2022-01-28

Науковці кафедри будівельних конструкцій видали нові посібники для студентів

Науковці кафедри будівельних конструкцій видали навчальні посібники «Кам’яні та армокам’яні конструкції» та «Modern problems of reliability in construction» для студентів спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія».

Науковці кафедри будівельних конструкцій видали нові посібники для студентів

У сучасному світі стрімкого розвитку будівельних технологій важливою задачею є пошук надійних джерел отримання актуальної інформації про інноваційні методи розрахунку та проєктування будівель і споруд. Імплементація нормативної бази до європейських стандартів будівництва спонукає науковців систематично поглиблювати знання та передавати їх майбутнім фахівцям. Лідерами просвітницької діяльності в галузі будівництва є керівники наукових шкіл кафедри будівельних конструкцій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Андрій Павліков та Сергій Пічугін.

У посібнику «Кам’яні та армокам’яні конструкції» академіка Академії будівництва України, завідувача кафедри будівельних конструкцій, керівника наукової школи «Дослідження залізобетонних і кам’яних конструкцій, що зазнають складних деформацій», доктора технічних наук, професора Андрія Павлікова викладені питання щодо фізико-механічних характеристик кам’яної та армокам’яної кладки з урахуванням чинних положень Єврокодів, наведені приклади розв’язання найбільш розповсюджених задач у галузі зведення конструкцій з цього будівельного матеріалу.

«У посібнику відображено вимоги сучасних норм та пропозиції закордонного досвіду з проектування кам’яних і армокам’яних конструкцій. У ньому показано, як слід в конкретних ситуаціях  застосовувати вимоги сучасних державних будівельних норм, а також відображено схожість і відмінність їх використання порівняно з минулими нормами, особливо – в розв'язанні задач. Такий підхід у викладеному матеріалі посібника суттєво полегшить вивчення і використання державних будівельних норм у практиці сучасного будівництва та підготовки інженерних кадрів», – зазначає автор посібника Андрій Павліков.

«Modern problems of reliability in construction» – навчальний посібник заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України з науки і техніки, академіка Академії будівництва України, керівника наукової школи «Надійність будівельних конструкцій», доктора технічних наук, професора Сергія Пічугіна та аспірантки Ліни Клочко. Видання призначене для студентів-магістрантів, які навчаються англійською мовою. Посібник висвітлює основні розділи дисципліни «Сучасні проблеми надійність у будівництві», а саме: основні поняття теорії надійності, аварії в будівництві, ймовірнісний опис міцності матеріалів і оцінка надійності елементів будівельних конструкцій.

Такий навчальний курс – єдиний у закладах вищої освіти України. Викладення матеріалу базується на нормативних документах України щодо навантажень і впливів, забезпечення надійності та конструкційної безпеки, проєктування сталевих конструкцій, співавтором яких є вчений Сергій Пічугін.

Нагадаємо, вчені політехніки нагороджені довічними стипендіями Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти.

Раніше науково-педагогічні працівники ННІ інформаційних технологій та роботехніки видали навчальний посібник про автомобільний транспорт, а науковиця гуманітарного факультету написала авторський посібник з лінгвокраїнознавства.

 

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»