2023-02-18

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет відвідав політехніку з робочим візитом

17 лютого Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет прибув до Полтави з робочим візитом. Відвідавши заклади дошкільної, середньої та професійно-технічної освіти, очільник міністерства почав візит до закладів вищої освіти з Полтавської політехніки. Обговоривши з науково-педагогічним колективом університету виклики та перспективи української освіти, нагородив науковців та поспілкувався зі студентами напередодні відкриття найсучаснішої молодіжної локації міста.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет відвідав політехніку з робочим візитом

У рамках робочого візиту до Полтави Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет завітав до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», де зустрівся з колективом, членами Вченої ради університету та студентами. У зустрічі також взяв участь директор Департаменту освіти і науки Полтавської обласної військової адміністрації Євген Кончаковський.

 

Очільник Міністерства освіти і науки України підкреслив, що під час неодноразових візитів до Полтавської політехніки спостерігаються позитивні  зміни у надсучасній матеріально-технічній базі, відкритті інноваційних лабораторій та головне – збереженні інтелектуального та духовного потенціалу сучасної молоді. Такі університети як Полтавська політехніка забезпечують присутність України у світовому науковому просторі та високу науково-освітню спроможність.

«Я дуже люблю Полтавщину і місто Полтава. Вкотре відвідую Полтавську політехніку – багато разів тут був, кожен раз, заходячи, відчуваю, що заклад змінюється, набуває нового статусу. Але саме основне те, що це – зміни на краще. Добре що змінюються приміщення, територія, з’являються нові лабораторії. Тут я відчуваю, що стіни не вчать – вони дають простір, атмосферу, безпеку, наочність тощо. Стіни дають можливість знаходитися там, де навчаєте ви, шановні викладачі. Завдячуючи тому, що збережено професорсько-викладацький склад, у стінах Полтавської політехніки є щорічний приріст визнання й рейтингів не тільки в Україні, а й за її межами», – зазначив Міністр Сергій Шкарлет. «Без студентів немає ректора, професора, викладача, університету. В Україні небагато університетів, які спроможні щороку додавати, але Полтавська політехніка належить да таких закладів вищої освіти. За наших науковців і дітей тепер боряться у всьому світі. І треба не забувати, що коли в країні-агресорі були болота, в Україні уже були університети. Саме в освіті ми завжди були сильні»

Науковці і студенти Полтавської політехніки піднімали важливі питання пріоритетів спеціальностей для розвитку держави, цьогорічних правил вступу і збереження інтелектуального потенціалу, у тому числі тих науковців і студентів, які були змушені виїхати за кордон.

Після спілкування Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет вручив відомчі відзнаки науково-педагогічним працівникам різних структурних підрозділів університету.

Найвищою нагородою Міністерства освіти і науки України – нагрудним знаком «За наукові та освітні досягнення» нагороджено Віктора Вірченка, кандидата технічних наук, доцента кафедри будівельних машин і обладнання ННІ ІТ та робототехніки.

Нагрудним знаком Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти» нагороджено:

  • Аллу Болотнікову – кандидата філологічних наук, доцента, завідувачку кафедри загального мовознавства та іноземних мов факультету філології, психології та педагогіки;

  • Олександра Семка – доктора технічних наук, професора, завідувача кафедри будівництва та цивільної інженерії ННІ архітектури, будівництва та землеустрою.

Ще троє співробітників отримали відзнаки найвищого регіонального рівня. Директор департаменту освіти і науки Полтавської ОВА Євген Кончаковський вручив Почесні грамоти Полтавської обласної військової адміністрації, якими нагороджено:

  • Олену Філонич – першу проректорку з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку,  кандидатку економічних наук, доцента, Заслуженого економіста України;

  • Анну Агейчеву – кандидатку педагогічних наук, доцента, декана факультету філології, психології та педагогіки;

  • Артема Лоіка – керівника Центру культури та студентської творчості університету, засновника Волонтерського штабу Полтавської політехніки.

 

«Я хочу вам подякувати за те, що ви не зупиняєтесь попри негаразди. Ставте перед собою максимально гідну мету і з гордо піднятою головою крокуйте до неї. Найбільший злочин проти себе – поставити собі мету набагато меншу, ніж ваші можливості. Якщо вирішили вперед – тільки вперед. Не існує нічого нездійсненного», – побажав головний освітянин України.

Також у рамках візиту Міністр завітав до Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку Mr. Leader, ознайомився із впровадженням системи безперервної освіти та порадував вихованців центру подарунками.

«Наш університет попри війну з 15 серпня, як і було рекомендовано Міністерством освіти і науки України, розпочав перший семестр, і в форматі офлайн забезпечує проведення занять. Відповідно до рекомендацій МОН України ми з 14 лютого розпочали наживо в форматі офлайн другий семестр навчального року. Нещодавно відбувся випуск магістрів, близько 500 осіб, який також відбувався наживо.

Щиро дякую за високу оцінку тих якісних змін, які відбулись в університеті з його минулого робочого візиту – першого робочого дня у статусі міністра.

Як наголосив Сергій Миколайович, стіни – не навчають, стіни дають простір, а навчають – люди. Завдяки нашим освітянам, науковцям і молоді, Україна відбулась в умовах війни.

І попри війну наш університет продовжує динамічно розвиватися – всеукраїнські та міжнародні рейтинги красномовно говорять самі за себе. Серед закладів вищої освіти України, університет входить до ТОП-50 найкращих.

Завдяки зусиллям науково-педагогічного колективу, університет увійшов до міжнародного рейтингу якості QS-рейтингу.

Це те завдання, яке перед нами ставить Міністерство освіти і науки України: щоб наука виходила на міжнародний рівень і ми забезпечуємо виконання тих завдань, які ставить перед нашим університетом Міністерство освіти й науки України.

Водночас, ми зміцнили матеріально-технічну базу, стали найпопулярнішим серед абітурієнтів університетом Полтавщини, забезпечуємо освітній процес в режимі офлайн і реалізували нові проєкти, зокрема відкрили перший в Україні дитячий садочок при закладі вищої освіти, що стало основою для законодавчих ініціатив модернізації всієї системи дошкільної освіти.

Дякую за відверту розмову про проблеми української освіти в цілому і вищої освіти зокрема, за потужну підтримку, за мотивацію! Слава Україні!», – прокоментував ректор університету, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

Спілкування зі студентами продовжилось у найсучаснішій студентській локації Полтави, яка готується до відкриття – StudHUB Poltava Polytechnic: Міністр освіти і науки став першим відвідувачем Пункту незламності, який почне свою роботу на базі Волонтерського штабу та студентського коворкінгу.

Минулого року, у рамках робочого візиту на Полтавщину Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відвідав державний секретар Міністерства освіти і науки України Сергій Захарін

 

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»