2022-08-14

Науковці-будівельники досліджують нову технологію, яка дозволить швидко зводити будівлі

Науковці кафедри будівельних конструкцій ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки проводять експеримент у рамках дослідження залізобетонних колон, які використовуються в новітніх конструктивних системах. Підготовка до цього експерименту зайняла 2 місяці і майже три тижні науковці наглядатимуть за випробуваннями конструкції.

Науковці-будівельники досліджують нову технологію, яка дозволить швидко зводити будівлі

Випускник спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія», аспірант Богдан Бариляк та кандидатка технічних наук, доцентка, докторантка кафедри будівельних конструкцій Ольга Гарькава під керівництвом доктора технічних наук, професора, завідувача кафедри будівельних конструкцій, академіка Академії будівництва України Андрія Павлікова виконують в лабораторії унікальний експеримент. Науковці досліджують колони, які використовуються в новітніх конструктивних системах, зокрема випробовують на міцність залізобетонні колони під дією косого тиску на прикладі конструкцій, що використовуються в сучасних безкапітельно-безбалкових системах. В бетонній конструкції вживлені датчики, які дозволяють фіксувати навіть найменші зміни конструкції, а унікальне обладнання дозволяє моделювати різні впливи.

Аспірант працює над дисертаційним дослідженням, практичність якого відкриє можливість будувати споруди швидко, що в часи воєнного стану дасть можливість забезпечувати житлом внутрішньо переміщених осіб. Швидкість зведення таких будівель становить приблизно 3 місяці (!), в той час, коли звичайних будівель – 2 роки.

«Навчально-науковий інститут архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» готує спеціалістів високого інженерного рівня для роботи у будівельній галузі. Особливо це актуально тепер, коли виникла необхідність подолання проблеми величезних масштабів – відбудови будівель і споруд, зруйнованих у ході війни. У лабораторіях студенти та аспіранти проводять експериментальні та лабораторні дослідження, набувають практичних навичок і розуміння наукових явищ та процесів, котрі відбуваються в конструкціях будівель. Експеримент – це основа знань людини, основа впевненості у тому, що його розробка правильна. Вони дають можливість перевірити свої теоретичні напрацювання.

Спеціальність 192 «Будівництво та цивільна інженерія» взагалі дуже практично спрямована, вона передбачає весь комплекс наукових знань і досліджень, що стосується будівель і споруд. Ця спеціальність повністю забезпечує людину і знаходиться на другому місці по важливості для її існування. Випускники будівельного профілю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» високо цінуються не тільки в Україні, але й за кордоном», – зазначив доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри будівельних конструкцій Андрій Павліков.

Кафедра з унікальною науковою школою уже понад 60 років готує висококваліфікованих спеціалістів, які володіють фундаментальними знаннями для проєктування, дослідження та створення нових видів залізобетонних та кам’яних конструкцій, уміють розробляти нові технології з виготовлення конструкцій і ведення будівництва.

«Відбудова України після війни — пріоритетне і стратегічне завдання національного масштабу. Навіть зараз, в умовах бойових дій, ми відновлюємо дороги та інфраструктуру. У майбутньому Україна має постати сучасною та інноваційною. Для цього необхідні підготовлені фахівці, особливо високотехнологічних спеціальностей. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» має потужні наукові школи для підготовки кадрів актуальних спеціальностей!

Пишаюсь, що мій найперший диплом про вищу освіту свідчить про здобуту кваліфікацію інженера-будівельника!

Навчання за цією спеціальністю подарувало вміння структурувати не лише знання, але управляти виробничими процесами. Здобуті знання стали міцним фундаментом, на якому я значно розширив свій науковий інтерес і опанував економічну науку. Моя докторська дисертація присвячена розбудові громади і залученню інвестицій. На прикладі розвитку інфраструктури університету я наочно втілив її практичний зміст в життя.

Тож вітаю зі святом майбутніх і вже дійсних професіоналів у будівництві та цивільній інженерії! Бажаю наснаги для великої роботи і успіхів! Запрошуємо на навчання! Відбудуємо Україну разом!» – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

На початку цього року науковці кафедри будівельних конструкцій видали нові посібники для студентів.

Раніше науковці і студенти політехніки представили наукові дослідження у сфері експлуатації та реконструкції будівель і споруд, а науковиця-архітекторка стала співавторкою дослідження архітектурно-містобудівної спадщини Козельщини.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»