2022-12-05

Волонтери Полтавської політехніки представили свій досвід на форумі «Перемагаємо разом»

Волонтери Полтавської політехніки взяли участь у Форумі волонтерів та волонтерок «Перемагаємо разом» до Міжнародного дня волонтера. Засновник Волонтерського штабу Полтавської політехніки Артем Лоік став спікером дискусії «Волонтерство як стиль життя».

Волонтери Полтавської політехніки представили свій досвід на форумі «Перемагаємо разом»

3 грудня у Центрі культури та дозвілля Полтавської міської територіальної громади за підтримки Департаменту культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради відбувся Форум волонтерів та волонтерок «Перемагаємо разом», присвячений Міжнародному дню волонтера.

З перших днів війни Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став осередком гуманітарної допомоги, а ініціативна молодь створила Волонтерський штаб. Для внутрішньо переміщених осіб у студмістечку університету і в гуртожитку коледжу нафти і газу були створені комфортні умови, забезпечене гаряче безкоштовне харчування і доставка додаткового харчування від благодійників, допомога з оформленням документів, консультації з працевлаштування і візити медичних гуманітарних місій. На базі коледжу нафти і газу працював центр видачі індивідуальних продуктових наборів для ВПО, а в університеті відбувались благодійні концерти та вистави з відомими полтавськими артистами.

Найбільше зусиль колектив університету спрямував на підтримку ЗСУ – віддав одноденний заробіток на потреби українських захисників, інноваційними розробками посприяв підвищенню рівня бойових сил ЗСУ та постійно підтримує збори коштів для ЗСУ, які організовує Волонтерський штаб і відіграє важливу роль у молодіжному волонтерському русі.

Засновник Волонтерського штабу Полтавської політехніки, відомий реп-виконавець, керівник Центру культури і студентської творчості університету та радника ректора з молодіжної політики Артем Лоік став спікером дискусії «Волонтерство як стиль життя», розповівши про ефективність волонтерського руху з ініціативними студентами.

«Ви щойно аплодували нам, а тепер поаплодуйте собі. З самого початку війни, я думаю, як і всі, я не знав, де я буду максимально ефективним. Спочатку робив «коктейлі», потім пішов в ТРО. А потім зрозумів, що можна об'єднатися і тільки разом зробити дійсно якісь важливі справи.

Я прийшов до свого рідного університету – до Полтавської політехніки, запропонував зробити штаб, об'єднав зусилля студентів. Мене підтримали, підтримав ректор, викладачі і самі студенти. Перші дні були психологічно важкі, а об'єднавшись, всім якось стало легше. Почали з допомоги внутрішньо переміщеним особам, які почали прибувати до нас в гуртожитки, і точково передавати гуманітарну допомогу на Сумщину, Харківщину і Чернігівщину.

Потім почали співпрацювати з іншими полтавськими волонтерськими осередками, яким дякую за підтримку.

Згодом перейшли на культурний фронт – почали робити концерти, щоб продовжувати підтримувати і наших захисників, і людей тут, які попри складнощі, донатять на потреби. Так ми купуємо необхідне обладнання для захисників, серед яких дуже багато випускників нашого університету.

Тож наш кейс доводить: сила – у єдності», – підкреслив Артем Лоік.

Волонтери також відвідали корисні та цікаві локації, щоб розширити арсенал своїх знань і вмінь:

• «Юридичні аспекти волонтерської діяльності» від Дар’ї Маліннікової, юристки ГО «Інститут Аналітики та адвокації», керівника Адвокатського об’єднання «Маліннікова, Курбала та партнери» та Дмитра Піддубного, юриста ГО «Інститут Аналітики та адвокації», адвоката Адвокатського об’єднання «Маліннікова, Курбала та партнери»;

• «Соціальні медіа у волонтерській діяльності» від Богдана Радкевича, директора креативної агенції «ABDV group» та ГО «ABDV media team»;

• «Наповнюйся, щоб віддавати» – психологічний лекторій про відновлення та резильєнтність від Наталії Супруненко, начальника Центру психічного здоров‘я КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР», психолога вищої категорії;

• «Короткий курс з F.AID» від парамедиків британського проєкту UK Med.

 

«Приємно бути у спільноті людей, які кожного дня працюють, наближаючи Перемогу України.  Волонтерство вже дійсно як стиль життя! Переможемо разом! Слава Україні!» – говорять волонтери політехніки.

Найактивніші учасники форуму отримали корисні подарунки від партнерів заходу.

Нещодавно студенти і викладачі кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування виготовили 600 годин тепла для захисників, майбутні перекладачі зібрали благодійну допомогу для підрозділу ЗСУ і відвідали пункт перетримки безпритульних тварин.

Раніше культові діджеї ProBASS & Hardi зіграли на благодійній студентській вечірці на підтримку ЗСУ і з Полтавської політехніки почали благодійний тур українськими університетами, замість традиційної вечірки для першокурсників Волонтерський штаб Полтавської політехніки організував благодійний концерт зі збором коштів на позашляховик для Збройних Сил України (за годину зібрали 35 000 гривень), а влітку студенти Полтавської політехніки за вечір зібрали кошти на тепловізор для ЗСУ, підтримали благодійну акцію студентів ЛНУ і Фонду Притули «Бакалавр 4.5.0», студенти-фізтерапевти і реабілітологи допомагали відновитися постраждалим від війни, студенти-волонтери передали вимушеним переселенцям гуманітарну допомогу від Познанської політехніки, а також допомогли дітям вимушених переселенців зібратись до школи.

Нагадаємо, вимушені переселенці і міський голова нагородили колектив політехніки подяками, а захисники відзначили колектив політехніки за внесок у перемогу України.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»