2023-05-10

Студент-будівельник презентував молоді політехніки можливості волонтерського руху «Будуємо Україну Разом»

Голова Студентської ради ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Омелян Щур-Дунець став амбасадором волонтерського руху «Будуємо Україну Разом». У студхабі «Політехніка» студент провів інтерактивну презентацію громадської організації, розповів про її роботу та можливості, які відкриваються перед учасниками руху. Разом з амбасадором студенти Полтавської політехніки поділились своїм волонтерським досвідом участі у БУР-таборах.

Студент-будівельник презентував молоді політехніки можливості волонтерського руху «Будуємо Україну Разом»

10 травня в студхабі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» амбасадор волонтерського руху «Будуємо Україну Разом» у Полтавській політехніці, голова Студентської ради Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою – студент спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія» Омелян Щур-Дунець ознайомив студентів та волонтерів університету з роботою молодіжного руху та можливостями, які відкриваються перед учасниками БУРу. Презентація проходила в інтерактивному форматі з квізом. Переможці отримали фірмові наліпки БУР.

«Будуємо Україну Разом» — це громадська організація, яка створює для молоді можливості творити зміни в країні через волонтерство. БУР виник у 2014-му році як волонтерська акція, що мала на меті відновити будинки, знищені внаслідок обстрілів на Сході України. Проте, з часом, БУР перетворився на організацію, що формує нове покоління відповідальних українців, які творять зміни.

«БУР – це унікальна волонтерська організація, яка у 2014 році в буквальному сенсі розпочала відбудову України. Спочатку це була ініціатива кількох друзів, що хотіли допомогти тим, хто постраждав від російської агресії. З часом до них почало долучатись все більше людей, кому теж відгукувалось бажання допомогти відновити зруйноване, або тим хто цього потребує і станом на сьогодні таких людей уже близько 6000 людей. Ці всі люди вони всі такі ж прості школярі, студенти, українці як і ми з вами, які не могли залишатись осторонь», – зазначив студент Омелян Щур-Дунець.

Під час заходу молодь дізналася про можливості волонтерства з БУР сьогодні, а саме: БУР-табір, кемп-лідери, БУРчик, програми менторства, програми стажування, довгострокове волонтерство тощо.

Амбасадор детально розповів про БУР-табори та поділився власним досвідом участі.

«Якщо хтось давно мріяв поїздити Україною – це легко поєднати з волонтерством з БУР. Не потрібно хвилюватись про фінансову частину – БУР все забезпечує.

БУР-табір – це майданчик для взаємодії молоді, в ході якого спільними зусиллями ми допомагаємо облаштувати помешкання для сімей, які постраждали від російської агресії, важливі соціальні об'єкти й громадянські простори.

Це активність на 7-10 днів, коли ти разом з десятком інших волонтерів їдеш в якесь містечко чи село допомогти розв'язувати якусь проблему (облаштування молодіжного центру, допомога сім’ї, віднова зруйнованих війною будівель) під час цього ви паралельно досліджуєте і відкриваєте для себе нові куточки України й знайомитесь з класними людьми, однодумцями.

Вперше відвідав табір БУР минулого літа. Завданням, яке стояло перед групою волонтерів, було облаштування простору для життя людей, що втратили домівки через війну (гуртожиток у Стрию).

Другий раз відвідав табір БУР на зимових канікулах. На цей раз у відбудованому будинку в селі Лукашівка на Чернігівщині, що згорів від прямого попадання ракети. Виконували внутрішні роботи – утеплювали дах, мурували перестінки, монтували каркаси із профілю.

Паралельно з працею на об'єкті, провів чудові години на річці Стрий, знайомився зі старовинними містом Чернігів, насолоджувався спілкуванням біля ватри, чудовими лекціями, з’явилися нові знайомства. Скоро знову почнуться літні канікули. З великим задоволенням планую провести кілька заїздів разом з БУР.

Усім, хто хоче випробувати себе, допомогти тим, хто цього потребує, завести нові знайомства, провести весело та з користю час – до зустрічі на БУР-таборах!» – закликав Омелян Щур-Дунець.

Студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» неодноразово брали участь у заходах від БУР і також поділились своїм волонтерським досвідом.

Студент групи 201-БП Андрій Петров про БУР дізнався від свого одногрупника, який вже бував на заходах цієї організації. За його словами, загорівся бажанням долучитися до проєкту і взимку студенти разом поїхали на тиждень до Чернігівської області в село Лукашівка відновлювати особистий будинок сім'ї, зруйнований внаслідок російської агресії.

«Удень ми працювали на об'єкті, робота була посильна, до того ж майстри пильно стежили за нами й навчали як і що робити. Ввечері наш кемп-лідер проводив круті активності та запрошував крутих спікерів для лекцій на різні теми. Досвід був цікавий і мені дуже сподобалось, тому залюбки відвідаю їх заходи знову», – розповів Андрій Петров.

Студент групи 202-ТН Назар Кучер п'ять разів брав участь у БУР-таборах та одному БУРчику.

«З БУРом я знайомий з серпня 2022 року. Їхати на свій наступний табір мене мотивують люди, з якими я буду працювати, атмосфера табору, смачна їжа і подорожі. Таборова команда зазвичай докладає великих зусиль, щоб кожен волонтер залишився щасливим та побував у цікавій подорожі, яка є обов'язковою. Для підтримання морального духу волонтерів на таборі працюють кемп-лідери. Вони стежать за емоційним станом групи, тому після роботи всі ми разом відпочиваємо. Це можуть бути майстер-класи, командні ігри, емоційні вечори тощо. Але це все відчувається неймовірно, тому що БУР створює довіру між волонтерами, і всі ми відкриваємося з іншої сторони», – поділився Назар Кучер.

Як зазначає команда організації, місія БУР – розвиток довіри та формування спільноти відповідальної та спроможної молоді через волонтерство та неформальну освіту задля демократичної України.

Раніше рок-гурт «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ» зіграв у політехніці благодійний концерт на підтримку ЗСУ, волонтери Полтавської політехніки представили свій досвід на форумі «Перемагаємо разом», привітали захисників зі святом і відвідали поранених у госпіталі, Митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір освятив великодні гостинці політехніки для захисників, науковиця-філолог успішно пройшла курс, присвячений волонтерським програмам Європейського корпусу солідарності, майбутні перекладачі зібрали благодійну допомогу для підрозділу ЗСУ.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»