2024-09-24

Науковиця Полтавської політехніки взяла участь у Міжнародному 15th fib PhD Symposium 2024

Докторантка кафедри будівельних конструкцій Полтавської політехніки Ольга Гарькава взяла участь у 15th PhD fib-Symposium, що проходив на базі Будапештського університету технології та економіки. Науковиця презентувала результати власного дослідження, виступивши з доповіддю «Експериментальні дослідження косо стиснутих залізобетонних колон, виготовлених на гранвідсіві».

Науковиця Полтавської політехніки взяла участь у Міжнародному 15th fib PhD Symposium 2024

Міжнародна наукова подія відбувалася упродовж 28 – 30 серпня 2024 року та зібрала понад 250 науковців із 72 університетів світу. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став єдиним закладом вищої освіти України, який долучився до масштабного науково-освітнього івенту.

PhD симпозіум, що проводиться Міжнародною федерацією бетону (fib) кожні два роки, є важливою подією для науковців, котрі працюють над підготовкою дисертацій з напрямку дослідження залізобетонних конструкцій. У рамках заходу представники наукової спільноти мають унікальну можливість представити власні здобутки, обмінятися інноваційними ідеями та отримати корисні поради від досвідчених фахівців.

На відкритті симпозіуму учасників вітали професор György L. Balázs, почесний президент fib, засновник PhD симпозіуму, професор Balázs Kövesdi, заступник декана факультету будівництва та цивільної інженерії BME, професор László Kollár, генеральний секретар Угорської академії наук, Szabolcs Farkas, президент Угорського офісу інтелектуальної власності, професор Steven Foster, президент fib. Спікери створили теплу, доброзичливу атмосферу, котра сприяла спілкуванню, обміну науковими думками та налагодженню контактів.

Робота симпозіуму проводилась інтенсивно у п’яти паралельних сесіях, на котрих обговорювались питання розрахунку несучої здатності та проєктування залізобетонних конструкцій, моніторингу їхнього технічного стану, дослідження мостів, дамб, резервуарів та тунелів, інновацій у виготовленні конструкцій із залізобетону.

Науковиця Полтавської політехніки Ольга Гарькава представила на симпозіумі результати наукової роботи, здійсненої під керівництвом завідувача кафедри будівельних конструкцій, доктора технічних наук, професора Андрія Павлікова, презентувавши доповідь «Experimental Research of Biaxially Bended Reinforced Concrete Columns Manufactured on Granite Sifting» («Експериментальні дослідження косо стиснутих залізобетонних колон, виготовлених на гранвідсіві»).

У доповіді Ольга Гарькава представила результати експериментальних випробувань колон із дрібнозернистого бетону на основі гранітного відсіву, проведених у лабораторії кафедри будівельних конструкцій Національного університету імені Юрія Кондратюка. Дослідниця відзначила, що на каменедробильних заводах при виготовленні щебеню кількість побічного продукту виробництва, а саме: гранітного відсіву, може сягати 16% від основного продукту. Так як за своїми властивостями гранітний відсів не поступається щебеню з того ж каменю, але його вартість за один кубічний метр відчутно нижча, тому гранітна крихта є поширеною сировиною. З огляду на це застосування гранвідсіву при виробництві різноманітних залізобетонних конструкцій є перспективним напрямом.

У роботі здійснено аналіз міцнісних та деформативних характеристик дрібнозернистого бетону у складі залізобетонних колон, проведено порівняння результатів експерименту з даними теоретичних обчислень міцності косо стиснутих колон. Науковицею експериментально підтверджено можливість застосування відходів каменедробильних заводів, зокрема гранітного відсіву, для виготовлення дрібнозернистого бетону косо стиснутих залізобетонних колон.

За словами науковиці, участь у важливому міжнародному симпозіумі дозволила збагатитися досвідом та підвищити власний науковий рівень, а також дала змогу гідно представити результати теоретичних та експериментальних досліджень, що проводяться в лабораторії кафедри будівельних конструкцій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

За результатами участі в Симпозіумі науковиця Ольга Гарькава отримала міжнародний сертифікат та опублікувала наукову статтю.

Нещодавно очільниця кафедри образотворчого мистецтва взяла участь в серії заходів від Міжнародної академіі кераміки (ІСА), а науковиця -філолог взяла участь у масштабному заході EAIE в Тулузі.

Раніше студентка-архітекторка стала учасницею Літньої школи з міського планування та дизайну, урбаністики та архітектури в Любеку.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»