2024-03-14

Майбутні фахівці вивчають методики роботи з буровими розчинами на базі лабораторії промивальних рідин університету

На базі Навчально-виробничої лабораторії бурових розчинів та промивальних рідин Полтавської політехніки для студентів Навчально-наукового інституту нафти і газу відбулося заняття «Тестування параметрів хлоркалієвого бурового розчину». Майбутні професіонали навчалися вимірювати умовну в'язкість розчину за методикою АРІ за допомогою воронки Марша та ознайомилися з низкою методик виміру інших параметрів розчинів.

Майбутні фахівці вивчають методики роботи з буровими розчинами на базі лабораторії промивальних рідин університету

Відзначимо, що студенти різних спеціальностей Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки продовжують систематично набувати практичних знань та вдосконалювати низку ключових професійних компетентностей в інноваційних лабораторіях багатопрофільного класичного університету.

У рамках навчальної дисципліни «Направлене буріння свердловин» на базі Навчально-виробничої лабораторії бурових розчинів та промивальних рідин Полтавської політехніки відбулося відкрите лабораторне заняття «Тестування параметрів хлоркалієвого бурового розчину», активними учасниками якого стали студенти-магістранти групи 501-ГР спеціальності 184 Гірництво, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Буріння нафтових і газових свердловин».

Під керівництвом старшого викладача кафедри буріння та геології Ігора Харченка майбутні професіонали навчалися вимірювати умовну в'язкість розчину за методикою АРІ за допомогою воронки Марша та ознайомилися з низкою методик виміру інших параметрів розчинів.

Під час лабораторної роботи студенти вимірювали умовну в'язкість за методикою АРІ за допомогою воронки Марша, визначали питому вагу (густину) бурового розчину за допомогою ареометра та важільних вагів, реологічні параметри бурового розчину за методикою АРІ за допомогою восьмишвидкісного віскозиметра (пластична в'язкість, динамічна напруга зсуву (ДНЗ) та статичні напруги зсуву (СНЗ), здійснювали ретортний аналіз бурового розчину за методикою АРІ – визначення вмісту мастильної домішки, водної і твердої фаз.

У ході виконання робіт студенти також ознайомилися з методикою виміру фільтрації (водовіддачі) бурового розчину по стандарту АРІ та методикою виміру коефіцієнту тертя фільтраційної кірки за допомогою приладу КТК-2.

Відзначимо, активне використання інноваційної Навчально-виробничої лабораторії бурових розчинів та промивальних рідин надає унікальну можливість студентам Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки вдосконалювати практичні навички роботи та проводити дослідження з підбору оптимального складу розчинів для буріння свердловин.

На базі лабораторії також активно підвищують власну професійну кваліфікацію фахівці нафтогазового комплексу.

Нагадаємо, відома британська компанія подарувала політехніці інноваційну лабораторію.

Раніше науковець політехніки прочитав магістрантам лекцію про виконання інженерно-геологічних вишукувань у будівництві, а члени студентського відділення SPE Полтавської політехніки відвідали Машівський ЦВНГК.

Нещодавно студенти-фінансисти опановують навички роботи з CRM у навчальному центрі Apple «IT Finance», у студентів-геодезистів відбулося відкрите практичне заняття, присвячене цифровій аерофотозйомці територій, а студенти-психологи успішно опановують навички роботи з неповнолітніми на базі Навчально-діагностичного центру психологічної експертизи.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»