2023-08-11

«Пліч-о-пліч»: науковці Полтавської політехніки долучилися до проєкту відбудови на Херсонщині

Науковці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки – доктор технічних наук, доцент кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою Антон Гасенко та кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Олег Юрін приєднались до команди фахівців, сформованої Полтавською ОВА для проєкту «Пліч-о-пліч». У складі спеціальної комісії вчені обстежували пошкоджені житлові будівлі в Херсоні.

«Пліч-о-пліч»: науковці Полтавської політехніки долучилися до проєкту відбудови на Херсонщині

Полтавська область бере участь у проєкті «Пліч-о-пліч» і відновлює два населені пункти Херсонщини — Чкалове Олександрівської громади та Правдине Білозерської громади. За словами начальника Полтавської обласної військової адміністрації Дмитра Луніна, з бюджету Полтавщини на відновлення двох деокупованих сіл Херсонської області спрямують 50 мільйонів гривень.

Окрім допомоги ресурсами, згідно з дорученням Міністерства розвитку громад, територій, інфраструктури України від 21.06.2023 №5409/30/14-23 та на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 2023 року №609 «Деякі питання ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, спричинених підривом греблі Каховської гідроелектростанції в Херсонській області» висококваліфіковані фахівці з Полтавщини проводять ретельне обстеження пошкоджених будівель та встановлюють ступінь їхнього руйнування. Департамент будівництва, містобудування і архітектури, житлово-комунального господарства та енергетики Полтавської ОВА створив спеціальну комісію для фіксації факту пошкодження/руйнування об’єктів нерухомого майна житлового призначення. До складу комісії запросили науковців Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – доктора технічних наук, доцента кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою Антона Гасенка та кандидата технічних наук, доцента кафедри будівництва та цивільної інженерії Олега Юріна, які вирушили в Херсон і разом з колегами з громад Полтавщини обстежували пошкоджені та зруйновані будівлі в місті.

«До цієї роботи долучились фахівці з відділів архітектури, які працюють в органах місцевого самоврядування громад Полтавської області. Ми виїздили на обстеження будівель, постраждалих внаслідок підтоплення, спричиненого російською агресією. Місцевий ЦНАП приймав заяви від постраждалих і наша команда оцінювала обсяги пошкоджень житла за вказаними адресами. У регіоні серед приватних забудов переважають одноповерхові будівлі з несучими конструкціями з ракушняка. Нерідко зустрічались глинобитні будівлі з дерев’яними конструкціями на дахах. Тому обсяги пошкоджень чималі», – розповів доктор технічних наук, доцент кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою Антон Гасенко.

Фахівці складали дефектні акти та надавали технічні звіти (чек-листи) стосовно стану підтоплених житлових будинків, необхідні для визначення загальної суми збитків, завданих ворогом, та розробки нової проєктно-кошторисної документації.

«Наші колеги повернулись з непростого відрядження на Херсонщину. На власні очі побачили як виглядають наслідки обстрілів на Півдні України та затоплення після руйнування греблі Каховської ГЕС.

Колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» наближає Перемогу усіма можливими шляхами і, окрім волонтерства, спрямовує свої професійні уміння на подолання наслідків війни. Авторитетні наукові школи активно працюють над проблемами і викликами, спричиненими повномасштабним вторгненням, а науково-педагогічні працівники навчають інженерів і архітекторів, яких високо цінують не лише в Україні, а й далеко за її межами.

Мені приємно відзначити, що в якості експертів активно працюють молоді науковці, які дуже відповідально ставляться до потреб відбудови. Зовсім нещодавно науковець Антон Васильович Гасенко успішно захистив докторську дисертацію, присвячену проблемам сучасного будівництва, в якій приділено увагу невідкладним відновлювальним заходам після воєнних дій, роботам на об’єктах громадської та виробничої інфраструктури. Тож ми підтримуємо ініціативу Полтавської ОВА і державний проєкт, в якому громада допомагає громаді. Наука слугує відбудові України!» – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

Загалом, у проєкті задіяно 15 областей, які допомагають громадам 26 населених пунктів Херсонської області відбудувати пошкоджене житло та соціальні об'єкти.

Раніше науковець політехніки успішно захистив докторську дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук, вчені визначили пріоритети і проблеми відбудови зруйнованої інфраструктури, студент-будівельник презентував молоді політехніки можливості волонтерського руху «Будуємо Україну Разом», а в енергетичному секторі університет наповнює реальними практичними кейсами Меморандум про співпрацю з АТ «Укртранснафта».

Нагадаємо, Полтавська політехніка стала найпопулярнішим полтавським університетом серед вступників.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»