яких ми можемо з ним ознайомити, і існує великий запит на те, що можна погратися, науку зробити мистецтвом гри і популяризації знань. До роботи у Музеї науки ми також долучаємо наших майбутніх фахівців з туризму, щоб вони опановували комунікативні навички, контактували. До речі, пандемія і війна підняли питання соціалізації і багато хто боїться комунікувати, а основа туризму – це комунікація», – наголосила науковиця.

Підсумовуючи свій виступ, доповідачка також зазначила, що в інноваційному університеті європейського рівня – Полтавській політехніці, в межах освітньої програми «Туризм і рекреація» викладачі роблять акцент на тому, що саме наша молодь буде створювати той продукт, який дозволить популяризувати Україну, і послуги, які ми можемо презентувати і коли займаємося внутрішнім туризмом, і коли виходимо на зовнішній туристичний ринок.

«Невипадково саме заклади вищої освіти, які є на території Полтавщини, стають певними туристичними магнітами, куди часто приїздять і школярі, і батьки, коли хочуть визначитися з майбутньою професією, науковці, фахівці-практики, коли відбуваються профільні форуми, зʼїзди тощо. Раді зустрічати всіх, хто хоче популяризувати туристичну індустрію і займатися обраною діяльністю у стінах Полтавської політехніки», – підсумувала власний виступ Алла Глєбова.

Загалом насичена програма туристично-музейного форуму передбачала проведення кількох сесій. Під час виступів науковці та фахівці-практики розповіли про особливості популяризації туристичного та музейного профілів міста Полтави, зупинившись на ключових аспектах розвитку туристичної та музейної сфери в умовах непростих воєнних та повоєнних викликів.

Нагадаємо, нещодавно студентки політехніки стали учасницями конкурсу фоторобіт, популяризуючи унікальні туристичні куточки України.

Раніше учасники студентського клубу подорожували маловідомими туристичними локаціями країни. студенти університету взяли участь у презентації нового туристичного маршруту «Героїв пам'ять жива», учасниці Євроклубу презентували власні доповіді у рамках конференції, присвяченої розвитку національної економіки в умовах глобалізації, під час віртуальної мандрівки студенти політехніки поглибили знання з туристичного краєзнавства, а учасники студентського клубу обговорили проведення Міжнародного дня боротьби за права жінок у різних країнах світу.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»