2022-12-01

Науковці обговорили актуальні проблеми здоров’я та здорового способу життя в освіті, фізичній культурі та спорті

1 грудня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична Інтернет-конференція з міжнародною участю «Актуальні проблеми фізичної культури, спорту та фізичного виховання», присвячена проблемам здоров’я та здорового способу життя в освіті, фізичній культурі та спорті.

Науковці обговорили актуальні проблеми здоров’я та здорового способу життя в освіті, фізичній культурі та спорті

На базі факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася щорічна масштабна наукова подія, до активної участі у якій долучилися фахівці-практики, вчені провідних українських та зарубіжних університетів-партнерів. Через запровадження воєнного стану та активні бойові дії на території нашої країни ІІІ Всеукраїнська науково-практична Інтернет-конференція з міжнародною участю «Актуальні проблеми фізичної культури, спорту та фізичного виховання», організована науково-педагогічними працівниками кафедри фізичної культури та спорту, кафедри фізичного виховання Полтавської політехніки відбулася у змішаному форматі з використанням застосунків Zoom. Наукова подія об’єднала навколо обговорення актуальних проблем фізичної культури та спорту, фізичного виховання фахівців-практиків, науковців провідних українських та зарубіжних університетів-партнерів.

Учасники конференції обговорили актуальні питання фізичної культури та спорту, фізичного виховання, презентували кейси з передового педагогічного досвіду професійної підготовки майбутніх фахівців фізичної культури, спорту та фізичного виховання в умовах воєнного стану, проналізували етапи сучасного та історичного розвитку фізичної культури та спорту, охарактеризували педагогічні, психологічні та медико-біологічних аспекти фізичного виховання та спорту. Доповідачі розповіли про умови формування та удосконалення спортивно-технічної майстерності, подискутували над проблемами здоров’я та здорового способу життя в освіті, фізичній культурі та спорті, студентська молодь активно ставила запитання доповідачам.

З метою обміну науковими знаннями та практичним досвідом щодо вирішення проблем фізичної культури та спорту, досвіду підготовки майбутніх тренерів та викладачів фізичного виховання, оздоровчих аспектів фізичної культури, спорту до активної наукової дискусії долучилися близько 160 науково-педагогічних працівників провідних українських закладів вищої освіти, аспірантів, здобувачів вищої освіти. Корисними практичними кейсами поділилися науковці та студенти Національного університету фізичного виховання і спорту України, Харківської державної академії фізичної культури, Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка, Ізмаїльського державного гуманітарного університету, КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», Полтавського інституту економіки і права ВМУРоЛ «Україна», ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», Полтавського державного медичного університету, Полтавської академії неперервної освіти імені М. В. Остроградського, фахівці-практики Полтавської обласної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос», Полтавської обласної військової адміністрації, спортивних шкіл Полтавської області.

Цікаві наукові доповіді, унікальні напрацювання у сфері фізичної культури та спорту, фізичного виховання презентували фахівці та вчені провідних університетів з Польщі, Азербайджану, Великобританії, зокрема Євразійського національного університету імені Л. Гумільова, London Metropolitan University.

Учасників конференції привітали доктор архітектури, професор, в.о. проректора з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вадим Вадімов, доктор педагогічних наук, професор, декан факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки Ліна Рибалко, помічниця проректора з наукової роботи Харківської державної академії фізичного виховання і спорту, кандидатка наук з фізичного виховання і спорту, доцентка кафедри менеджменту фізичної культури Світлана Стадник та доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор, завідувачка кафедри здоров’я, фітнесу та рекреації Національного університету фізичного виховання і спорту України Олена Андрєєва, які відзначили стійкий інтерес українських і зарубіжних науковців до проблематики конференції та побажали нових вагомих здобутків у сфері науково-дослідницької діяльності, вирішення актуальних проблем здоров’я та здорового способу життя в освіті, фізичній культурі та спорті.

«Науково-практичні конференції високого всеукраїнського і міжнародного рівня, присвячені проблемам розвитку фізичної культури та спорту, фізичного виховання гуртують навколо себе однодумців, готових ділитися новим практичним досвідом та напрацюваннями у даних галузях. Бажаю учасникам плідної роботи та цікавих дискусій!», - прокоментував доктор архітектури, професор, в.о. проректора з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вадим Вадімов.

За словами доктора педагогічних наук, професора, декана факультету фізичної культури та спорту Ліни Рибалко, вже традиційно університет виступає організатором потужних Всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференцій з міжнародною участю, де обговорюються найактуальніші питання фізичної культури, спорту та фізичного виховання.

«На нашу спільну думку, проведення конференцій такого високого рівня, налагодження конструктивного діалогу з українськими і європейськими науковцями, фахівцями-практиками – це додаткова можливість обговорити найактуальніші проблеми, знайти та успішно реалізувати шляхи їхнього успішного вирішення», – наголосила очільниця факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки. 

Модерувала пленарне засідання Заслужений працівник культури України, кандидатка педагогічних наук, доцентка, завідувачка кафедри фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Лариса Оніщук. Робочими мовами конференції стали українська та англійська мови.

Власними науковими напрацюваннями у сфері здоровʼязбережувальних технологій з присутніми поділився доктор педагогічних наук, доцент кафедри фізичної та реабілітаційної медицини Полтавського державного медичного університету Валерій Жамардій, який представив доповідь «Здоровʼязбережувальні технології в системі фізичного виховання студентської молоді».

Результати дослідження корекції надлишкової маси тіла жінок другого періоду зрілого віку презентувала аспірантка Національного університету фізичного виховання і спорту Христина Скороход.

У контексті впливу навантажень на мікрофлору кішківника актуальністю вирізнялося дослідження «Мікробіота людей та тварин: вплив фізичної активності та дієти», презентоване Віктором Куйбідою, кандидатом біологічних наук, доктором історичних наук, професором кафедри біології, деканом факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі та Петром Коханцем, кандидатом наук з фізичного виховання і спорту, доцентом кафедри спортивних ігор, заступником декана факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Дидактичні засади формування здоров’язбережувального навчального середовища» представив заступник директора Полтавської академії неперервної освіти імені М. В. Остроградського, кандидат педагогічних наук Сергій Дудко.

Кандидатка біологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри фізичної культури, біології та основ здоров’я Ізмаїльського державного гуманітарного університету Оксана Баштовенко підготувала цікавий виступ «Індивідуальна платформа фізичного розвитку».

Доповідь «Формування світогляду здорового способу життя у майбутніх педагогів» презентував кандидат педагогічних наук, доцент, професор кафедри педагогіки, психології, початкової освіти та освітнього менеджменту, декан факультету фізичного виховання та мистецтв Харківської гуманітарно-педагогічної академії Микола Андрєєв.

Про особливості організації та проведення змагань у спорті вищих досягнень розповів директор Полтавської обласної школи вищої спортивної майстерності, керівник Полтавської обласної організації федерації боксу України, Заслужений тренер України, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України Костянтин Семеняга.

Аспірантка Національного університету фізичного виховання і спорту Ши Ян Цзе ознайомила присутніх з едьютеймент технологіями в процесі фізкультурно-оздоровчої роботи закладів освіти. Ключові аспекти медико-біологічної підготовки майбутніх фізичних терапевтів в аспекті формування їхньої професійної компетентності охарактеризувала у власній доповіді старший викладач кафедри соціальної роботи та спеціальної освіти Полтавського інституту економіки і права Євгенія Вишар.

Активними доповідачами конференції виступили студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», зокрема студентка - магістрантка групи 201-мФС факультету фізичної культури та спорту Тетяна Гринь представила дослідження своєї кваліфікаційної роботи «Формування фізичного здоров’я у студентів засобами оздоровчо-рекреаційної рухової активності»

Педагогічні та методичні умови формування швидкісних здібностей спортсменів з веслування на байдарках і каное під час тренування окреслила магістрантка групи 201-мФС Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», володарка повного комплекту нагород Чемпіонату України з веслування на байдарках і каное Севіля Ібадова. Магістрантка групи 101-мФС Аліна Грущенко представила доповідь «Адаптивна фізична культура в системі оздоровлення школярів із вадами зору».

Власним дослідженням «Особливості розвитку гнучкості у людини» поділилася студентка групи 301-ФС Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Єлизавета Нікуліна.

 Упродовж конференції учасники працювали у п’яти секційних засіданнях:

  • Сучасний та історичний аспекти розвитку фізичної культури та спорту;
  • Передовий педагогічний досвід професійної підготовки майбутніх фахівців фізичної культури та спорту в умовах воєнного стану;
  • Педагогічні, психологічні та медико-біологічні аспекти фізичного виховання та спорту;
  • Формування та удосконалення спортивно-тренувальної майстерності;
  • Проблеми здоров’я та здорового способу життя в освіті, фізичній культурі та спорті.

Наукові дискусії, обговорення представлених тез та практичних кейсів модерували досвідчені науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Підсумовуючи роботу, учасники ІІІ Всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції з міжнародною участю «Актуальні проблеми фізичної культури, спорту та фізичного виховання» висловили щиру вдячність оргкомітету, науково-педагогічному колективу кафедри фізичної культури та спорту і кафедри фізичного виховання та ректору Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професору Володимиру Онищенку, висловивши сподівання на подальшу плідну науково-освітню та професійну співпрацю. Усі учасники отримали сертифікати.

За результатами роботи ІІІ Всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції з міжнародною участю «Актуальні проблеми фізичної культури, спорту та фізичного виховання» буде підготовлено збірник наукових матеріалів і тез, з яким можна ознайомитися на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Раніше студенти-фізтерапевти і реабілітологи допомагають відновитися постраждалим від війни, науковці, практики і майбутні фахівці обговорили теорію і практику поширення культури фізвиховання, а науковці факультету фізичної культури та спорту провели конференцію з питань фізичної реабілітації,

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»