2024-06-15

На базі політехніки відбулася нетворкінг-зустріч SPE, присвячена снаббінговим технологіям

Студентське відділення Спілки інженерів-нафтовиків Полтавської політехніки спільно з Центрально-Українською секцією Спілки інженерів нафтовиків (SPE) організували і провели нетворкінг «Підземний ремонт нафтогазових свердловин за допомогою снаббінгових технологій». До заходу долучилися досвідчені фахівці, які поділилися ефективними практичними кейсами та розповіли про переваги проведення ремонтних робіт у нафтогазових свердловинах під тиском.

На базі політехніки відбулася нетворкінг-зустріч SPE, присвячена снаббінговим технологіям

13 червня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся нетворкінг-захід, організований Центрально-Українською секцією Спілки інженерів нафтовиків (SPE) та Студентським відділенням Спілки інженерів-нафтовиків (SPE) Полтавської політехніки «Підземний ремонт нафтогазових свердловин за допомогою снаббінгових технологій». Метою заходу стало залучення фахівців нафтогазової галузі, членів SPE до впровадження снаббінгових технологій при підземному ремонті нафтогазових свердловин.

До масштабного науково-освітнього івенту долучилися представники провідних нафтогазових компаній ДТЕК Нафтогаз, ПАТ «Укрнафта», АТ «Укргазвидбування», Denimex, Weatherford, ПрАТ «Нафтогазвидобування», УГВ -Сервіс, ТОВ «Нафтогазенергія», Полтавської бурової компанії, Полтавського протифонтанного загону та інших провідних видобувних і сервісних компаній.

Незважаючи на те, що практикоорієнтована подія відбувалася у змішаному форматі, до спілкування з ключовими спікерами долучилося понад 100 учасників.

Модерував захід керівник напрямку технологічного розвитку ДТЕК Нафтогаз, член SPE, офіцер SPE Полтавського регіону, випускник Полтавської політехніки Максим Дорохов:

«Ми сьогодні зібралися поговорити про підземний ремонт нафтогазових систем за допомогою снаббінгових технологій. Насамперед ми тут зараз як фахівці, яким цікавий майданчик SPE, і в нинішніх умовах ми розуміємо як добре коли є, де зібратися. Знаковим є те, що цей захід проходить на базі провідного закладу вищої освіти, лідера освіти і науки – Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», у якому створені комфортні умови для професійного спілкування. Хочу ще раз подякувати усьому колективу університету на чолі з ректором, професором Володимиром Олександровичем Онищенком за те, що докладаєте значні зусилля до розвитку нафтогазової галузі і посилення енергонезалежності нашої країни».

Вже традиційно присутні вшанували пам’ять загиблих захисників і захисниць України, мирних жителів, постраждалих від російської збройної агресії, Хвилиною мовчання.

«Надзвичайно приємно, що вже не вперше відділення Спілки інженерів-нафтовиків (SPE) Полтавської області проводить подібні зустрічі з фахівцями, професіоналами галузі, обираючи ту чи іншу актуальну тему. Хотів би зазначити, що наш багатопрофільний класичний університет багато років співпрацює з SPЕ, адже ми повинні об’єднуватися заради нашої енергонезалежності, задля відбудови післявоєнної України. Радий долучитися до невимушеного спілкування з давніми друзями, партнерами університету, щиро зичу гарно провести час і досягти поставлених цілей», – привітав учасників ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», член президії Спілки буровиків України, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

Серед почесних гостей заходу - керівники департаментів провідних нафтогазових компаній з підземного капітального ремонту свердловин: Ігор Мохній, ПАТ «Укрнафта», Андрій Павлюк, АТ «Укргазвидобування», Андрій Кучерявий, Полтавська бурова компанія, і Олександр Ущенко, командир Полтавського протифонтанного загону.

Учасників також привітав голова Центрально-Української секції SPE Юрій Мороз:

«Радий бачити усіх, хто зміг прийти на захід, і тих учасників, хто приєднався онлайн. У нас значна кількість зареєстрованих на зустріч, що говорить про актуальність технологій снаббінгу для України, оскільки більшість родовищ на завершальній стадії розробки і ця технологія може і продовжити їхнє життя, і зробити додатковий видобуток.

Коли ми говоримо про Полтаву і нетворкінг-зустрічі, важко уявлявляється нам усім будь-яка інша локація, крім Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», тому велика вдячність за допомогу в організації заходу ректору Володимиру Олександровичу Онищенку і всьому колективу університету.

Цьогоріч маємо ціль збільшити кількість членів SPE та організовувати такого рівня технологічні заходи, які будуть мати користь для кожного з присутніх. За результатами цього року кількість членів вже набагато перевищила ті показники, які були минулого року, і ми зараз працюємо над тим, щоб компанії залучали своїх працівників до членства у Спілці. Сьогоднішні спікери надзвичайно цікаві і їхні доповіді були б корисні для зарубіжних партнерів, тому я впевнений, що у майбутньому ми зможемо організовувати заходи, де зможемо ділитися досвідом закордоном. Бажаю плідної зустрічі і цікавих дискусій усім учасникам. Слава Україні!»

На початку івенту Максим Дорохов розповів присутнім про те, що таке SPE та погортав сторінки історії створення міжнародної Спілки інженерів-нафтовиків, навівши переваги членства та запросив усіх долучатися до Спілки.

Ключовими спікерами воркшопу стали: кандидат технічних наук, доцент, експерт зі снаббінгових технологій та протифонтанної безпеки Іван Костриба, заступник керівника Департаменту з буріння та капітального ремонту свердловин ДТЕК Нафтогаз Юрій Курець та головний інженер компанїі Denimex Олексій Семикоз.

У своєму виступі експерт зі снаббінгових технологій та протифонтанної безпеки Іван Костриба детально окреслив перспективи впровадження снаббінгу в Україні та особливості ремонту свердловин під тиском, а також розповів про період становлення снаббінгових технологій у світі.

Про досвід та перспективи використання снаббінгу видобувними та сервісними компаніями і необхідність застосування снаббінгових технологій в умовах розвитку сучасного нафтогазового коплексу розповів заступник керівника департаменту з буріння та капітального ремонту свердловин ДТЕК Нафтогаз Юрій Курець. Під час доповіді спікер також поділився практичними кейсами використання снаббінгових технологій в одній з найбільших нафтогазовидобувних компаній.

До обговорення досвіду використання снаббінгових технологій у компанії Denimex долучився Олексій Семикоз. За його словами, снаббінг вважається високотехнологічним методом ремонту свердловин, що дозволяє мінімізувати негативні наслідки для покладів вуглеводнів, які, як правило, спричинені глушінням свердловини при традиційному ремонті.

На завершення зустрічі учасники нетворкінгу у форматі «вільного мікрофону» обговорили зі спікерами найактуальніші питання, які виникли під час доповідей, і отримали змістовні відповіді, а також напрацювали плани наступних зустрічей у рамках діяльності SPE.

За словами організаторів, професійний діалог між представниками бізнес-компаній, науковцями та студентами Полтавської політехніки сприяє здобуттю актуальних компетенцій та побудові успішної професійної кар’єри.

Нагадаємо, студентське відділення Спілки інженерів-нафтовиків (SPE) ініціювало благодійну акцію на підтримку ЗСУ.

Раніше члени SPE провели у політехніці нетворкінг-зустріч з представниками компанії «Геосинтез Інженірінг», а керівник студентського осередку SPE Полтавської політехніки провів заняття на навчально-науковому полігоні «Буровий майданчик».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»