2023-09-20

На базі політехніки відбувся воркшоп «Розвиток дошкілля Полтавщини»

19 вересня у рамках Всеукраїнського тижня дошкілля на базі Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr. Leader Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся масштабний науково-освітній івент, який об’єднав навколо обговорення питань розвитку системи дошкільної системи Полтавщини науковців, очільників та практичних працівників закладів дошкільної освіти міста Полтави і територіальних громад Полтавської області.

На базі політехніки відбувся воркшоп «Розвиток дошкілля Полтавщини»

Подія на базі одного з кращих класичних університетів нашої країни відбулася за ініціативи та всебічної підтримки Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України, Полтавської обласної ради, Полтавської міської ради. Запропонований організаторами формат професійної комунікації позитивно мотивував учасників отримати нову корисну інформацію та познайомитись з передовим досвідом сучасних експертів у сфері дошкільної освіти, які охоче діляться власними напрацюваннями. Команда Полтавської політехніки презентувала успішні кейси діяльності Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr. Leader, а завідувачка Центру Євгенія Хоменко поділилася напрямками успішної реалізації системи Mr. Leader, а студенти спеціальності «Дошкільна освіта» – враженнями після проходження практики на базі інноваційного дитячого центру.

У заході взяли участь ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, народний депутат України Андрій Боблях, депутат Полтавської обласної ради, голова постійної комісії з питань освіти, науки та культури Полтавської обласної ради Олег Діденко, керівниця Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України, доктор педагогічних наук, професор Ольга Рейпольська, головна наукова співробітниця відділу роботи з обдарованою молоддю Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», доктор філологічних наук, професор Тетяна Шарова, директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради Ірина Козлова, очільники закладів дошкільної освіти об’єднаних територіальних громад Полтавської області.

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко наголосив на важливості проведення подібних науково-освітніх заходів, особливо в умовах запровадження воєнного стану.

«З гордістю констатую той факт, що майже рік тому – 4 жовтня 2022 року в нашому університеті було відкрито перший в Україні унікальний проєкт «Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader». Це перший дитсадок на базі закладу вищої освіти України з інноваційною системою підготовки вихованців, рекомендованою Міністерством освіти і науки України.

Ми вдало поєднуємо понад 200-річні освітні традиції з сучасними інноваціями. Факультет філології, психології та педагогіки понад 10 років забезпечує підготовку фахівців педагогічного профілю за найсучаснішими методиками.

Кожна дитина народжується талановитою та геніальною, тому наше завдання – не зламати її освітню траєкторію, а допомогти дитині вибудувати власне майбутнє з максимальним розкриттям свого творчого потенціалу. Саме на це спрямована авторська методика Mr.Leader, яку успішно застосовують у Полтавській політехніці для розвитку здібностей маленьких лідерів. Ніхто не примушує дітей спати – дитина може просто перепочити, якщо втомилась, але кожен новий день – тематичний і вихованці вивчають щось нове.

Приємно, що ще два університети, вивчивши наш передовий досвід, долучилися до нашого пілотного проєкту та відкрили на своїй базі інноваційні дитячі центри.

Полтавська політехніка продовжує працювати над втіленням ефективної педагогічної моделі неперервної освіти: заклад дошкільної освіти – профільний науковий ліцей – коледж (під час навчання в школі чи профільному ліцеї – Мала академія наук, реалізація наукових здібностей) – університет. Таким чином,  ми формуємо вже вмотивованого абітурієнта, який змалечку ходить по аудиторіях і звикає любити фізику, хімію, математику, біологію та інші важливі дисципліни, які є основою для високотехнологічного розвитку України. Скажу відверто, ми водимо дітей по нашим лабораторіям в університеті – лабораторія робототехніки, лабораторія цифрових технологій Siemens, клас Apple, зараз молодь розбирається в сучасній техніці краще викладачів. Всі наші діти – геніальні, і ми один в одного навчаємося.

Не треба жити в минулому, варто впевнено крокувати в майбутнє і популяризувати спеціальність «Дошкільна освіта», важливість якої відтепер тільки зростатиме на державному рівні.

Перш ніж відкривати ту чи іншу спеціальність, створюємо належні матеріально-технічні умови, запрошуємо найкращих викладачів і вивчаємо кращі практики, які є на сьогоднішній момент в Україні, задля того, щоб наші діти отримували якісні знання і могли себе зреалізувати в Україні, будучи конкурентоспроможними на європейському та світовому ринках праці. Щоб змінити світогляд усіх, не зациклюємося на фразі «А у нас було так», а рухаємося вперед!

Ми змінюємося разом з дітьми, які бачать себе у повоєнній Україні!

Ми формуємо нове покоління українців, які будуть розвивати і розбудовувати повоєнну Україну!», – наголосив ректор Володимир Онищенко.

За словами народного депутата України Андрія Бобляха, важливо не забувати, що діти розвиваються, здобувають сучасну освіту. Тенденції, які сьогодні обговорюються, для когось можуть здаватися дивними та нестандартними, але це те, що призведе до розвитку наших дітей.

«Зараз ми живемо в складних умовах, не в усіх садочках є укриття,  в нас є проблема з великою кількістю ВПО в Полтавській області, не всі громади можуть дозволити собі відкрити нові садочки.

Мені дуже цікаво послухати про що ви будете спілкуватися та якого конструктиву ви дійдете по завершенню воркшопу. Такі зустрічі обов'язково призведуть до того, що держава буде ставитися до питань дошкільної освіти трошки інакше. Бажаю наснаги та плідних дискусій!» – привітав учасників воркшопу нардеп Андрій Боблях.

«Під час воркшопу буде порушено надзвичайно важливу тематику розвитку дошкільної освіти Полтавщини. Для успішної реалізації подібних пілотних проєктів необхідна співпраця молоді і усіх причетних до навчання і виховання майбутніх лідерів. Надані програми – унікальні. Але в силу непростих викликів маємо пристосовувати їх до наших освітніх закладів, тому резюмуємо: по-перше  маємо активно співпрацювати  з закладами вищої освіти, залучати студентську молодь, по-друге, працівники закладів дошкільної освіти можуть внести свої зміни до авторських програм, враховуючи вікові особливості малечі. І по-третє, той науковий підхід, який панує нині, має реалізовуватися  ось в таких проєктах, які стануть вашим успіхом на місцях», – прокоментував депутат Полтавської обласної ради, голова постійної комісії з питань освіти, науки та культури Полтавської обласної ради Олег Діденко.

«Від імені Департаменту освіти Полтавської міської ради щиро вітаю  кожного з вас з нашою яскравою освітянською осінню! Ми зустрілися на порозі нових професійних звершень, нових поглядів, нових переконань, тому щиро подякуємо Збройним Силам України за надану можливість спілкуватися, бачити один одного, відчувати важливість своєї справи.

Створений на базі Полтавської політехніки Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader вражає своєю простотою та продуманими кроками. Пригадую, ваші слова, шановний Володимире Олександровичу, сказані під час серпневої освітянської конференції: «Найменші наші вихованці ходять до університету, а не в садочок». Дійсно, дивлячись на цих маленьких «чомучок», переконуємося – це майбутні студенти, майбутні лідери та будівничі нашої держави, якщо ми вкладаємо у них сьогодні, то отримаємо відмінний результат завтра!

Полтавська територіальна громада нараховує 66 закладів дошкільної освіти різної форми власності, приблизно 9 тисяч малюків, які впевнено крокують до садочків, де створені сприятливі умови для їхнього розвитку. Перевагу надаємо лідерським якостям – якщо дитина навчилася любити та поважати себе, якщо вона відчула цю любов, знає, що вона – лідер та бере відповідальність за себе, свою майбутню родину. Це дуже важливо та є основним сенсом нашого сьогодення», – відзначила директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради Ірина Козлова.

Під час воркшопу «Розвиток дошкілля Полтавщини» команда однодумців Полтавської політехніки презентувала успішні кейси дільності першого в Україні Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader, що функціонує на базі провідного закладу вищої освіти. У рамках заходу ефективними практичними порадами у сфері безперервності освіти за схемою: заклад дошкільної освіти – початкова школа – середня школа – заклад вищої освіти поділилася керівниця Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор Ольга Рейпольська, яка представила  конструктивну, цікаву доповідь «Сучасний заклад дошкільної освіти: дорожня карта впровадження», наголосивши на доступності та легкості застосування апробованих освітніх програм Центру освіти та піклування Mr.Leader. Переглянуті учасниками відеоматеріали вкотре засвідчили ефективність використання різними закладами дошкільної освіти унікальних авторських методик, що сприяють ранньому розвитку  та вихованню лідерських якостей у малюків.

Широкі можливості  інноваційної онлайн-платформи «Mr.Leader Days» презентувала головна наукова співробітниця відділу роботи з обдарованою молоддю Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», доктор філологічних наук, професор Тетяна Шарова. Науковиця представила інноваційну безальтернативну онлайн-платформу з щоденним плануванням «Mr.Leader Days» для дітей 2 – 6 років.

Завідувачка Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку, в.о. завідувача кафедри психології та педагогіки, доктор філософії  Євгенія Хоменко виступила з доповіддю «Успішна реалізація системи Mr.Leader у «Центрі освіти та піклування про дітей дошкільного віку», де поділилася важливими кейсами співпраці у форматі університет – партнери – батьки – садочок. Саме створення комфортних безпекових умов та освітнього середовища сприяє успішному навчанню та розвитку креативних здібностей малюків.

Ефективність інтегрованого заняття як основної форми навчально-пізнавальної діяльності в Центрі освіти та піклування про дітей дошкільного віку презентувала кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри психології та педагогіки Леся Клевака, яка наголосила, що пропонований авторськими методиками формат сприяє дієвішому засвоєнню знань та практичних навичок маленьких вихованців.

Власним досвідом проходження педагогічної практики у Центрі освіти та піклування про дітей дошкільного віку  жваво поділилася студентка групи 301-ФП спеціальності 053 «Психологія» факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анастасія Твердоступ.

«Радію, коли бачу як горять очі наших студентів, як вони живуть тим, що опановують в університеті спеціальність «Дошкільна освіта» і в рамках практики працюють з вихованцями. Діти щирі, їх не обманеш, тому з ними цікаво та корисно працювати, заряджаючись їхньою відкритістю та радісними посмішками! Чудово, що ми маємо таких вмотивованих студентів. На мою думку, обрана ними професія нічим не поступається напрочуд «розкрученим» ІТ-спеціальностям.

Не треба жити в минулому, варто впевнено крокувати в майбутнє і популяризувати спеціальність «Дошкільна освіта», важливість якої відтепер тільки зростатиме на державному рівні», – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор  Володимир Онищенко.

З побажаннями нових звершень у царині розвитку дошкільної освіти Полтавщини побажала, декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Анна Агейчева наголосила на вагомості  плідної науково-освітньої діяльності Полтавської політехніки з закладами дошкільної освіти Полтавської територіальної громади.

Про особливості освітньої діяльності у ЗДО (ясла-садок) «Барвінок» Терешківської сільської ради презентувала директорка Терешківського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) «Барвінок» Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області Тетяна Головань.

«Знаєте, мабуть, найзаповітніша мрія кожної мами, щоб її дитина була щасливою і почувала себе в безпеці. Однак, зважаючи на непрості виклики сьогочасся, гарантувати безтурботне щасливе барвисте дитинство на сьогодні дуже складно, однак Полтавській політехніці це чудово вдається. Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader – це маленький острівець, де здійснюються усі дитячі мрії.

Була дуже подивована, коли на момент відкриття цього Центру моя дворічна дитина не тільки не плакала при розлуці з мамою, а навіть, навпаки, щовечора перепитувала «А завтра ми підемо в садочок?». Неймовірною гордістю переповнювалося серце, коли дитина, яка лише нещодавно почала говорити окремими фразами, уже через місяць відвідування нашого Центру на повну почала співати «Червону калину», гуртувати нашу родину щовечора, щоб ми повторювали разом з нею руханку «Літачки», демонструвала свої перші дитячі поробки, яких назбиралося аж дві повнісінькі теки.

Особисто для мене, як для мами, це – найсуттєвіший показник результативності та ефективності тих освітніх програм, за якими займаються наші діти, які формують у них відчуття безмежного патріотизму. Щира подяка педагогічному колективу та особисто вельмишановному Володимиру Олександровичу за напрочуд інноваційну підтримку та результативність нашої спільної роботи у справі виховання майбутніх лідерів», – зазначила заступниця декана факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Полтавської політехніки  Наталія Бондар.

Учасники були одностайні у своїх схвальних відгуках та висловили щиру вдячність за те, що Полтавська політехніка відкрила не тільки світ нових можливостей для малечі, але й нових професійних можливостей для колег, педагогів, презентуючи зовсім нову цікаву прогресивну форму роботи з дітьми. Отриманий колосальний досвід роботи вихователі закладів дошкільної освіти громад неодмінно імплементують у освітній процес, виховуючи майбутнє незламної української нації.

Відзначимо, що вперше на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» для вихованців Центру було апробовано унікальну методику тестування, яка допомагає визначити майбутню освітню траєкторію кожного вихованця.

Нагадаємо, на початку Всеукраїнського тижня дошкілля науковиці політехніки відвідали міжнародний івент «Mr.Leader Brunch», а з нагоди  Дня  захисту дітей у Полтавській політехніці відкрили інноваційний дитячий простір у рамках другої черги Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader.

Раніше на базі Полтавської політехніки відбувся воркшоп, присвячений безперервності освіти від дитячого садка до закладу вищої освіти, а ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко презентував успішні кейси діяльності Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader під час круглого столу на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»