2023-08-16

Науковці політехніки взяли участь у щорічному урбаністичному конгресі AESOP у Польщі

Директор ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки, доктор архітектури, професор Вадім Вадімов та доцентка кафедри архітектури будівель та дизайну, кандидатка архітектури Людмила Шевченко взяли участь у щорічному конгресі AESOP, який проходив з 11 по 15 липня у Лодзі (Польща). Науковці з різних куточків світу обговорили принципи інтегрованого планування, світову практику урбанізму, створення «екополісів» та регенерацію міських просторів.

Науковці політехніки взяли участь у щорічному урбаністичному конгресі AESOP у Польщі

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяв участь у Міжнародному конгресі з просторового планування як член AESOP (Assoсiation of European Schools of Planning). Запрошення надійшло у березні під час 18-ї міжнародної зустрічі керівників європейських шкіл просторового планування-членів AESOP у Братиславі (Словаччина).

Участь масштабному міжнародному урбаністичному форумі стала продовженням співпраці між Полтавською політехнікою та командою AESOP, Центром передового досвіду ЄС SPECTRA при Словацькому технічному університеті та представниками європейських шкіл планування.

Щорічний конгрес AESOP пройшов під гаслом «Інтегроване планування в світі турбулентності» («Integrated Planning in a World of Turbulence») у змішаному форматі. Науковці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою мали можливість долучитися до заходу дистанційно, відвідуючи оn-line секції.

У Конгресі взяли участь науковці провідних закладів вищої освіти Італії (University of Bologna, University of Porto, University of Udine, Politecnico di Milano), Англії (University of Westminster), Польщі (University of Lodz), Австрії (University of Naturel Resourses and Life Sciences, Vienna), Китаю (Xi’an University of Architecture and Technology, Chinese University of Hong Kong), Туреччини (Istanbul Technical University), Німеччини (Leibniz Institute of Ecological Urban and Regional Development, University of Kaiserslautern-Landau), США (University of Illinois, Chicago), Ізраїлю (Tel Aviv University, TAU), Кіпру (University of Cyprus), Греції (Aristotle University of Thessaloniki), Колумбії, Бразилії.

У рамках професійно-наукового івенту відбулися зустрічі з відомими науковцями світу в сфері просторового планування: Рейчел Альтерман (Ізраїльський технологічний інститут), Богдан Черкес (Львівська політехніка), Каріна М. Паллагст (німецький Технічний університет Кайзерслаутерна) та Яцек Зауха (Гданський університет).

На Конгресі наживо відбулися засідання дев’яти спеціальних секцій: Active Travel, де розглядалися комплексно підходи до активних подорожей; Reviving Shrinking Cities, в якій окреслювалися інноваційні шляхи та перспективи підвищення життєздатності міст Європи, що зменшуються; Contractual Policies, де відбулися обговорення практичних наслідків порівняння міської договірної політики для інтегрованого транспорту та планування землекористування в скандинавських країнах; Decarbonization, в якій висвітлювалося відповідальне стратегічне планування в епоху декарбонізації; Involving Civil Society, в якій розглядалися перспектива регіонального проектування та залучення громадянського суспільства до інтегрованого планування на регіональному рівні; Small Towns, де обговорювалися майбутні наративи малих міст; ACSP-AESOP Special Session із розглядом планування цифрового правосуддя.

Для обговорення важливих і актуальних питань в рамках конгресу відбулися засідання таких тематичних секцій:

  • Under Pressure («Під тиском»);
  • Law and Education («Закон і освіта»);
  • Governance («Управління»);
  • Mobility («Мобільність»);
  • Law, Culture and Cohesion («Закон, культура та єдність»);
  • Resilience («Стійкість»);
  • Complexity and Urban Futures («Комплексність та майбутнє міста»);
  • Environmentalism («Екологізм»);
  • Culture, Tourism & Smart («Культура, туризм і розум»);
  • Inclusivity & Smart («Інклюзивність і інтелект»);
  • Theories & Postpandemic («Теорії та постпандемія»)

Після доповідей в секціях розгорталися жваві дискусії навколо презентованих тем, у яких взяла участь науковиця Полтавської політехніки Людмила Шевченко.

Під час конгресу також відбулися засідання 14-ти тематичних круглих столів, на яких обговорювалися: теорії планування, досвід та перспективи 30-річних європейських досліджень в галузі планування, регулювання та етика екологічного консультування на шляху до сталого розвитку, партнерство законів і планування, результати глобальної зустрічі тематичної групи Півдня (і Сходу), питання соціально відповідального дослідження, потенціал просторового планування для трансформаційних змін задля збереження та відновлення біорізноманіття в міських і сільських районах, майбутнє європейського столичного регіону, планування через кордони під час війни та геополітичних конфліктів, доступність для сприяння активному транспорту на міських вулицях і в районах, відродження міст і районів та шляхи сприяння трансформації сталого розвитку міст, роль передачі знань між університетами та міською практикою для стійкої трансформації, оцінка діяльності наукового співтовариства планувальників, досвід планування за участю громад у різних країнах світу (була подана у формі коротких презентацій).

«Кожні п'ять років AESOP виступає співорганізатором Всесвітнього конгресу шкіл планування, збираючи їхніх представників з усього світу. Участь викладачів Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою у заходах європейського рівня є важливим фактором для розвитку наукових шкіл Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», напрямків науково-дослідницької діяльності кафедр навчально-наукового інституту, зокрема кафедр містобудування та архітектури, архітектури будівель та дизайну, а також якісної, сучасної практичної підготовки студентів європейського рівня. Конгреси AESOP відкриті для всіх, тому висловлюємо сподівання на наступні наукові зустрічі із зарубіжними колегами завдяки членству в AESOP», – прокоментував директор ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки, доктор архітектури, професор Вадім Вадімов.

«Конгрес став масштабним майданчиком для обміну інформацією та результатами поточних досліджень у галузі освіти та практики планування. Тематичні треки та запрошені відомі спікери дали можливість долучитися до обговорення актуальних проблем сьогодення, відшукати шляхи їхнього вирішення. Відбувся дуже продуктивний обмін інформацією між науковцями, закладами вищої освіти світу, провідними школами просторового планування», – зазначила доцентка кафедри архітектури будівель та дизайну, кандидатка архітектури Людмила Шевченко.

AESOP – це єдине представництво шкіл планування в Європі, який налічує понад 150 членів з різних європейських країн. AESOP об’єднує науково-педагогічних працівників з підготовки майбутніх кваліфікованих фахівців, архітекторів, урбаністів, професійні організації, політиків та інших ключових зацікавлених сторін у просторовому та міському розвитку та управлінні по всій Європі. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став першим в Україні закладом вищої освіти, який отримав престижний статус члена Асоціації європейських шкіл з просторового планування (AESOP).

Раніше науковці і студенти-архітектори презентували пілотний проєкт першої безбар’єрної школи у Полтаві, науковці Полтавської політехніки долучилися до проєкту відбудови на Херсонщині, а у студмістечку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся воркшоп «Youth Space Makers», присвячений просторовому плануванню майбутнього обласного молодіжного хабу.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»