2023-10-05

Майбутні фінансисти дізналися про особливості корпоративного управління та комплаєнс-ризики у банківських установах з реальних кейсів АТ «Полтава-банк»

Стейкхолдери кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки – незалежний директор наглядової ради АТ «Полтава-банк» Володимир Щербаков та економіст відділу комплаєнс, випускниця університету Тетяна Бережецька прочитали серію лекцій, присвячених корпоративному управлінню та комплаєнс діяльності банківської установи.

Майбутні фінансисти дізналися про особливості корпоративного управління та комплаєнс-ризики у банківських установах з реальних кейсів АТ «Полтава-банк»

Кафедра фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує поглиблювати співпрацю зі стейкхолдерами у напрямі організації проблемно-орієнтованого навчання здобувачів вищої освіти.

28 вересня 2023 року  у рамках діючих угод щодо плідної співпраці зі стейкхолдерами на базі кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування  Полтавської політехніки відбулася лекція незалежного директора наглядової ради АТ «Полтава-банк» Володимира Щербакова «Корпоративне управління. Огляд основних принципів та підходів до побудови та функціонування (на прикладі банківських установ, створених у вигляді АТ)». Учасниками науково – освітнього івенту стали студенти спеціальності 072  Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок бакалаврського та магістерського рівнів, студенти-бакалаври спеціальності 071 Облік і оподаткування, також магістранти спеціальності 073 Менеджмент Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, які дізналися чимало ефективних практичних кейсів з діяльності банківської установи.

Під час лекції спікер охарактеризував сутність корпоративного управління та основні підходи до його побудови, механізм проведення загальних зборів акціонерів,  порядок обрання членів наглядової ради АТ та її функції, мету створення комітетів наглядової ради, а також систему внутрішнього контролю та управління ризиками комерційних банків. Лекція мала проблемний характер, була насичена конкретними прикладами з банківської практики, які вдало ілюстрували теоретичні положення.  

Будучи стейкхолдером освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» другого (магістерського) рівня вищої освіти, Володимир Щербаков акцентував увагу на важливості відображення проблематики корпоративного управління при викладанні в університеті навчальних дисциплін, пов’язаних з організацією банківської діяльності.

 2 жовтня 2023 року для студентів-магістрантів освітніх програм «Фінанси, банківська справа та страхування» й «Управління фінансово-економічною безпекою» та студентів  четвертого  курсу освітньої програми «Право»  прочитала лекцію  економіст відділу комплаєнс АТ «Полтава-банк», випускниця спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування університету 2020 року Тетяна Бережецька.

Тематика гостьової лекції «Комплаєнс та комплаєнс-ризики у банку» виступає складовою компонентою  змісту навчальних дисциплін «Банківський менеджмент» та «Банківське право».

Лекторка ознайомила студентів з походженням терміну «комплаєнс», історією запровадження такого виду діяльності в українських банках та компаніях нефінансового сектору, означила його місце в системі управління банківськими ризиками та охарактеризувала причини виникнення та форми прояву комплаєнс-ризиків. Лекція супроводжувалася цікавими практичними кейсами, на прикладі яких майбутні професіонали зрозуміли надзвичайну важливість роботи комплаєнс-підрозділів для забезпечення стабільної і ефективної роботи банківських установ, підтримки  їхньої репутації.

Крім того, Тетяна Бережецька поділилася зі слухачами власним  досвідом побудови професійної кар’єри, зазначивши важливість тих знань, які отримують студенти у рамках вивчення професійно-орієнтованих дисциплін, а також здатності до самоосвіти та самовдосконалення.

Нагадаємо, Полтавська політехніка реалізовує програму академічної мобільності з університетами-партнерами.

Нещодавно науковиці політехніки провели воркшоп, присвячений розвитку фінансової грамотності в Україні та країнах ЄС,  науковець політехніки став переможцем конкурсу наукових досліджень від Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України.

 

 

 

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»