2022-08-18

«Освіта, освітяни – незламні у війні»: науково-педагогічний колектив політехніки взяв участь у міжнародній педагогічній науково-практичній конференції

Проректори та керівники структурних підрозділів Полтавської політехніки взяли участь у Міжнародній серпневій педагогічній науково-практичній конференції «Освіта, освітяни – незламні у війні». Освітяни обговорили виклики війни, особливості навчального року в умовах війни та розглянули стратегічні плани на майбутнє.

«Освіта, освітяни – незламні у війні»: науково-педагогічний колектив політехніки взяв участь у міжнародній педагогічній науково-практичній конференції

18 серпня за ініціативи Міністерства освіти і науки України відбулась Міжнародна серпнева педагогічна науково-практична конференція «Освіта, освітяни – незламні у війні» – одна із головних подій для усіх освітян в умовах воєнного стану. Конференція працювала у форматі пленарного засідання на 12 локаціях за тематичними напрямами в закладі освіти міста-героя Буча, який, усупереч активним бойовим діям, вистояв.

Головними спікерами конференції стали Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, Голова Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, голова Київської ОВА Олексій Кулеба, Бучанський міський голова Анатолій Федорук, Президент НАПН України Василь Кремень, співголова ГО «Батьки SOS»Альона Парфьонова та директори департаментів освіти і науки ОВА.

До заходу також долучились Міжнародні партнери та колеги, а саме: Пшемислав Чарнек – Міністр освіти і науки Польщі; Владімір Балаш – Міністр освіти, молоді та спорту Чеської Республіки; Мурат Шахін – Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні; Пріска Депнерінг – директорка з питань співробітництва, Посольство Швейцарії; Валентина Полторак – менеджер Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти»; Рената Казновська – Заступник мера Варшави; Джон Лайонс – Президент компанії «і720 Global», USA, California.

Науково-педагогічний колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – проректори, директори навчально-наукових інститутів та декани факультетів університету, приєднались до конференції в режимі онлайн.

«Символічно, однією із локацій конференції обрали місцеву школу незламного міста-героя Буча.

Освіта і освітяни незламні у війні, оскільки на десятий день військової агресії рф завдяки їхній злагодженій роботі, а також Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій ми продовжили освітній процес. Усі українські діти незалежно від місця перебування були долучені до навчання, а згодом – атестовані.

Також ми отримали значну міжнародну підтримку урядів та партнерів, фондів та організацій. Дякую за сьогоднішні вітання українським освітянам Міністру освіти, молоді та спорту Чеської Республіки Владіміру Балашу, Міністру освіти і науки Польщі Пшемиславу Чарнеку та  Міністру національної освіти та молоді Французької Республіки  Папу Ндіайє.

За два тижні, уперше від часів завершення Другої світової війни, ми, на жаль, розпочнемо навчальний рік в умовах воєнного стану. Наше найголовніше завдання – не загубити жодної дитини, жодного здобувача освіти, де б він територіально не перебував», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Під час конференції освітяни обговорили виклики існують у сфері освіти й науки через широкомасштабне вторгнення рф на території України, необхідні законодавчі зміни для розвитку системи освіти, особливості навчання в новому навчальному році та стратегічні плани і можливості співпраці з міжнародними партнерами країн ЄС у сфері освіти й науки.

Міністр освіти і науки акцентував увагу учасників заходу на нерозривності в освітньому процесі навчання з національно-патріотично виховною роботою. Крім того, Міністр розповів про успішне складання НМТ вступниками як в Україні, так і за кордоном.

«Майже 10 тисяч учасників НМТ отримали 200 балів хоча б з одного предмету, а майже 3 тис. по 200 балів з кожного із трьох предметів.  Наші діти переконливо продемонстрували, що всі громадяни України мають володіти українською мовою та знати історію України. Пишаємося нашими дітьми! Вони, як і ми, дорослі, – незламні! Вони гідне майбутнє нашої держави!», – наголосив Сергій Шкарлет.

На завершення конференції Міністр зазначив, що завданням на цей навчальний рік є не лише чіткі кроки для успішного функціонування системи освіти України в цей надскладний період, але й для її успішного розвитку і подальшого реформування.

Раніше державний секретар Міністерства освіти і науки України Сергій Захарін взяв участь у засіданні ректорату Полтавської політехніки.

Нагадуємо, у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» почався новий навчальний рік.

 

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»